Smernice za uporabo hemodinamske ocene pri katetrizaciji desnega dela srca pri zdravljenju srčnega popuščanja

V strokovni reviji JACC: Heart Failure je izšel strokovni članek Ameriškega združenja za kardiologijo, ki ga je pripravilo več različnih specialistov in raziskovalcev. Na kratko ga povzemamo in zainteresirane vabimo k prebiranju.

Srčno popuščanje je klinični sindrom, za katerega je značilno, da srce ne more zadovoljiti potreb telesa po krvnem obtoku, ne da bi bilo treba povečati intrakardialni tlak v mirovanju ali ob naporu. Hemodinamske parametre je mogoče izmeriti s kateterizacijo desnega predela srca, ki ima pomembno vlogo pri celotnem spektru srčnega popuščanja: od ambulantnih bolnikov, bolnikov v kardiogenem šoku do bolnikov, ki so v obravnavi za zdravljenje in presaditev srca.

Hemodinamični podatki so ključnega pomena za hitro prepoznavanje kliničnega poslabšanja, oceno prognoze in pomoč pri odločanju o načinih zdravljenja. Pregled je tudi v pomoč pri odpravljanju težav in razvidu slike bolnikov s srčnim popuščanjem ter je sestavni vidik obravnave bolnikov s srčnim popuščanjem.

Pričakuje se, da se kateterizacija desnega dela srca opravi pri bolniki s kardiogenim šokom, tistih s sumom ali močnim srčnim popuščanjem ki se ne odzivajo na druge oblike zdravljenja in za bolnike, ki zahtevajo napredne kirurške posege. Rezultati kažejo, da bo potrebnih še več podatkov za dokazovanje koristi kateterizacije desnega dela srca pri srčnem popuščanju. Tako pri izboljšanju preživetja kot pri preprečevanju ponovnih hospitalizacij in poškodb organov.

Članek je dostopen na povezavi.

Foto: Pixabay