Povabilo na izlet za člane Društva za srce

V mesecu maju se narava dokončno prebudi in pokaže svoje lepote. Takrat zacveti tudi azaleja v Vrhku pri Tržišču. To je eno od redkih rastišč rumenega sleča in je vključeno v evropsko ekološko omrežje Natura 2000.

azalejaV soboto, 16. maja 2015 vas vabimo, da se pridružimo Posavskim članom na pohodu Azaleja. Pohod poteka tradicionalno vsako leto v začetku maja.

V Ljubljani se bomo zbrali ob 8. uri na parkirišču v Tivoliju in se z avtobusom odpeljali v Tržišče, kjer se bomo ob 10. uri podali na pot. Prijave za pohod zbiramo na telefonski številki: 01/234-75-50 oz. na elektronski naslov: [email protected]. Prispevek za izlet bomo pobrali na avtobusu, ta pa iz Ljubljane znaša 18 EUR na osebo. V ceno je vključen avtobusni prevoz, vodenje in na koncu pohoda topla malica. Prijave zbiramo do 14. maja 2015. Predviden povratek v Ljubljano je ob 16.30 uri.

Vsi člani, ki želite iti s svojim prevozom, ste prav tako vabljeni, da se pridružite na izletu. Start je pri pletenki v Tržišču ob 10. uri, startnina pa je 10 EUR po osebi (za vodenje pohoda in topla malica).

Vabljeni!

Opis pohoda

Pot nas bo vodila od pletenke velikanke v Tržišču, po cesti mimo Učnika in na Vrhek do rastišča azaleje, mimo razglednih točk proti Krmelju, skozi vas Polje in nazaj v Ulčnik.

Večji del poti poteka po naravi, preko travnikov in gozdov. Pot ni težavna, primerna je tudi za družine z otroki. Na poti bodo domačini poskrbeli za pogostitev z domačimi dobrotami, značilnimi za naše kraje, kjer ne bo manjkal tudi »vrhovski« cviček. Spremljali nas bodo ljudski pevci in godci, pripravili bomo tudi prikaz starih običajev.

Prikaz običajev: pranje perila, pletenje košev in košar, robkanje koruze, žaganje in sekanje drv, grabljenje listja. Prikaze bodo spremljali ljudski pevci, vsak običaj oz. opravilo bo vodja pohoda predstavil obiskovalcem, ki se bodo lahko pridružili skupini in se preizkusili v kmečkih opravilih.

Posebno pozornost o varstvu narave nam bodo predstavili strokovnjaki iz Zavoda za gozdove in Zavoda za varovanje narave.

Veselimo se druženja z vami!