Posvetovalnica za srce – velika pomoč ob zdravstvenih težavah

Piše: Jasna Jukić  Petrovčič

Posvetovalnica za srce v Ljubljani, ki deluje že preko dvajset let, ostaja med ljudmi priljubljena in zaželena dejavnost, kjer se ne posvečamo zgolj skrbi za zdravo srce in žilje. Tu nam lahko ljudje zaupajo vse svoje težave, tako fizične kot psihične in skupaj iščemo rešitve. Ljudje povedo, da bi takšen celosten pristop potrebovali tudi drugje v zdravstvu, in da takšne strokovne, a hkrati prijazne, humane, celostne obravnave drugje še niso oziroma so redko doživeli. Takšne besede nam dajo še večji elan pri našem poslanstvu.

V zdravstvu ljudje pogrešajo pristen človeški stik, pogled v oči, prijazen nasmeh, tolažbo. Pogrešajo fizične preglede in povedo, da jih moti, ker jih osebni zdravnik obravnava preko elektronske pošte ali telefona. Marsikdo niti ne zna/ne zmore pisno ubesediti svojega počutja ali ne zna povedati vseh težav preko telefona, zato so za obiske pri nas še toliko bolj hvaležni.

Pogosto že osebni pogovor olajša stisko, povrne upanje, da bo vse dobro. Ko dodamo še preiskave, s katerimi ciljano iščemo ogrožene osebe za nastanek ali poslabšanje bolezni srca in ožilja, je to izjemna dodana vrednost posamezniku, njegovemu osebnemu zdravniku in tudi svojcem.

Kadar ugotovimo akutno poslabšanje zdravstvenega stanja, osebo napotimo na urgenco ali pokličemo nujno medicinsko pomoč. Sicer pa svetujemo čim prejšnji obisk pri osebnem zdravniku oz. da mu vsaj sporočijo rezultate pri nas opravljenih preiskav.

V Posvetovalnici za srce izvajamo naslednje preventivne preiskave oziroma meritve: krvni tlak, srčni utrip, 24urno merjenje krvnega tlaka in utripa, saturacija, EKG, pregled žilja (gleženjski indeks, venska pletizmografija, pulzni val), krvne preiskave (holesterol, trigliceridi, glukoza, hemoglobin), telesna teža, obseg pasu in indeks telesne mase.

Vsi rezultati se dobijo takoj, o njih se pogovorimo ter svetujemo nadaljnje ukrepanje. Še vedno imamo odprto telefonsko linijo in elektronsko pošto za zdravstveno svetovanje, če kdo ne more osebno priti do nas.

Mesec posvetovalnice

V letu 2022 smo še posebno pozornost namenili osveščanju o različnih boleznih, ki prizadenejo srce in ožilje v akcijah, imenovanih »Mesec posvetovalnice«. Tako smo intenzivno osveščali in svetovali o holesterolu in trigliceridih v krvi, o sladkorni bolezni, debelosti, o periferni arterijski bolezni nog ter o zdravju ven. Osveščali smo o srčnem popuščanju, možganski kapi, o redkih boleznih, s poudarkom na amiloidozi ter osveščali o zdravju ledvic, zlasti o kronični ledvični bolezni in preko testnih urinskih lističev iskali ljudi, ki so v urinu imeli proteine oz. beljakovine.

Veseli nas, ko vidimo, da so ljudje zadovoljni z našimi storitvami, ko povedo, kako zelo hvaležni so za vse informacije in prijazne besede. Ko od nas odidejo z nasmehom na obrazu vemo, da delamo dobro in prav.

Zelo nas veseli dejstvo, da je naše delo opaženo tudi širše. V reviji Viva (februar 2022) je bil objavljen daljši intervju z avtorico tega prispevka o našem delu. Prav tako smo ponosni, da naše delo ceni prof. dr. Dragan Petrovec, univ.  dipl. prav., ki je o strokovnem in empatičnem odnosu, ki ga je deležen pri nas, napisal kolumno (Posvetovalnica za srce; Dnevnik, 17.10.2022).

Vsi, ki imate kakršnekoli zdravstvene težave ali vprašanja, prisrčno vabljeni na preventivne meritve in svetovanje v naši Posvetovalnici za srce na Dalmatinovi ulici 10 v Ljubljani. Delamo vsak ponedeljek, torek, četrtek, petek od 9. do 12. ure, ter ob sredah od 11. do 15. ure. Potrebno se je naročiti na telefonski številki 01 234 75 50 ali 01 234 75 55 (najlažje ob ponedeljkih in petkih med 8.30 in 9.00 in ob sredah med 14.00 in 14.30)  oz. preko elektronske pošte [email protected] ali osebno.