Napovednik dogodkov do novembra 2013

Srce LesVABLJENI NA 44. SEJEM NARAVA ZDRAVJE

Od 17. do 20. oktobra 2013 bo Gospodarsko razstavišče v Ljubljani odprlo vrata sejma NARAVA ZDRAVJE. Ob mnogih zanimivostih s področja zdravja, ki bodo na ogled, vas vabimo, da obiščete tudi prostor Društva za zdravje. Tu vam bomo lahko izmerili krvni tlak, srčni utrip, sladkor in holesterol v krvi, obseg pasu, posneli EKG, prejeli pa boste mnoge koristne nasvete, brezplačna zdravstveno-informativna gradiva društva in revijo Za srce. Za vas bomo pripravili tudi pokušino in predstavitev margarine Becel.

PODRUŽNICA LJUBLJANA

SVETOVNI DAN SRCA, 29. september 2013

Tematika pod geslom »Po poti, ki vodi do zdravega srca!« se letos osredotoča na vsako življenjsko obdobje, s poudarkom na spodbujanju zdravega življenjskega sloga pri otrocih in ženskah: kaj naj naredimo, kako naj živimo od otroštva dalje, da zmanjšamo verjetnost pojava srčno-žilne bolezni in možganske kapi.

Nekaj prireditev in aktivnosti ob Svetovnem dnevu srca, ki bodo potekale v Ljubljani:

  • 28. september, od 9.00 do 14.00: osrednja prireditev na Stritarjevi ulici v Ljubljani (pri galeriji Kresija). Zdravstveno-informativna prireditev, osveščanje o zdravem načinu življenja, meritve krvnega tlaka, holesterola in sladkorja v krvi, snemanje EKG zdravstveno-vzgojno svetovanje, predstavitev zdravstveno-informativnih gradiv na stojnicah, zabavne igre, pokušine in še marsikaj.
  • 23. september do 6. oktober, od 9.00 do 17.00: bo v desnem atriju Mestne hiše v Ljubljani razstava o srcu.
  • 29. september, od 11.00 do 15.00: tradicionalni dogodek na vrhu Šmarne gore: meritve krvnega tlaka, holesterola in sladkorja v krvi, preventivni in zdravstveni posveti z zdravniki, prikazi temeljnih postopkov oživljanja, svetovanje o zdravem načinu življenja.
  • 29. september, od 9.00 do 13.00: na Rožniku bodo meritve krvnega tlaka ter holesterola in sladkorja v krvi.
  • NE ZAMUDITE PRILOŽNOSTI! 28. 9. in 5. 10. 2013 si v prostorih Mestne hiše Ljubljana oglejte ultrazvočno sliko svojega srca. 

Predavanja so vsako prvo delovno sredo v mesecu ob 17.00 v dvorani Krke na Dunajski 65 v Ljubljani. Vstop je prost do zasedenosti mest.

  • 2. oktober, ob 17.00: asist. Rajko Vajd, dr. med.: Družinski zdravnik in srčni bolnik,
  • 6. november, ob 17.00: Elizabeta Bobnar Najžer, prof.: Osveščen bolnik in njegove pravice.

Preventivni zdravstveni kotiček

Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije v sodelovanju z Zvezo društev bolnikov z osteoporozo Slovenije in družbo Mitral – Mediplus vabi na preventivne zdravstvene meritve s svetovanjem, ki se bodo izvajale vsak prvi četrtek v mesecu v trgovini Mediplus, Zaloška cesta 40, Ljubljana. Na preiskave se je treba naročiti po telefonu, T.: 01/54 46 426 ali osebno, in sicer v delovnem času trgovine med tednom, od 8.00 do 18.00.

Vrste preiskav:

  • pregled žilja: gleženjski indeks (pokazatelj zdravja arterijskega žilja), venska pletizmografija (pokazatelj zdravja venskega ožilja, EKG (odkrivanje motenj srčnega ritma). Cena: 15 €..
  • pregled kostne gostote: izračun tveganja za osteoporozni zlom, presejalno merjenje mineralne kostne gostote z UZ na petnici. Cena 15 €..
  • pregled ožilja in kostne gostote: združene vse meritve, cena 25 €..

Telovadba za zdravo srce

Za člane Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije skupaj s ŠD GIB Ljubljana v Šiški organiziramo vodeno vadbo, ki poteka dvakrat na teden v dopoldanskem času. Vadečim ponujamo raznovrstno vadbo, kjer se v dobri družbi in v prijetnem vzdušju razgibavajo ter krepijo svoje telo in s tem prispevajo k boljšemu psihofizičnemu počutju. Vadba je raznolika in zanimiva, sestavljena iz različnih razteznih, krepilnih ter sprostilnih vaj, prilagojena starosti, sposobnostim in zdravstvenim posebnostim vadečih.

Vabimo vas v vpisu – informacije in prijava: Športno društvo GIB Ljubljana Šiška, Drenikova 32, 1000 Ljubljana. T.: 01/514 13 30. Več si lahko ogledate na http://gib-sport.com

Srčna pot Becel po Golovcu

vsak prvi torek v mesecu: voden pohod po Srčni poti Becel po Golovcu.

  • 1. oktober ob 16.00
  • 5. november ob 15.00
  • 3. december ob 14.00

Start je na Rakovniku, ob nogometnem igrišču Krim (Pot k ribniku). Pot je speljana nad rakovniško cerkvijo do Zvezdarne in zavije navzdol proti Litijski cesti, potem lahko skupaj krenemo nazaj. Na začetku poti in ob vrnitvi nazaj vam lahko izmerimo krvni tlak (na zbirnem mestu ob nogometnem igrišču Krim). V zimskem času v primeru slabega vremena ali zelo nizke temperature, meritve krvnega tlaka odpadejo.

Naredite nekaj dobrega za svoje srce! Vse dodatne informacije: 01/234 75 55.

Meritve Unilever na Rožniku

6. oktobra od 11.00 do 15.00: meritve krvnega tlaka, holesterola in glukoze na Rožniku pod pokroviteljstvom podjetja Unilever, d.d.

Meritev na Rožniku v zimskem času ne bo, spet pa bomo nadaljevali marca 2014.

Voden pohod »Z Egom na pohod«

Vsak drugi četrtek v mesecu: vodeni pohod. Start je pred Halo Tivoli. Pohod poteka skozi park Tivoli, na Rožnik in nazaj do Hale Tivoli. Na startu in cilju bomo udeležencem izmerili krvni tlak in posneli EKG. Priporočamo, da se primerno obujete in oblečete. Pohod v primeru zelo slabega vremena odpade! Vse dodatne informacije: Društvo za srce, T.: 01/234 75 50.

  • 12. september ob 17.00
  • 10. oktober ob 16.00
  • 14. november ob 15.00
  • 12. december ob 14.00

Telefonska posvetovalnica – nasveti kardiologa: prim. Boris Cibic, dr. med.

Vsak delovni dan, od 12.00 do 14.00: nasveti in odgovori kardiologa na številki 031 334 334 (brezplačna telefonska številka za uporabnike Mobitelovih linij 031, 041 in 051, ostali plačajo običajni telefonski pogovor).

Posvetovalnica za srce, Cigaletova 9 (poleg prodajalne Sanolabor), Ljubljana:

meritve krvnega tlaka, holesterola, trigliceridov in sladkorja v krvi, snemanje in interpretacija izvida EKG, meritve gleženjskega indeksa (je pokazatelj prehodnosti arterij na spodnjih okončinah – je osnovna presejalna metoda, s katero odkrivamo aterosklerozo spodnjih okončin), zdravstveno-vzgojno svetovanje, svetovanje o zdravem načinu prehrane:

  • ponedeljek, torek, četrtek in petek od 9.00 do 12.00
  • sreda od 11.00 do 15.00

V delovnem času Posvetovalnice Za srce: osebni posveti s kardiologom, prim. Boris Cibic, dr. med., obvezna predhodna prijava v Posvetovalnici za srce.

T: 01/234 75 55, E: [email protected].

NOVOST V POSVETOVALNICI ZA SRCE

Določanje vrednosti glikiranega hemoglobina HbA1c

Ste vedeli, da hemoglobin, ki se nahaja v rdečih krvničkah, poleg kisika prenaša tudi glukozo?

V Posvetovalnici za srce, Cigaletova 9, Ljubljana, smo pričeli z novimi meritvami, s katerimi preverjamo povprečno vrednost glukoze v krvi v zadnjih treh mesecih. Podatek je pomemben za sladkorne bolnike, ker z njim preverjajo urejenost sladkorne bolezni, prav tako pa da vsem drugim ljudem informacijo o povprečnih vrednostih glukoze v zadnjem četrtletju. Vrednost HbA1c, ki je višja od 6,5 %, kaže na to, da je sladkorna bolezen slabo nadzorovana. Cena preiskave je za člane Društva za srce 8,5 € za nečlane pa 11 €. Vabljeni.

Posvetovalnica za srce, pasaža Maxi

Vljudno vabljeni v Posvetovalnico Za srce v prodajalni Maxi zelišča v kletni pasaži Maximarketa: vhod v pasažo s Šubičeve ulice, prva trgovina na desni strani.

  • torek, od 10.00 do 12.00: meritve krvnega tlaka, holesterola, trigliceridov in sladkorja v krvi,
  • četrtek, od 10.00 do 12.00: meritve krvnega tlaka, holesterola, trigliceridov in sladkorja v krvi,
  • sobota, od 10.00 do 13.00: meritve krvnega tlaka, holesterola, trigliceridov in sladkorja v krvi.

Posvetovalnica za srce, prostori Bazilice-zel, Citypark v Ljubljani

Vsako sredo in soboto, od 11.00 do 13.00: meritve krvnega tlaka, holesterola, trigliceridov in sladkorja v krvi, zdravstveno-vzgojno svetovanje, brošure in revije z zdravstveno vsebino.

Vabljeni!

Tečaji temeljnih postopkov oživljanja dojenčkov in otrok

Namenjeni so vsem bodočim staršem, staršem, starim staršem, varuškam in drugim, ki jih tovrstno znanje zanima. Informacije in prijave: 01/234 75 55 ali [email protected]

Tečaji temeljnih postopkov oživljanja odraslih

Informacije in prijave: 01/234 75 55 ali [email protected].

 

PODRUŽNICA ZA SEVERNO PRIMORSKO

Informacije o vseh dejavnostih podružnice:

[email protected], [email protected], T.: 031 818 530 (Tjaša Mišček)

Od ponedeljka do petka od 14.00 do 20.00, od oktobra dalje vas vabimo k vadbi v kardio–fitnes, Tehnični šolski center Nova Gorica, Delpinova 4a, v Novi Gorici. Prijave so v pisarni fitnesa. Vaditelji so strokovno usposobljeni, za nadzor udeležencev z diagnozo skrbi primarij Herbert Bernhardt, dr. med, spec. internist.

Vsako tretjo soboto v mesecu ob 9.00: pohodi po »Srčni poti« v Panovcu, zbirališče pred nekdanjim Trimčkom. V primeru dežja pohod odpade.

  • 28. september ob 16.00: prireditev ob svetovnem dnevu srca bo v veliki dvorani in avli Mestne občine Nova Gorica. Program: pozdrav, podelitev priznanj, predavanje Viljema Ščuke, dr. med.,  meritve gleženjskega indeksa, EKG, holesterola, krvnega tlaka, posvet, kulinarika za zdravje, vpis k aktivnostim, ki bodo v prostorih Gradnikove brigade 33.
  • iz ponudbe Goriškega osteološkega društva, T.: 031 334 360: aktivna hoja ob sredah in nordijska hoja ob četrtkih

To jesen: druženje, predavanje in meritve v Kobaridu ter pohod in meritve v Bovcu pri hotelu Alp.

 

PODRUŽNICA CELJE

Vsak ponedeljek, ob 15.00: v mestnem parku voden pohod in po dogovoru šola nordijske hoje. Začetek hoje pri kipu splavarja v celjskem mestnem parku.

Posvetovalnica za srce, Glavni trg 10, Celje

T.: 03/543 44 21, 041 725 163

  • vsak torek, od 10.00 do 12.00: svetovanje in določanje holesterola in sladkorja v krvi ter krvnega tlaka. Od 17.00 do 19.00 svetovanje in določanje holesterola in sladkorja v krvi ter krvnega tlaka v City Centru Mariborska 100 v zeliščni lekarni Biotopic.
  • vsako soboto, od 10.00 do 12.00: svetovanje in določanje holesterola in sladkorja v krvi ter krvnega tlaka.

  

PODRUŽNICA ZA DOLENJSKO IN BELO KRAJINO

14. september: TRADICIONALNI POHOD ZA SRCE, s startoma:

ob 9.00: po Štukljevi poti: Na Bajnofu – Sevno pod Trško goro,

ob 10.30: po Andrijaničevi poti: Šport hotel Terme Krka, Otočec.

CILJ: Športni park Krkinih Term Šmarješke Toplice.

Povratek z avtobusi.

Prijave zbira pisarna podružnice Društva v Novem mestu, Glavni trg 10, T.: 07/337 41 71, vsak delavnik od 9.00 do 12.00ali po e-pošti [email protected]

Startnina: 5 € (oproščeni otroci, dijaki in študentje)

 

Posvetovalnica za zdravo življenje, Glavni trg 10, Novo mesto

Vsak predzadnji ponedeljek v mesecu, od 15.00 do 17.00: v prostorih podružnice. Pogovor z zdravnikom in meritve krvnega tlaka. Prosimo, da se predhodno najavite vsaj teden dni prej. T.: 07/337 41 71, E: [email protected]

Meritve gleženjskega indeksa (pokazatelja prehodnosti arterij na spodnjih udih) v prostorih podružnice na Glavnem trgu 10, v Novem mestu: datum meritev bo določen po prejemu prijav: T.: 07/337 41 71 ali 040 863 513, [email protected].

 

PODRUŽNICA KRAS

15. september: pohod v dolino Glinščice po običajni poti iz Boljunca do cerkvice, nato do Botača, po stari železnici skozi predore do razgledišča in nazaj na izhodišče. Tam si bomo v naravoslovnem centru ogledali kratek film » Princesa iz Doline«. Odhod bo ob 8.30. izpred nekdanjega mejnega prehoda v Lipici v Boljunec, kjer se dobimo ob 9. uri.

29. september: ob svetovnem dnevu srca bo tradicionalni pohod na Stari Tabor v Lokvi in ogled jame Vilenice s predhodnimi  meritvami in druženjem pred jamo Vilenico. Meritve bodo od 8. ure do pohoda ob 9. 30 in po povratku okrog 11. ure. Nato bo možen voden ogled jame Vilenice in meritve ter druženje do 14 ure.

19. oktober: s prijatelji podružnice iz Posavja  se bomo podali na hrib Kokoš in jim razkazali še druge lepote in dobrote Krasa v neposredni okolici. Srečamo se po 9. uri na nekdanjem mejnem prehodu v Lipici . Ostalo naj bo še presenečenje. Vabimo tudi vse ostale podružnice, da se nam pridružijo.

17. november: pohod  iz Proseka v Križ z ogledom ribiškega muzeja in filma o ribičih režiserja Jadrana Strleta ali /in pohod iz Avberja v Tomaj z ogledom župnišča  in bogate knjižnice ter domačije pesnika Srečka Kosovela.

15. december: pohod na komensko v vas Škrbino, vzpon na hrib Lipnik (365 m), ogled cerkvenega obzidja in spust v vas Šibelje z ogledom zasebnega muzeja. V primeru zelo slabega vremena pa pohod po Napoleonovi poti ob morju od Občin do Proseka in nazaj.

Vsi pohodi in ogledi zanimivosti, razen 19. oktobra, bodo tretjo nedeljo v mesecu. Morebitne spremembe in natančnejši opisi poti in napotki bodo pravočasno objavljeni v medijih. Informacije možne pred vsakim pohodom na T.: 040 900 021 (predsednica podružnice, Ljubislava Škibin, dr. med.) vsak dan, po 16.00 uri.        

 

PODRUŽNICA ZA SLOVENSKO ISTRO

Rekreativni pohodi »Za srce in dušo« na področju Slovenske Istre, jesen 2013/14

Poti, po katerih hodimo, so nekje označene z zdaj že vsem znanimi rdeče-modrimi srčki. V kolikor jih ni, vodnik Darko Turk že najde take poti in steze, da se po štirih urah (ne upoštevajoč malico, seznanjanja s kraji, zgodovino, zanimivostmi itd kjer poteka pohod) pride na izhodišče pohoda. Poti v Istri in Krasu so primerne v vseh letnih časih. Tega se društvo zaveda, zato vabi vse, da se te vrste rekreacije udeležite v čim večjem številu. Marsikdaj vodnik zaradi slabega vremena ali prilagajanja posameznikom, krajša ali spremeni pohod ali potek pohoda. Izhodišče, oziroma odhod z avtomobili je ob 8.00 pri VINAKOPER (blizu pokopališča) v Kopru.

Na pohod ste vabljeni vsi, ki želite nekaj narediti zase ter spoznati ISTRO in KRAS.

 

POHODI ZA SRCE OD 06. 10. 2013 DO 01. 06. 2014

  • 6. oktober: Podgorje – Slavnik, skupaj z Obalnim PD KOPER
  • 10. november: Beneška meja: Črni kal – Marčev hrib – Marija Snežna
  • 8. december: Idila – Nova vas – Padna – Drnica – Idila
  • 12. januar 2014: Kampel(kp) – Šmarje – Pomjan – Škladič – Kampel
  • 9. februar: Ankaran – Hrvatini – Rožnik – Sv. Katarina – Ankaran (pot Za srce)
  • 9. marec: Trebeše – Pičuri – Dragonja – Mazurinov mlin – Trebeše (pot Za srce)
  • 13. april: Lazaret – Čampore – Barižoni – Debeli rtič – Lazaret
  • 11. maj: Rakitovec – Plasa – Lipnik – Rakitovec (narcise ali šmarnice)
  • 1. junij: Vanganel – Vanganelsko jezero – Marezige – Vanganel (pot Za srce)

           

Posvetovalnica za zdravo prehranjevanje, Zdravstveni dom Izola

Vsak drugi ponedeljek v mesecu v popoldanskem času: vodja posvetovalnice: višja predavateljica mag. Tamara Poklar Vatovec, univ. dipl. inž. živilske tehnologije. 

 

PODRUŽNICA ZA GORENJSKO

25. september, ob 18.00: v gostišču Arvaj v Kranju bo predavanje »Kako lahko sami ukanemo stres – prepoznavanje in obvladovanje stresa«. Predavala bo Zora Vadnjal Gruden, dr. med., spec. medicine dela, prometa in športa.

Svetovni dan srca

5. oktober: Gorenjska podružnica za zdravje srca in Hit Alpinea Kranjska Gora vas prijazno vabita na gorenjski dan srca, ki bo potekal med 10.00 in 16.00 v hotelu Špik v Gozdu Martuljku. Ta dan bo podružnica za Gorenjsko opravljala meritve najpogostejših dejavnikov tveganja: meritve krvnega sladkorja, holesterola in krvnega tlaka. Po opravljenih meritvah se boste o kazalnikih tveganja lahko pogovorili tudi z zdravnico. V vedno lepem okolju hotela Špik se boste lahko pridružili tudi nordijski hoji; če imate svoje palice za nordijsko hojo, jih prinesite s seboj. V Alpskem wellnesu in Centru lepote v hotelu Špik boste lahko uživali v bazenu, svetu savn ter v alpskem wellnesu spoznali novosti za ohranitev in povrnitev dobrega počutja.

Odhod avtobusa iz Kranja bo v soboto, 5. oktobra ob 9.00 izpred Sloge na Primskovem v Kranju, udeležencem bo na voljo tudi zdravo kosilo, ki ga bodo pripravili v hotelu ŠpikVaše prijave bo do srede, 2. oktobra 2013, sprejemala gospa Inge Sajovic na telefonski številki T.: 030 673 541.

Dobrodošli tudi vsi, ki se boste na gorenjsko srečanje ob svetovnem dnevu srca pripeljali z avtomobili, ter bližnji prebivalci in turisti.

Pridite tudi letos v Gozd Martuljek, da bomo skupaj še več storili za svoje zdravje!

 

PODRUŽNICA ZA KOROŠKO

Prehransko svetovanje: Osebno, družinsko ali skupinsko?

Nudimo vam program za zdravo – varovalno prehrano. Po potrebi se lahko naročite tudi za posamezne klinične diete. Svetovanje izvaja Majda Zanoškar, dipl. m. s., svetovalka za spec. klinično dietetiko. Naročila za termin sprejema po dogovoru: T.: 040 432 097, med delovniki od 9.00 do 10.00.

V Slovenj Gradcu že osem let poteka vadba tajčija in čigonga. Zadnja leta se na vadbi enkrat tedensko, od oktobra do konca junija, srečujemo na prvi osnovni šoli na Štibuhu. Vsi, ki jih tovrstna skrb za ohranjanje zdravja in vitalnosti zanima, ste vabljeni, da se nam jeseni pridružite. Informacije: 031 296 755, Matej

  • 17. september: prireditev Koroška v gibanju brez tobaka, ki jo skupaj organiziramo vsa društva na Koroškem, ki spodbujamo spremembo življenjskega sloga. Skupaj z ZZV Ravne na Koroškem in zdravstvenimi domovi bomo izvajali športne dejavnosti, presejalne meritve… Srečamo se na Ivarčkem jezeru pri Kotljah – Ravne na Koroškem. V lokalnih medijih bo sporočena  ura začetka.  S  promocijo zdravja, s svetovanjem ter ob zvokih glasbe se bomo združili in uživali radosti dne. Ob Ivarčkem jezeru pod Uršljo goro se bomo izognili tobačnemu dimu, ki ima preko 600 kemičnih spojin, od tega je preko 40 kancerogenih. Veselimo se obiska šolske mladine, občanov in vas.

Skupaj pomagajmo nemočnim otrokom in staršem, ki ne vidijo in ne razmišljajo, da njihovi otročki ob gibanju zraka vdihavajo tobačni dim, ki ga puhtijo v zrak sami – s tarši, meter ali dva – stran od otroka.

               IZBERIMO ŽIVLJENJE Z OTROCI: * ZUNAJ- BREZ SMOGA*

  • 21. september, ob 9.00: promocija zdravja in društva bo v Slovenj Gradcu, Upravna enota, ob občinskem prazniku (stojnica)
  • 22. september, ob 9.00: se snidemo pri osnovni šoli v Šentjanžu, občina Dravograd. Zbiramo prijave za začetek jesenske vadbe tajčija in čigonga. Telefonske prijave sprejemamo do 30. 9. na telefon: Majda 040 432 097 ali Matej 031 296 755. Ogledali si bomo šolo in telovadnico, kjer bomo imeli vadbo. Nato nas bo Marjeta Mlačnik , ki bo vodja pohoda (tel.: 070 709 084)  popeljala na Grubarjev vrh. Pohodne palice in steklenica  vode so zaželene. Prisrčno vabljeni.
  • 26. september, ob 9.00: promocija zdravja in društva bo na sejemskem prostoru Radlje ob Dravi (stojnica). Informacije: Franjo Kniplič, Marica Matvos in Majda Zanoškar (T.: 040 432 097)
  • 30. september, ob 10.00: svetovni dan srca pri Mercatorju v Slovenj Gradcu (promocija zdravja in društva, stojnica). Informacije: Marica Matvos, Joža Slatinek in Majda Zanoškar (T.: 040 432 097)
  • 10. oktober, ob 17.00: promocija zdravja v Kulturnem domu Stari trg pri Slovenj Gradcu, odprtje razstave starih sort jabolk, hrušk, medu, idr.. Razstava bo odprta od 10. do 12. oktobra. Informacije: Marica Matvos, Joža Slatinek in Majda Zanoškar (T.: 040 432 097).
  • 2. oktobra, ob 9.00: ogled razstave in starih, znanih hiš mesta Slovenj Gradec. Informacije: Marija Vavkan, Marko Košan in Majda Zanoškar (T.: 040 432 097)
  • 16. oktobra: prireditev svetovni dan hrane
  • 9. november, ob 10.00: pohod s palicami po Malgajevi poti (8 km). Zberemo se pri kulturnem domu na Ravnah na Koroškem. Informacije: Đuro Haramija 041 325 090. V primeru močnih padavin tistega jutra – pokličite vodjo pohoda. Pohod se bo verjetno prestavil na naslednji konec tedna
  • 12. novembra, ob 12.00: zaključno druženje leta. Kosilo   nam bodo pripravili v prostorih Društva upokojencev Preša v Šolski ulici, pri občini Slovenj Gradec.  Vabljeni k sodelovanju, pripeljite s seboj člane, ki jim je otežkočeno prihajati v našo družbo. Prijave zbirajo vsi krajevni predstavniki upravnega odbora do ponedeljka do 11.00.  Veselimo se srečanja, vabljeni!

Vabljeni v našo družbo. S seboj lahko pripeljete tudi prijatelje, nečlane društva. Prisrčno vabljeni!

Izobraževanja in druge dejavnosti bodo objavljene v Večeru ali na Koroškem radiu.

 

PODRUŽNICA POSAVJE

  • 21. september: pohod ob reki Kolpi. Odhod avtobusa iz Brežic ob 7.00.
  • 19. oktober: pohod na hrib Kokoška nad Lipico. Odhod avtobusa iz Brežic ob 6.30.
  • 16. november: pohod Krmelj z martinovanjem. Odhod avtobusa iz Brežic ob 7.00.

Člani podružnice boste dobili posamična vabila na katerih bodo tudi termini za strokovna predavanja. Člane, ki zaradi neusklajene evidence med centralo in podružnico morda še ne prejemate vabil podružnice prosimo, da pokličete na telefon 041 690 291 ga. Ana Kalin – dopoldne od 9.00 do 12.00 ali 041 763 012 g. Franca Černeliča.

Prav tako lahko zainteresirani iz drugih področij pokličete za udeležbo na pohodu vsaj tri dni pred najavljenim datumom pohoda.

 

DRUŠTVO ZA ZDRAVJE SRCA IN OŽILJA POMURJE

Vsak zadnji torek, ob 16.00: voden pohod po Panvitini srčni poti. Zbirno mesto je pred hotelom Vivat, v Moravskih Toplicah. Udeleženci si lahko pred pohodom izmerijo krvni tlak in holesterol. Dodatne informacije lahko dobite na T.: 041 797 843.

 

DRUŠTVO ZA ZDRAVJE SRCA IN OŽILJA ZA MARIBOR IN PODRAVJE

Za srce – naj bije

Po vročem poletju se vračamo »v šolske klopi« in ponovno pričenjamo oznanjati zdrav življenjski slog – za čim bolj zdrava srca. S srčnostjo, dobro voljo in strpnostjo!

Ponovno vas vabimo na sedež društva na meritve krvnih vrednosti, EKG monitorja, gleženjskega indeksa, po nasvete in literaturo in v »Posvetovalnico Za srce« na Pobreški c. 8, v bližini UKC Maribor, nasproti Medicinske fakultete, ki je tik pred otvoritvijo. V neposredni bližini je tudi avtobusno postajališče mestnega prometa.

Strokovno usposobljene ekipe merijo krvni tlak in vrednost sladkorja, holesterola in trigliceridov v krvi ter EKG monitor na stalnih merilnih mestih kjer svetuje zdravnik in na terenu:

  • vsako prvo soboto v mesecu v prostorih Društva upokojencev Maribor Center, med 7.30 in 11.30, Slomškov trg 5, Maribor;
  • vsak prvi torek v mesecu v prostorih Društva upokojencev Tabor, med 7.30 in 11.30, Gorkega ul. 48, Maribor;
  • vsako prvo sredo v mesecu v prostorih Mestne četrti Pobrežje, med 7.30 in 11.30, Kosovelova ul. 11, Maribor;
  • vsak drugi in tretji ponedeljek v mesecu v prostorih društva, Pobreška c 8, med 8.00 in 11.00, z EKG med 8.00 in 9.30 in gleženjskim indeksom (po predhodni prijavi na telefon ali elektronsko pošto) med 9. 30 in 11.00. Zaradi racionalizacije sta termina ob ponedeljkih postala vprašljiva.

Za dvodnevne tečaje Temeljnih postopkov oživljanja (tudi z uporabo defibrilatorja) se lahko prijavite na sedežu društva v času uradnih ur. Prejeli boste navodila in pisno gradivo. Projekt je usklajen z novimi evropskimi smernicami, izvajajo ga zdravniki učitelji z mednarodnim certifikatom. Naučimo se pravilno ravnati v primeru srčnega zastoja – nenadne smrti. Veliko takšnih dogodkov se zgodi v znanem okolju – doma, na delovnem mestu, med športom in rekreacijo.

Usklajujemo termine za jesenski sklop PREDAVANJ v Glazerjevi dvorani Univerzitetne knjižnice v Mariboru (UKM), Gospejna ul. 10/I, vabljeni ponovno v oktobru, novembru in decembru. Uvajamo novost: pred predavanji 10 minutni nastop študentov medicine z aktualnimi temami, v dogovoru z mentorji. Sveže, sodobno in koristno!

Vstop na predavanja je za člane in nečlane prost.

Druge dejavnosti

Na stalnih merilnih mestih, na sedežu društva in posameznih akcijah na terenu po predhodnem dogovoru z naročnikom izvajamo že uveljavljeno

  • snemanje z enokanalnim EKG monitorjem, ki odkrije atrijsko fibrilacijo in druge aritmije. Meritve izvaja medicinska sestra z dolgoletnimi izkušnjami na stalnih merilnih mestih (glej zgoraj) in na sedežu društva – drugi in tretji ponedeljek v mesecu od 8.00 do 9.30. V primeru nepravilnosti posnetek pregleda zdravnik specialist,  preiskovani prejme na dom kratko obrazložitev; preiskava ni namenjena urgentnim primerom.
  • Posvetovalnica Za srce deluje na stalni lokaciji ( Pobreška c.8) – drugi četrtek v mesecu od 16.00 do 18.00, po predhodni prijavi na sedež društva v času uradnih ur ali po elektronski pošti. Prispevek je 10 € za člane in 15 € za nečlane.
  • Gleženjski indeks je neboleča, ultrazvočna meritev pretokov in tlakov na nogah. Rezultat je dober napovednik obolelega žilja povsod po telesu. Merimo na sedežu društva – drugi četrtek v mesecu od 16.00 do18.00 in zaenkrat še tudi drugi in tretji ponedeljek v mesecu od 9.30 dalje. Informacije, potrditev datumov in prijave sprejemamo na sedežu društva, po telefonu (02/228 22 63 in novi elektronski pošti). Prispevek za člane je 6 € in nečlane 9 €.

Svetovni dan srca

  • V torek, 24. 9. od 15.00 do 17.00 bo na Kardiološkem oddelku UKC Maribor že tradicionalen Dan odprtih vrat na oddelku in funkcionalnih enotah. Vsak peti ali deseti udeleženec, odvisno od števila udeležencev in razpoložljivih zmogljivosti, bo za nagrado deležen ene od nebolečih in nekrvavih preiskav.
  • V počastitev svetovnega dneva srca nas v soboto, 28. 9., dopoldan poiščite na stojnici med Grajskim trgom in Trgom svobode – merili bomo dejavnike tveganja, vaše srce preverili z Ekg monitorjem. Presenečenje!
  • Strokovna ekskurzija, ki smo jo poimenovali po motu letošnjega svetovnega dneva srca – Po poti, ki vodi do zdravega srca, nas bo vodila v Piranske soline, Hrastovlje in Lipico, v soboto 12. 10. 2013. Cenjene prijave na društvu.

Vse dogodke Društva za zdravje srca in ožilja za Maribor in Podravje redno objavljamo v dnevniku VEČER in po Radiu Maribor, podrobnosti na sedežu društva: po telefonu na štev. 02/ 228 22 63 v času uradnih ur, vsak ponedeljek od 8.00 do 12.00 in vsako sredo od 15.00 do 18.00, ali na elektronsko pošto: [email protected].

Prosimo, sporočite nam vaše elektronske naslove za obveščanje o pomembnih dogodkih. Ne bomo vas obremenjevali z nepomembnimi sporočili ali reklamami.

Oglejte si tudi našo spletno stran www.zasrce-mb.si, komentirajte, predlagajte ali zgolj pohvalite