Pohod na Lavričevo kočo na Gradišču

Podružnica za Dolenjsko in Belo krajino vabi v torek, 29. oktobra 2024,  na pohod na Lavričevo kočo na Gradišču (nadmorska višina 510 m) nad Ivančno Gorico oz. Stično, s postankom za kavo/čaj v zeliščni lekarni, čajarni in prodajalni  Cistercijanskega samostana Stična, ki je najstarejši samostan na današnjem slovenskem ozemlju in edini cistercijanski, ki še deluje. Samostan ter cerkev sta danes zavarovana kot nepremična spomenika državnega pomena, sam samostan pa predstavlja pomembno versko in kulturno središče.

Še misel patra Simona Ašiča o zeliščih: “Pri uporabi zelišč bodimo natančni in potrpežljivi: ozdravljenje prihaja počasi, ko pa pride, je temeljito!”

ODHOD:  z vlakom, ki odpelje z ŽP: Metlika ob 6.46 uri,  Črnomelj ob 7.04,  Semič ob 7.16, Novo mesto Center ob 7.44, Novo mesto Bršljin ob 7.47, Trebnje ob 8.19. Na železniško postajo Ivančna Gorica prispemo ob 8.48. Tu izstopimo.

POVRATEK: predvidevamo z ŽP Šentvid pri Stični z vlakom, ki odpelje ob 14.19 v smeri Metlike; na ŽP Trebnje prispe ob 14.40, na ŽP Novo mesto Center prispe ob 15.10, na ŽP Metlika pa ob 16.12.

V kolikor se nam bo po povratku zahotelo postali v »Kantini na postaji«, ki privlači s ponudbo mehiških in balkanskih jedi, bomo za povratek vstopili na vlak, ki odpelje z ŽP Šentvid pri Stični ob 15.04 ali ob 15.39.

Podrobne informacije o voznih redih vlaka najdete na spletni strani Slovenske železnice – vozni redi ali pa za informacije  pokličete v Podružnico za Dolenjsko in Belo krajino (Sonjo) na tel. 051 340 880.

Z novimi spoznanji bomo nahranili dušo, z novimi prehojenimi kilometri pa okrepili našo telesno kondicijo in pripravljenost, da bomo lahkotneje kos izzivom vsakdanjika. Se vidimo. Srečno!

Splošen napotek: za pohod se opremite v udobne uhojene pohodne čevlje, primerno se oblecite (v plasteh, da lahko oblačila odvzemate in ponovno dodajate), v nahrbtniku pa imejte pijačo (brezalkoholno – najbolje topel čaj) in malico. Koča bo predvidoma odprta, vendar v jesensko zimskem obdobju čez teden ne nudijo toplih (kuhanih) obrokov. Vsekakor pa se nam pridružite s primerno pohodno kondicijo in vzdržljivostjo.

Pot ne bo naporna – krožno bomo prehodili približno 10 km in opravili slabih 200 m višinske razlike.

Vsak udeleženec hodi na lastno odgovornost.

Foto: Lavričeva koča, foto: Sonja Gobec

Preberite še: