Pomladni čas vabi k odpovedi alkoholu

Poraba alkohola Slovenijo uvršča v sam svetovni in evropski vrh. V slednjem smo tudi po umrljivosti prebivalcev zaradi alkohola, saj vsak dan v Sloveniji, izključno zaradi razlogov povezanih s pitjem alkohola, umreta vsaj 2 osebi, opozarja Karmen Henigsman, psihologinja iz NIJZ, ki deluje na projektu SOPA.

Karmen Henigsman, , psihologinja, NIJZ, projekt SOPA

Projekt SOPA letos že četrtič aktivno sodeluje v akciji 40 dni brez alkohola, saj si z organizatorji deli skupen cilj, to je vzpostaviti odgovoren odnos do pitja alkohola v slovenski družbi, kar podpiramo tudi v Društvu za zdravje srca in ožilja.

Slovenija velja, da je mokra kultura, kar pomeni, da imamo sprejemajoč odnos do pitja alkohola, velik delež populacije pije čezmerno (skoraj vsak drugi Slovenec), alkohol je prisoten v kulturi in običajih ter je lahko dostopen, vzorci povezani s pitjem alkohola pa se prenašajo iz roda v rod.

Iz istega razloga imamo vsak dan v povprečju 10 novih hospitalizacij. Ocena zdravstvenih in ostalih stroškov, povezanih s pitjem alkohola, znaša v povprečju 228 mio € letno. Trošarine od alkohola znašajo cca. 103 mio € na leto«, je na novinarski konferenci, ob začetku akcije povedala Karmen Henigsman.

Prisluhnite celotni izjavi: Karmen Heningsman o razmerah na področju alkohola v Sloveniji in akciji 40 dni brez alkohola (mp3)

Podobno zaskrbljujoče številke so tudi na področju prometa. Dr. Mateja Markl, univ. dipl. psih., področna sekretarka Javne agencije RS za varnost prometa povzame stanje v prometu za leto 2020: »Zaradi alkoholiziranih povzročiteljev se je pripetilo 1.364 prometnih nesreč oz. 12 % manj kot v letu 2019. Zmanjšanje beležimo tudi pri številu prometnih nesreč s telesno poškodbo in smrtjo zaradi alkoholiziranega povzročitelja (za 16 % manj v primerjavi z letom poprej). Kljub temu je v prometnih nesrečah, ki jih je povzročil alkoholiziran udeleženec, umrlo 27 ljudi«.

Vse to zahteva ukrepanje in zato akcija 40 dni brez alkohola poteka leto že šestnajstič, tokrat pod nosilnim geslom ’Moja poteza’. Z geslom organizatorji sporočajo, da je izbira o zmernosti ali nezmernosti, o pitju ali ne pitju alkohola osebna odločitev. Družba in okolje pa je tisto, ki pitje spodbuja ali zavira.

Namen akcije, ki traja do 3. 4. 2021, je izraziti solidarnost z vsemi, ki trpijo zaradi alkohola na naših cestah, pri zdravju in v družinah. Ob tem opozarjajo, da je to le vrh ledene gore, ki ga opazimo, pod njim pa se skriva veliko trpljenja.

Akcijo 40 dni brez alkohola so-organizirajo Slovenska karitas, Javna agencija RS za varnost prometa in portal Med.Over.Net ob podpori NIJZ – projekt SOPA in s sodelovanjem pridruženih organizacij: Društvo žarek upanja, Zavod Varna pot, Katedra za družinsko medicino – Projekt Sporočilo v steklenici, Zveza klubov zdravljenih alkoholikov Slovenije, Društvo Abstinent, Društvo UP, Zavod Vse bo v redu, Skupnost centrov za socialno delo in Šahovska zveza Slovenije.

Šah je tudi letošnji simbol akcije. »Šah ponazarja tudi odnos z alkoholom in kaže na vzporednice z življenjem. Poleg tega, da je zvit, pretkan in prebrisan igralec, ima veliko različnih obrazov. V Sloveniji alkohol igra simultanko z več kot 200.000 odraslimi. Vsaka četrta družina se srečuje s trpljenjem zaradi alkohola. Na žalost po naših ocenah to grozo doživlja več kot 50.000 otrok. Že majhne odločitve tako v šahu kot življenju vplivajo na to, kaj se bo v prihodnosti zgodilo. Po drugi strani je šah lahko tudi simbol izbire, kaj je dobra odločitev, kot npr. gibanje, odnos s sočlovekom, hobiji in družabne igre. Z njimi preživljamo svoj prosti čas in napolnimo praznino, če jo imamo v sebi«, je izbiro šaha kot simbola akcije na novinarski konferenci pojasnil Peter Tomažič, generalni tajnik Slovenske karitas.

Vabilo k sodelovanju v akciji 40 dni brez alkohola:

Laure Unuk, ambasadorka akcije:
»Z veseljem sem se pridružila akciji 40 dni brez alkohola. Sama se mu redno odpovedujem, saj bi me pri študiju in šahu lahko oviral. Na tekmovanjih se srečujem z najboljšimi igralci na svetu, zato so jasne misli in bistre odločitve pogoj za uspeh. Meni šah predstavlja sprostitev in veselje. Rada ga igram in v njem uživam. Pridejo tudi težki trenutki in gre kaj narobe. Takrat se zaprem v sobo, prižgem glasbo in se pogovorim sama s seboj. To je moj način in moja poteza.«

Več priporočenih vsebin:

Pridružite se tudi vi!

Naložbo sofinancirata Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada (80 %) in Republika Slovenija (20 %).