V NNC Brdo preizkusna tekma v hodečem nogometu

V Nacionalnem nogometnem centru Brdo je 15. 6. potekala preizkusna tekma v hodečem nogometu med predstavniki Nogometne zveze Slovenije in Društvom za zdravje srca in ožilja.

Šport je zdrav način življenja in pozitivno vpliva na človekov razvoj in zdravje. Tudi v nogometu se zavedamo, da je temelj vseh športnih programov popularnost panoge, ki se izraža v množičnosti. Zato želimo nogomet prilagoditi različnim skupinam ljudi, da bodo z njim izboljševali svoje življenje. Če smo otrokom prilagodili nogomet tako, da smo jim zmanjšali igrišče in sedaj bolj uživajo ter napredujejo v igri z več dotikov, je prav, da ne pozabimo niti na starejšo populacijo in jim ponudimo nogomet v nižjem tempu.

Hodeči nogomet je namenjen v prvi vrsti starostnikom, ki zaradi različnih vzrokov ne morejo več teči, še vedno pa se lahko gibajo. Ni pa primeren samo za njih, kar lahko potrdijo vsi, ki so preizkusili ta način igre v NNC Brdo. Nogomet brez teka in visokih žog je zabaven in zanimiv. Gibanje pozitivno vpliva na vse velike sisteme človeškega telesa od srčno žilnega do nevromišičnega, hkrati pa s tretjim polčasom po tekmi poskrbi za druženje in komunikacijo teh ljudi, ki imajo velikokrat nemalo težav prav zaradi pomanjkanja gibanja in osamljenosti. Hodeči nogomet lahko igrajo vsi, ne glede na starost, ki jim sedeči način življenja prinaša slabo stanje osnovne telesne kondicije in jih tovrstna aktivnost spravi v gibanje brez velikega napora. Ob tem gre tudi za zabavno popestritev druženja.

V NNC Brdo je tako nastal novi nogometni program, za katerega upamo, da bo omogočal ljudem udejstvovanje v naši čudoviti igri tudi na starost njihovega življenja. Enkrat nogometaš za vedno nogometaš pa je slogan, ki bo končno uresničljiv tudi v praksi.

Tekst: RK
Foto, video: MAl