Svetovni dan srca 2013

Po poti, ki vodi do zdravega srca!

Svetovna zveza za srce (WHF, World Heart Federation) je tudi za letošnji svetovni dan srca pripravila pobudo za njegovo obeležitev s ciljem, da se do leta 2025 za vsaj 25% zmanjša prezgodnja umrljivost zaradi srčno-žilnih bolezni. Dogovorili so se za tematiko in pripravili logotip ter vsebino zgibanke ter plakata, ki ju bomo tudi letos prevedli v slovenščino in natisnili za uporabo ob številnih načrtovanih aktivnostih Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije. Pridružili se bomo vsaj 100 državam iz celega sveta in združili moči na pomembnem preventivnem področju, ki se letos osredotoča na vsako življenjsko obdobje, s poudarkom na spodbujanju zdravega življenjskega sloga pri otrocih in ženskah: kaj naj naredimo, kako naj živimo od otroštva dalje, da zmanjšamo verjetnost pojava srčno-žilne bolezni in možganske kapi. Ob ekonomski krizi, ki prizadeva vse več držav, bodo posamezniki morali v večji meri prevzemati odgovornost za lastno zdravje in zdravje v svojih družinah. Država pa bi jim seveda morala nuditi določene pogoje za to in med drugim podpreti tudi prizadevanja nevladnih organizacij, ki osveščajo in spodbujajo ljudi k zdravemu načinu življenja.

Svetovna zveza za srce je objavila rezultate mednarodne raziskave pri splošni populaciji, iz katere je razvidno prepričanje ljudi, da je dovolj, če šele pri starosti 30 let ali celo kasneje pristopijo k skrbi za zdravje srca in tako preprečijo srčni infarkt ali možgansko kap. Vendar se nam dovzetnost za pojav bolezni srca in ožilja prične hitro približevati veliko prej, z izpostavljenostjo različnim dejavnikom tveganja (kajenje, neustrezen način prehrane, premalo telesne dejavnosti, stres,…). Ni res, da se srčno-žilne bolezni tičejo le starejših ljudi, predvsem moških. Ženske imajo enako tveganje, da zbolijo, pa tudi otroci so ranljiva skupina.

Zaščititi moramo prihodnje generacije s tem, da spodbujamo k zdravemu načinu življenja že od prvega življenjskega obdobja, saj bo to vodilo k zmanjšanju bremena zaradi bolezni srca in ožilja v prihodnosti. Zavedanje o hudi bolezni in smrti zaradi bolezni srca ali možganske kapi je pri ženskah podcenjeno. Bolezni srca so pri ženskah ubijalec številka 1, povzročijo eno od treh smrti pri njih. Ko ne kadijo, se prehranjujejo na zdrav način, so redno telesno dejavne pa ženske ne le, da skrbijo za lastno zdravje, ampak so zgled tudi svojim otrokom, na katere imajo kot matere neprecenljivo velik vpliv. Otroci nas cenijo, opazujejo, poslušajo in se od nas učijo obnašanja, ki jih bo spremljalo vse življenje. Otrokom smo podarili življenje, pokažimo jim tudi pot do zdravega srca!

Svetovni dan srca 2013

Nekaj prireditev in aktivnosti ob Svetovnem dnevu srca, ki bodo potekale v Sloveniji:

  • 24. september: novinarska konferenca ob Svetovnem dnevu srca 2013
  • 14. september: v Novem mestu bo tradicionalni pohod Za srce, po Štukljevi poti (12 km) in po Andrijaničevi poti (4 km)
  • 28. september od  9. do 14. ure: osrednja prireditev na Stritarjevi ulici v Ljubljani (pri galeriji Kresija). To bo zdravstveno informativna prireditev, osveščanje o zdravem načinu življenja, meritve krvnega tlaka, holesterola in sladkorja v krvi, snemanje EKG zdravstveno vzgojno svetovanje, predstavitev zdravstveno – informacijskih gradiv na stojnicah, zabavne igre, degustacije in še marsikaj
  • 23. september do 6. oktober od 9. do 17. ure: bo v desnem atriju Mestne hiše v Ljubljani razstava o srcu
  • 24. september od 15. do 17. ure: bo na Kardiološkem oddelku UKC Maribor že tradicionalen Dan odprtih vrat na oddelku in funkcionalnih enotah. Vsak peti ali deseti udeleženec, odvisno od števila udeležencev in razpoložljivih kapacitet, bo za nagrado deležen ene od nebolečih in nekrvavih preiskav
  • 28. september, dopoldan: v počastitev Svetovnega dneva srca obiščite stojnico med Grajskim trgom in Trgom svobode v Mariboru – merili bomo dejavnike tveganja, vaše srce preverili z Ekg monitorjem. Presenečenje!
  • 28. september ob 16. uri: prireditev ob Svetovnem dnevu srca v veliki dvorani in avli Mestne občine Nova Gorica
  • 29. september, od 11. do 15. ure: tradicionalni dogodek na vrhu Šmarne gore (meritve krvnega tlaka, holesterola in sladkorja v krvi, preventivni in zdravstveni posveti z zdravniki, prikazi temeljnih postopkov oživljanja, svetovanje o zdravem načinu življenja)
  • 29. september, od 9. do 13. ure: na Rožniku bodo meritve krvnega tlaka ter holesterola in sladkorja v krvi
  • 29. september ob 8. uri: ob svetovnem dnevu srca bo tradicionalni pohod na Stari Tabor v Lokvi in ogled jame Vilenice, z meritvami in druženjem
  • 30. september ob 10. uri: Svetovni dan srca pri Mercatorju v Slovenj Gradcu (promocija zdravja in društva, stojnica)
  • 5. oktober, med 10. in 16. uro: gorenjski Dan srca, v hotelu Špik v Gozdu Martuljku
  • 6. oktober ob 8. uri: Tradicionalni pohod ob Svetovnemu dnevu srca: Podgorje – Slavnik
  • pohodi, predavanja, delavnice, prispevki v medijih po vsej Sloveniji
  • 12. oktober: Društvo za zdravje srca in ožilja Maribor prireja strokovno ekskurzijo, poimenovano po motu letošnjega Svetovnega dneva srca – Po poti, ki vodi do zdravega srca, nas bo vodila v Piranske soline, Hrastovlje in Lipico.

Več informacij o dogodkih: Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije, telefon: 01/234-75-51