V Odrancih smo organizirali Dan zdravja

Besedilo in fotografije: Ema Mesarič, dipl. med. sestra

V četrtek, 26. septembra smo v sodelovanju z Občino Odranci organizirali Dan zdravja, s čimer želimo preventivne zdravstvene vsebine pripeljati tudi v manjše slovenske kraje in tako vplivati na zmanjšanje neenakosti v zdravju po Sloveniji.

Na Dan  zdravja smo ob občinski zgradbi in v njej organizirali delavnice in predavanja. Mimoidoči so se ustavili ob naši stojnici, kjer smo na njihovo željo opravili meritve holesterola v krvi, jim zmerili krvni tlak ter jim glede na rezultate tudi svetovali. Na društvu ugotavljamo, da vedno več ljudi želi izvedeti, kakšno je njihovo zdravstveno stanje in potrebujejo nasvete in podporo, kako ga izboljati.

Tako so meritve opravljale kar tri izvajalke, diplomirane medicinske sestre. Glede na rezultate meritev so se z vsakim posameznikom tudi osebno pogovorile o dejavnikih tveganja (kajenje, alkohol, visok krvni tlak, previsoka raven holesterola v krvi) in jim tako nudile osnovne informacije, od kod lahko začnejo graditi bolj zdravo življenje.

Ob stojnici je je potekal tudi prikaz temeljnih postopkov oživljanja – znanje, ki rešuje življenja.

V popoldanski uri je sledila praktična delavnica na temo »Gibanje za zdravje«. Na njej je fizioterapevtka Metka Vlaj udeležence naučila preprostih vaj, ki jih lahko vsakodnevno opravijo doma in tako vplivajo na dobro počutje.

Štefan Horvat, dr. med. je za udeležence pripravil predavanje na temo bolezni srca in ožilja. V nadaljevanju pa je Saša Vučko, diplomirana medicinska sestra govorila o tem, kaj lahko sami naredimo za zdravje. Oba predavatelja sta predstavila zasvojenosti, kot so kajenje in pitje alkohola, kot pomembna dejavnika, ki negativno vplivata na naše zdravje in počutje.

Dan zdravje se je v Odrancih zaključil ob 18. uri. Zahvaljujemo se Občini Odranci za so-organizacijo in vsem mimoidočim, ki ste nam izkazali zaupanje. Verjamemo, da ste domov odšli z več znanja in predvsem orodji, s katerimi boste sami izboljšali svoje zdravje.

Vabilo [PDF]

Nekaj utrinkov z dogodka Dan zdravja v Odrancih:

Obiskovalci so na stojnici prejeli zdravstveno vzgojno gradivo.
Potekal je tudi prikaz temeljnih postopkov oživljanja.
Svetovanje o dejavnikih tveganja, kot so alkohol, kajenje, visok krvni tlak, pomanjkanje redne telesne dejavnosti.
Praktična delavnica i izvedbo telesnih vaj, ki jih lahko izvajamo doma.
Predavanje o boleznih srca in ožilja, ki ga je pripravil Štefan Horvat, dr. med.

Dan zdravja je del projekta »Recimo NE odvisnosti«, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje RS.

logotip MZ