Vabilo na novinarsko konferenco ob Svetovnem dnevu ledvic

Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije in Zveza društev ledvičnih bolnikov vas vabita na spletno novinarsko konferenco ob Svetovnem dnevu ledvic, z naslovom Ledvice in srce, ki bo v četrtek, 10. marca ob 11.00 uri.

Link do zoom seje:

https://zoom.us/j/99281590014?pwd=Mzd2VjNKWDdPQ2xUUzVHWDZQNkZZdz09

Meeting ID: 992 8159 0014

Passcode: 607166

Delovanje ledvic in srčno-žilnega sistema je tesno povezano, vse več se opisuje t.i. kardio-renalni sistem. Se tega dovolj zavedamo in vemo kaj to pomeni?

Le malo srčnih bolnikov se zaveda, kako pomembno je delovanje ledvic za potek srčne bolezni in za odziv na priporočeno zdravljenje. Bolezni ledvic so namreč jasen dejavnik tveganja za nastanek in poslabšanje bolezni srca in ožilja, kot je npr. srčno popuščanje.

Po drugi strani tudi pri napredovanju srčnega popuščanja pogosto ugotavljamo poslabšanje ledvične bolezni. Razložili bomo tudi, da imamo v zadnjem letu na voljo nove terapevtske možnosti, ki imajo ugodne učinke na omenjeni “kardio-renalni” sistem.

Izvedeli boste, zakaj je pomembno, da ledvično bolezen odkrijemo pravočasno in zakaj večina bolnikov s kronično ledvično boleznijo na občuti težav z ledvicami. Ledvična bolezen že v začetni stopnji namreč pomembno vpliva na pogostost in izraženost zapletov v srčno-žilnem sistemu.

Predstavili bomo Svetovni dan ledvic in sporočila ter dosedanje aktivnosti Zveze društev ledvičnih bolnikov Slovenije ob obeleževanju tega dne.

Govorci na novinarski konferenci bodo:

  • prim. Matija Cevc, dr. med., predsednik Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije, KO za žilne bolezni bolezni, UKC Ljubljana,
  • asist. dr. Andraž Cerar, dr. med., Oddelek za napredovalo srčno popuščanje in transplantacije srca, KO za kardiologijo, UKC Ljubljana,
  • dr. Andrej Škoberne, dr. med., predsednik Slovenskega nefrološkega društva, Klinični oddelek za nefrologijo, UKC Ljubljana,
  • Milan Osterc, predsednik Zveze društev ledvičnih bolnikov Slovenije

Vljudno vabljeni!

Več o medsebojnem vplivu bolezni srca in ledvic, preberite v tem prispevku. Vabljeni tudi k ogledu spodnjega predavanja.