Projekt Zdrave arterije se uspešno nadaljuje

Projekt Zdrave arterije se uspešno nadaljuje: prikaz modela arterije, merjenje gleženjskega indeksa in predavanje o žilnih boleznih 4.12.2018 na razstavi Body Worlds Vital v Ljubljani.

Piše: Jasna J. Petrovčič, prof.zdr.vzg.; foto: Urša Kolarič

Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije se je 4.12.2018 uspešno predstavilo na razstavi Body Worlds Vital na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani s predavanjem prim. Matije Cevca, dr.med z naslovom »Miti in resnice – holesterol in žilne bolezni« ter s projektom Zdrave arterije in brezplačnimi meritvami gleženjskega indeksa za obiskovalce.

Foto: Merjenje gleženjskega indeksa na razstavi
Foto: Merjenje gleženjskega indeksa na razstavi

 

Obiskovalcev je bilo precej, tudi otrok in šolarjev. Zlasti najmlajšim je bilo izjemno zanimivo sprehajati se skozi model napihnjene arterije, ki je obložena s strdki. Šolarjem smo razložili pomen modela žile, kaj predstavlja, kakšne težave in bolezni lahko nastanejo zaradi obloženih ter zamašenih žil v našem telesu. Prav tako so razlagi prisluhnili odrasli, ki so nato odšli na predavanje prim. Cevca, ki je govoril o mitih in resnicah, ki krožijo o holesterolu in žilnih boleznih. Dialog med poslušalci in zdravnikom je bil zelo zanimiv, bilo je veliko različnih vprašanj o holesterolu, boleznih srca in ožilja, o terapiji,… Obiskovalcem in poslušalcem so bile na voljo tudi meritve gleženjskega indeksa, ki pokaže prehodnost arterij na nogah. Tako smo ljudi dodatno osveščali o periferni arterijski bolezni in pomenu zdravil žil. Celoten dogodek ocenjujemo kot zelo uspešen in dobro sprejet med obiskovalci.

 

Foto: Osveščanje o periferni arterijski bolezni na razstavi Body Worlds Vital v Ljubljani

 

Razstava Body Worlds Vital bo v Ljubljani odprta vse do 20. januarja 2019.

Člani Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije imajo 10% popust pri nakupu vstopnice. Vabljeni.