Poklon Društvu za zdravje srca in ožilja Slovenije

Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije praznuje letos svojo tridesetletnico. Prihaja torej v svoja najbolj produktivna leta, če ga primerjamo s človeškim življenjem. Pravzaprav je Društvo že do sedaj zelo aktivno in bi bilo težko še bolj. Skrbi za številne dejavnosti in deluje na številnih področjih. Vse svoje dejavnosti usmerja v bolj zdravo življenje, kar pomeni seveda tudi bolj zdravo srce in ožilje.

V Združenju za žilne bolezni ki je strokovno društvo v okviru Slovenskega zdravniškega društva, se dobro zavedamo dejavnosti, ki jo izvaja Društvo. Ker je zdravje precej zapletena reč, ki obsega celotno bivanje človeka, ga stroka, ki jo predstavljamo zdravstveni delavci, nikakor ne more pokriti v celoti. Dolgoletna dejavnost Društva, ki je laično s poudarkom na strokovnih dognanjih, je zelo dobrodošla, saj dopolnjuje dejavnosti, ki jih zagotavlja stroka.

Društvo se odlikuje tudi po tem, da je tako s publikacijami kot tudi z neposrednim stikom, ki ga izvaja v svojih posvetovalnicah, blizu ljudem. Razume njihove potrebe in jih podpira v ohranjanju srčno-žilnega zdravja.

Društvo se je pridružilo tudi akciji Dan žil, ki ga organiziramo po številnih evropskih državah z namenom ozaveščanja o problemih, ki spremljajo bolezni žil  in o ustreznih ukrepih, ki to stanje izboljšujejo. Društvo je v zadnjih letih v okviru te akcije uspelo v laičnih okoljih zagotoviti dober stik z javnostmi in pomagalo posredovati laikom prilagojene informacije, s katerimi želimo izboljšati zavedanje o žilnih boleznih. Skupaj smo postavili več informacijskih točk in računamo, da smo podučili številne laike, ki sedaj verjetno bolje skrbijo za svoje zdravje. Računamo, da bomo s takšnimi akcijami nadaljevali, saj imamo v Društvu zanesljivega sogovornika in sodelavca, ki skrb za zdravje postavlja v ospredje. Ob tem tudi ne moremo mimo aktivacije laikov, ki kot člani Društva skrbijo, da se zgodba nadaljuje in ob tem tudi samim sebi izboljšujejo zdravstveno stanje.

Za konec bi še enkrat poudaril dragoceno delovanje Društva in se jim zahvalil za vse, kar so storili za nas – ljudi in tudi za sodelovanje z našim  Združenjem, brez katerega bi naša skrb bila brez človeške topline, ki jo pooseblja Društvo. Prepričan sem, da bo Društvo še naprej sledilo svojim usmeritvam in jim na tej poti v svojem imenu in v imenu Združenja za žilne bolezni želim uspešno nadaljevanje.

prof. dr. Matija Kozak, dr. med.

Predsednik Združenja za žilne bolezni, strokovnega društva v okviru Slovenskega zdravniškega društva;
Klinični oddelek za žilne bolezni UKC Ljubljana