Srčno popuščanje in hodeči nogomet

Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije je v soboto 4. junija 2016 organiziralo nogometni dogodek

»Hodeči nogomet«. Zbrali smo se na prenovljenem kopališču Kolezija v Ljubljana, ob priložnosti akcije Razgibajmo Ljubljano, Športno poletje 2016.  Hodeči nogomet je društvo organiziralo in izvedlo s podporo podjetja Novartis.

Namen tega dogodka je bil prikaz rekreacije, primerne tudi za srčne bolnike, kot so npr. bolniki s srčnim popuščanjem oziroma za ljudi z omejeno sposobnostjo gibanja. Pravila so enaka kot pri nogometu, obstaja le ena razlika: prepovedano je teči. Hodeči nogomet (walking football) je torej oblika nogometa, ki je primerna za vse, tudi tiste, ki zaradi omenjenih bolezni ne morejo teči.

Sobotni dogodek je pospremilo zelo lepo, sončno vreme. Zbrali so se srčno-žilni bolniki, predvsem iz Zveze koronarnih društev in klubov Slovenije, pa tudi ostali, ki so želeli spoznati kakšen je hodeči nogomet.

najprej so se igralci hodečega nogometa ogreli

 

 

 

 

Najprej so se igralci ogreli

 

Igra_hodeči nogomet

 

 

 

 

Igra hodeči nogomet

 

Na travniku z ravno prav nizko travo smo se zbrali, spoznali in sestavili ekipo. Najprej smo se ogreli, nato pa pričeli z igro, ki jo je vodil Tone Hrovatič. Igrali smo več krajših iger in se ob gibanju tudi dobro nasmejali in zabavali.

Odločili smo se, da bo Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije v prihodnje organiziralo možnost rednega druženja ob hodečem nogometu.

Goool

 

 

 

 

Gooooll!

 

Na dogodku je bila prisotna medicinska ekipa Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije in primarij Matija Cevc, predsednik Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije, s katerim so se lahko udeleženci pogovorili o svojih zdravstvenih težavah. Na voljo so bile brezplačne meritve (srčni utrip, krvni tlak, saturacija) in prikaz temeljnih postopkov oživljanja, tudi z uporabo defibrilatorja, ki jo je izvedel iHELP. S posebno aplikacijo na mobilnem telefonu smo donirali srčne utripe, ki se zbirajo v okviru svetovne kampanje »Keep it pumping«: http://www.keepitpumping.com. Na tej spletni strani najdete tudi veliko koristnih informacij o srčnem popuščanju.

Za podporo pri izvedbi akcije se zahvaljujemo podjetju Novartis in pa vsem, ki so se udeležili hodečega nogometa.

Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije pripravlja vsebine dejavnosti društvenega Kluba za srčno popuščanje in vas vabi, da se vključite vanj vsi tisti, ki bi želeli dobiti več informacij o srčnem popuščanju, aktivnostih društva na tem področju oziroma aktivno sodelovati v akcijah tega kluba (pridružite se lahko preko e-pošte: [email protected] ali T.: 01/234 75 50).

Ena od ekip ki so igrale hodeči nogomet

 

 

 

 

 

 

Ena od ekip, ki so igrale hodeči nogomet

Donirali smo srčne utripe_hodeči nogomet

 

 

 

 

 

Donirali smo srčne utripe