Vabilo na spletno konferenco: Družinska hiperholesterolemija in zdravje žensk

Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije

vas vabi na spletno novinarsko konferenco z naslovom:

»DRUŽINSKA HIPERHOLESTEROLEMIJA in ZDRAVJE ŽENSK«

v sredo, 21.9.2022 ob 11. uri.

Link do zoom seje:

https://bit.ly/3ROqCCX

Meeting ID: 862 6888 6186

Passcode: 049863

Svetovni dan ozaveščanja o družinski hiperholesterolemiji (DH) je vsako leto 24. septembra. DH je dedna motnja presnove, ki najpogosteje ogroža življenje. Ima jo 1 oseba na 250 prebivalcev Slovenije. Pri nezdravljeni motnji je napredovanje ateroskleroze pospešeno tako zelo, da je ogroženost teh oseb več kot 10-krat višja, kot med zdravimi vrstniki. Letos je ta dan posvečen predvsem DH in zdravju žensk, govorili pa bomo tudi o drugih temah, ki se dotikajo hiperholesterolemije.

Izvedeli boste kako DH vpliva na zdravje žensk, zdravljenje ter druge temeljne življenjske odločitve in izbire, npr. tiste, povezane z načrtovanjem družine, zdravljenjem med nosečnostjo in v času dojenja. Predstavili bomo vlogo lipoproteina (a) pri boleznih srca in ožilja ter ostale dejavnike tveganja za zdravje srca in ožilja, kot so visok LDL, nizek HDL, povišan sladkor v krvi in visceralna debelost.

Slovenija velja za zgled državam po svetu, saj v sklopu rednega sistematskega pregleda petletnikov že od leta 1995 izvaja populacijsko presejanje otrok za hiperholesterolemijo. V zadnjih letih odkrijemo letno okoli 50 otrok s to motnjo, pri vsakem pa ima DH tudi eden od staršev in pa polovica sorojencev. Nedavno so bila objavljena javnozdravstvena priporočila o pediatričnem presejanju družinske hiperholesterolemije, ki vključujejo priporočila, oblikovana na srečanju slovenskega predsedstva Svetu EU oktobra lani. Tem strokovnim priporočilom sledi tudi na letošnjem strokovnem posvetu podpisana Praška deklaracija, ki predstavlja orodje za izboljšanje javne politike na tem področju.  Doseženo je bilo soglasje vseh deležnikov, da mora biti v Evropi univerzalno, kaskadno in priložnostno pediatrično presejanje družinske hiperholesterolemije na voljo vsem, ki ga potrebujejo in se zanj odločijo.

Govorca bosta:

  • doc. dr. Urh Grošelj, dr. med., iz KO za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni, Pediatrična klinika, UKC
  • prof. dr. Miran Šebeštjen, dr. med., KO za kardiologijo, Interna klinika, UKC Ljubljana.

Srčno vabljeni!

Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije