Povečana telesna masa in debelost

Pripravila Jasna J. Petrovčič, prof.zdr.vzg. s pomočjo prispevka.

Normalno telesno maso (pogovorno telesno težo) ugotavljamo na podlagi tabel in je odraz starosti, spola, telesne višine ter razvitosti okostja in mišic.

V razvitem svetu ima v povprečju kar polovica odrasle populacije prekomerno telesno težo.

Debelost je povezana s povečanim deležem maščobnega tkiva v telesu in jo lahko določimo z merjenjem kožne gube. Ocenimo jo lahko tudi z indeksom telesne mase (ITM). Normalne vrednosti ITM se gibljejo med 19 in 24,9. Pri vrednostih med 25 in 29,9 govorimo o zmerni debelosti, vrednost 30 in več pa kaže na debelost. Pomemben je tudi obseg pasu, ki naj bi bil pri ženskah 84 cm ali manj, pri moških pa 94 cm ali manj.  Vse te vrednosti so samo informativne, saj povečana telesna masa ni nujno povezana z debelostjo. Po drugi strani pa lahko o debelosti govorimo tudi pri normalni ali celo zmanjšani telesni masi.

Izračun indeksa telesne mase in obsega pasu

Vzroki za nastanek debelosti

Če organizem dobiva več energije, kot jo porablja, je to nujen in hkrati zadosten pogoj za debelost. Telo odvečne kalorije uskladišči v obliki maščob. Na nastanek debelosti, poleg povečanega vnosa zaužitih kalorij in/ali premajhne telesne aktivnosti, vplivajo tudi dednost, določene bolezni in zdravila ter psihološki in socialni dejavniki.

Presnovni sindrom

V razvitem svetu, kjer je hrane več kot dovolj, postaja presnovni sindrom eden večjih zdravstvenih problemov, zlasti na račun debelosti in motenj v presnovi ogljikovih hidratov. Najpomembnejši dejavnik tveganja za nastanek presnovnega sindroma je trebušna debelost (jabolčni tip debelosti). O tem sindromu govorimo, če se poleg debelosti (ITM nad 30) pojavita vsaj še dva izmed dejavnikov tveganja: povečan obseg pasu, povišane vrednosti trigliceridov, znižane vrednosti varovalnega HDL holesterola in povišana raven glukoze v krvi na tešče ter povišan krvni tlak.

Odpravljanje debelosti

Shujševalne diete nimajo trajnega uspeha, saj ne odpravijo vzroka za debelost, ampak vplivajo le na zmanjševanje telesne mase. Po koncu diete se telesna masa spet vrne na enako, kot je bila prej, ali pa še večjo. Opozoriti je treba tudi na morebitne škodljive posledice zaradi pogosto neustrezno sestavljenih obrokov in prehitrega hujšanja. Hujšanje z dieto je veliko uspešnejše, če je kombinirano z vedenjsko terapijo, ki poleg spremenjenih navad hranjenja upošteva tudi povečanje telesne aktivnosti. Zavedati se moramo, da je treba debelost preprečevati že v otroštvu.

Vir: ezdravje.com