Pobuda »Pojdimo ven, v naravo«

Na novinarski konferenci »Pojdimo ven, v naravo«, 11.11.2020 je bil podan poziv, da se v svetovalno ekipo Vlade RS, ki pripravlja ukrepe za preprečevanje širjenja bolezni COVID-19, vključi tudi strokovnjake iz drugih področij ter strokovnjake iz drugih vej zdravstva ne le epidemiologe.

Poziv pa je namenjen tudi staršem in sicer, da je z njihovo pomočjo pri otrocih in mladostnikih potrebno vzpostaviti red, dnevno rutino, v kateri zasloni predstavljajo le nujen čas (za šolo). Starši bodo morali skupaj z njimi najti izzive. Staršem je težko, a obstaja nekaj spletnih strani za pomoč, npr. www.slofit.org, pa tudi učitelji na šolah bodo podali uporabne nasvete.

Društvo poziva odločevalce o ukrepih za zajezitev okužbe s SARS-CoV-2, da ob načrtovanju in sprejemanju ukrepov vedno pomislijo tudi na druge kronične nenalezljive bolezni, ki prav tako ogrožajo naša življenja in jih nikakor ne smemo zanemariti zaradi skrbi ob obstoječi epidemiji. Obnašati se moramo samozaščitno in preventivno glede vseh kroničnih nenalezljivih bolezni (npr. možganska kap, srčno popuščanje, sladkorna bolezen…). Kadar pa zbolimo in se pojavijo ali poslabšajo znaki teh bolezni, moramo nemudoma poiskati pomoč zdravnika. Pri tem seveda pričakujemo, da bo omogočen takojšen in ustrezen dostop do zdravnika.

prim. Matija Cevc, dr.med., predsednik Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije