Marec – mesec atrijske fibrilacije

Beseda atrijska fibrilacija za Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije ni neznanka. Morda se še spomnimo, da smo za naš preventivni program s področja atrijske fibrilacije prejeli celo svetovno nagrado. Danes vemo veliko o pomenu preprečevanja možganske kapi, ki grozi bolnikom z atrijsko fibrilacijo, če se ne zdravijo ustrezno. Društvo si je med naloge zadalo stalno  ozaveščanje  o tveganjih, ki jih prinaša atrijska fibrilacija, ta vse  pogostejša nadloga sodobnega načina življenja. Atrijsko fibrilacijo ugotavljamo na različne načine: z merjenjem utripa,s snemanjem eno kanalnega EKG in z novo aparaturo za merjenje krvnega tlaka, ki ugotavlja tudi morebitno AF.

Posameznim  boleznim damo poseben poudarek, če jim posvetimo poseben dan, teden ali mesec. Najbolj znan je seveda Svetovni dan srca ob koncu septembra.

Mesec marec 2015  bo pri nas spet mesec atrijske fibrilacije. Meritve srčnega ritma za odkrivanje atrijske fibrilacije  bomo poskušali izvajati po celi Sloveniji. Občni zbori naših podružnic, ki bodo večinoma v mesecu marcu bodo zato lepa priložnost, da se  spoznamo z novim aparatom za merjenje krvnega tlaka, ki hkrati zazna tudi atrijsko fibrilacijo.  Posebej vabimo v našo Posvetovalnico za srce na Cigaletovi ulici 9 v Ljubljani – tudi tiste, ki samo občasno pridete v glavno mesto. Ob meritvah izkoristite  tudi možnosti pogovora z našimi strokovnjaki. Članke s poljudnimi informacijami bomo objavljali tako v reviji kot na naših spletnih straneh in pripravili predavanja. Spremljajte tudi objave o naših programih na spletni strani društva www.zasrce.si in podrobnosti o dogodkih v napovedniku revije Za srce.