Nasveti za trajnostno nakupovanje sadja in zelenjave

Opomba: Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije kot partner sodeluje pri projektu Veš kaj ješ, v koordinaciji ZPS, ki je tudi vir tega prispevka

1. Sezonsko in lokalno

Kupujte lokalno pridelano sezonsko sadje in zelenjavo. Najbolje kar pri kmetu iz okolice. Lokalni pridelki so zaradi krajših transportnih poti bolj sveži, prav tako pa imajo manjši vpliv na okolje.

2. Brez embalaže

Izognite se nakupu predpakiranega sadja in zelenjave. Takšna izbira je bolj trajnostna, z njo pa lahko tudi prihranite, saj so nepakirana živila pogosto cenovno ugodnejša kot pakirana.

Pakirano sadje in zelenjava

Na Inštitutu MIPOR so v lanskem letu pri devetih najpomembnejših trgovcih v 31 trgovinah po Sloveniji preverili in ocenili koliko paradižnikov, paprik, kumar, korenja in jabolk je pakiranih. Preberite več >

3. Prinesite svojo vrečko

Kadar je le mogoče se izognite plastičnim vrečkam za enkrat uporabo. Pri nakupovanju raje uporabite svojo vrečko za večkratno uporabo. Sadje in zelenjavo lahko v košaro ali voziček zložite tudi v raztroseni obliki.

4. Brez zavržkov hrane

Z nakupom nepakiranih pridelkov se lažje izognete nepotrebnim zavržkom hrane, saj kupite le toliko, kolikor potrebujete.

porabiti ostanke hrane

V primeru, da vam doma kljub temu ostane nekaj sadja ali zelenjave, ki ju ne morete porabiti takoj, lahko ostanke konzervirate. Iz prezrelega sadja si lahko pripravite marmelado, sadno čežano ali kompot. Zelenjavo pa lahko vložite in si tako pripravite ozimnico.