Novinarska konferenca ob evropskem dnevu osveščanja o možganski kapi

Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije in Združenje bolnikov s cerebrovaskularno boleznijo Slovenije vas vabita na

spletno novinarsko konferenco ob »Evropskem dnevu osveščanja o možganski kapi«, ki bo v četrtek, 6. maja 2021 ob 11.00 uri, v spletni sobi Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije.

Vljudno prosimo in priporočamo vstop v virtualno sobo 6. maja 2021 ob 11. uri:

link: https://zoom.us/j/96252345289?pwd=NG9GeUkwMUNHR1lKL1JaVWt3Wi9UQT09

ID srečanja: 962 5234 5289

geslo: 320317

Evropski dan osveščanja o možganski kapi je vsako leto na drugi torek v mesecu maju, letos je to 11. maj. Na novinarski konferenci bomo govorili o dejavnikih tveganja za nastanek možganske kapi, hitrem prepoznavanju (GROM), zdravljenju bolnikov, s poudarkom na epidemiji COVID 19 in z njo povezanih ukrepih.

Možganska kap je tretji  najpogostejši vzrok smrti pri nas. Vsako leto zabeležimo več kot 4.000 primerov možganske kapi, kar je več kot 10 dnevno. Približno 30% ljudi utrpi možgansko kap v aktivnem delovnem obdobju. 40% bolnikov ima po možganski kapi zmerne, 15-30% hujše težave pri funkcioniranju, več kot polovica jih potrebuje pomoč pri izvajanju najbolj osnovnih dnevnih aktivnosti.

Tudi v obdobju epidemije s COVID-19 se pojavlja možganska kap in zato je potrebno zagotoviti nemoteno obravnavo teh bolnikov, premagati ovire, ki onemogočajo najoptimalnejši vidik zdravljenja. Zaradi izrednih razmer je lahko v sicer urgentni obravnavi, kjer vsaka minuta šteje, ta obravnava motena oz. prihaja do zakasnitev. Govorci bodo poudarili sodelovanje med posameznimi službami, ki obravnavajo bolnike z možgansko kapjo od službe nujne medicinske pomoči, do sodelovanja z zdravnikom internistom v lokalni bolnici in povezavo z Nevrološko kliniko. Ali prihaja do zapletov? So možne izboljšave, skrajšanje poti obravnave bolnikov z možgansko potjo in kako? Je bilo več klicev med epidemijo? Kakšna je razlika med covid obravnavo in običajno obravnavo? Govorci bodo izpostavili pomen telemedicine, TELEKAPI, ki je eden izmed najuspešnejših projektov v okviru eZdravja, saj močno pripomore k učinkovitejšemu zdravljenju možganske kapi in zmanjševanju invalidnosti.

Govorili bodo:

  • prim. Matija Cevc, dr. med., KO za žilne bolezni, UKC Ljubljana in predsednik Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije
  • Štefan Mally, dr. med., spec. urg. med., Nujna medicinska pomoč, ZD dr. Adolfa Drolca Maribor
  • Mateja Verdinek, dr. med., specialistka interne medicine, Splošna bolnišnica Jesenice
  • dr. Matija Zupan, dr. med., specialist nevrolog, Nevrološka klinika, UKC Ljubljana
  • doc. dr. Nika Goljar, dr. med., Univerzitetni rehabilitacijski inštitut Republike Slovenije – Soča

Veselimo se srečanja z vami. Vabljeni!