Sodelovanje v Programu Svit je modra odločitev

Pišeta Ana Šinkovec in Špela Fistrič

Mesec marec je mesec boja proti raku na debelem črevesu in danki. Z upoštevanjem priporočil proti raku, kot so dnevna telesna dejavnost, zdrava prehrana, opustitev kajenja in pitja alkohola, zmernosti pri sončenju in opazovanja lastnega telesa ter počutja lahko bistveno zmanjšajo ogroženost za rakom pa tudi drugimi kroničnimi boleznimi.  Za zmanjšanje ogroženosti za rakom je pomembno tudi, da se odzovemo na vabila v presejalne programe.

Podatki kažejo, da je v Sloveniji rak debelega črevesa in danke med 5 najpogostejšimi raki pri obeh spolih skupaj. Od leta 2011 v Registru raka za Slovenijo beležijo občuten padec novih primerov raka debelega črevesa in danke. Med vsemi novo odkritimi raki v Sloveniji se je med letom 2007 in 2017 rak debelega črevesa in danke po pogostosti pomaknil z drugega na peto mesto, k čemur pomembno prispeva odstranjevanje predrakavih sprememb na kolonoskopijah v Programu Svit.

Program Svit je preventivni zdravstveni program, namenjen preprečevanju in zgodnjemu odkrivanju raka na debelem črevesu in danki. Vključuje moške in ženske v starosti od petdeset do štiriinsedemdeset let, vsaki dve leti.

Z nami je svojo zgodbo delil ambasador Programa Svit Franci Strle, ki še vedno dejavno pomaga in dela na kmetiji, kjer živi in kot dejaven član deluje tudi v organih s področja kmetijstva.  Veseli ga druženje s prijatelji in soplesalci folklorne skupine Groblje.

Franci Strle pravi: »Ko sem prejel vabilo v Program Svit se nisem odločil za sodelovanje, vabilo sem zavrgel.« Menil je namreč, da je zdrav, da se njemu ne more zgoditi nič, kljub temu, da je leta 2003 preživel infarkt. Ko je vabilo prejel drugič, se je vseeno odločil za sodelovanje in oddal izjavo ter vzorce.

Nato je dobil pozitiven izvid. Pravi: »Takrat me je malo streslo, zato sem se preko klicnega centra Programa Svit dogovoril za kolonoskopijo. Vse se je odvijalo zelo hitro. Ko sem prišel na kolonoskopijo, mi je mlad zdravnik povedal, da če bi prišel prej, bi lahko polip odstranila, tako pa me je moral naročiti na nadaljnjo zdravljenje na Onkološkem inštitutu v Ljubljani. Že konec istega meseca sem bil naročen na operacijo, kjer so mi odstranili del debelega črevesa.«

Njegovo zdravljenje je dobro potekalo in vsi, ko so bili vpleteni v njegovem proces zdravljenja so bili izjemno prijazni in požrtvovalni. Danes živi dejavno življenje: »Živim življenje kot sem ga živil pred boleznijo, razlika je le ta, da moram redno hoditi na preglede.«  Vsem, ki prejmejo vabilo v Program Svit pa priporoča: »Takoj se odločite za sodelovanje, saj vam to lahko reši življenje. Sodelovanje v Programu Svit ne boli in oddaja vzorcev za mene ne pomeni posega v telo. Je zastonj za tiste, ki imajo urejeno obvezno zdravstveno zavarovanje.«

Več informacij je dosegljivih na  www.program-svit.si.