Pečen piščančji file s pinjolami in rozinami ter solata z omako iz origama

Pečen piščančji file s pinjolami in rozinami

Sestavine (za 2 osebi):

  • 400 g piščančjih filejev (2 fileja)
  • 30 g pinjol
  • 30 g rozin
  • 50 g šalotke
  • sok 1 limone
  • 250 ml kokošje jušne osnove
  • peteršilj, sol in poper
  • oljčno olje

Postopek:

V posodo nalijemo jedilno žlico oljčnega olja in polovico limoninega soka. Vanjo nato položimo fileje in jih večkrat obrnemo, da so premazani z marinado. Začinimo s soljo in poprom ter pustimo stati vsaj 20 minut. Vmes jih enkrat obrnemo. Medtem nasekljamo šalotke in pripravimo pinjole. Če pinjole še niso prepražene, jih v nerjaveči posodi (ker jih pražimo pri visoki temperaturi tega ne počnemo v neoprijemljivi posodi) ali ponvi na visokem ognju brez maščobe med mešanjem pražimo približno 4 minute oziroma dokler ne zadišijo in začnejo rahlo rjaveti. Nato jih pretresemo v drugo posodo in pustimo, da se ohladijo. Primešamo jim rozine in nasekljan peteršilj ter dobro premešamo. Piščančje prsi nato spečemo v ponvi ali posodi, ki smo jo prej namastili z oljčnim oljem. Na prvi strani jih pečemo približno 5-6 minut, dokler ne porjavijo. Nato jih obrnemo, zmanjšamo plamen in jih pečemo še 8-10 minut na drugi strani, da so prepečeni.

Če imamo zelo debele fileje, jih lahko na koncu pokrijemo in damo v predhodno ogreto pečico na 200 stopnji za še približno 12-15 minut, dokler niso pečeni. Nato jih poberemo iz posode in vanjo stresemo nasekljano šalotko. Pražimo jo 2-3 minute, da se obarva, nato pa zalijemo z jušno osnovo in preostankom limoninega soka. Med občasnim mešanjem pustimo, da se omaka zgosti, dodamo ji lahko še sok, ki je pritekel iz mesa. Meso postrežemo tako, da na file nalijemo omako in po njej potresemo mešanico pinjol, rozin in peteršilja.

Foto: Brin Najžer

Solata ledenka z omako iz origana

Sestavine (za 2 osebi):

  • 1 glava solate ledenke
  • 50 g šalotke
  • 1 jedilna žlica suhega ali svežega origana
  • 30 ml belega vinskega kisa
  • 2 jedilni žlici medu
  • 30 ml oljčnega olja
  • nekaj stebelc drobnjaka

Postopek:

Najprej pripravimo solatno omako. Šalotke na grobo nasekljamo ter jih v posodi s pokrovom zmešamo s kisom in medom. Po okusu lahko tudi malo posolimo. Zapremo in pustimo stati 15 minut. Nato dodamo oljčno olje in origano ter pretresemo, da se vse sestavine premešajo. Solato očistimo in ji po potrebi ostranimo zunanjo plast listov. Nato jo prečno narežemo na širše trakove. Omako dobro pretresemo in jo prelijemo čez solato. Po vrhu potresemo še nasekljan drobnjak in takoj postrežemo.

Dober tek!

Kuhal je Brin Najžer.