VABILO na mednarodni simpozij: Doseganje enakosti in inovacij pri presejanju novorojenčkov in družinske hiperholesterolemije po Evropi

Vljudno vabljeni na mednarodni simpozij z naslovom Doseganje enakosti in inovacij pri presejanju novorojenčkov in družinske hiperholesterolemije po Evropi.

Gre za spremljevalni dogodek slovenskega predsedovanja Svetu Evropske Unije 2021. Simpozij bo potekal v ponedeljek, 11. oktober 2021 od 9.00 do 16.00.

Slovenija med njenim predsedovanjem Svetu Evropske Unije vodi iniciativo za okrepitev sodelovanja in zagotavljanje enakosti pri dostopu do presejanja novorojenčkov in pediatričnega presejanja za družinsko hiperholesterolemijo v Evropi.

Presejanje novorojenčkov je lahko za osebe z redkimi boleznimi življenjskega pomena, zgodnje odkritje nekaterih bolezni ima moč preprečiti njihove dolgoročne okvare ali celo smrt. Kljub doseženemu razvoju države Evropske Unije obravnavajo presejanje novorojenčkov precej neenakomerno, saj med državami obstajajo precejšnje razlike.

V svetovnem merilu živi 30 milijonov posameznikov z družinsko hiperholesterolemijo (DH), ki nezdravljena vodi v prezgodnjo obolevnost zaradi aterosklerotične bolezni srca in ožilja. Pomanjkanje splošne ozaveščenosti o DH ima za posledico dejstvo, da je bolezen pri teh osebah prepogosto neprepoznana in neustrezno zdravljena. Kljub temu pa ima presejanje otrok za holesterol potencial, da učinkovito prepozna osebe s to dedno presnovno motnjo.

Vljudno vas vabimo, da se nam pridružite na virtualnem tehničnem srečanju o Doseganje enakosti in inovacij pri presejanju novorojenčkov in družinske hiperholesterolemije po Evropi, ki nosi naziv spremljevalnega dogodka slovenskega predsedovanja Svetu Evropske Unije 2021.

Registrirajte se zdaj in se vključite v razpravo: www.nbs-fh-screening-si2021.eu/

Na omenjeni elektronski povezavi tudi najdete program dogodka.

Za dodatne informacije kontaktirajte organizacijski odbor: [email protected].