Evropski dan žil

Združenje za žilne bolezni Slovenskega zdravniškega društva in Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije sta lani pripravila novinarsko konferenco ob 1. dnevu žil, ki je bil 20. marca 2014.

»Nič več amputacij zaradi žil« je bil slogan prvega dneva žil. Dan žil je razglasila Evropska organizacija za žile – VAS (Vascular Independent Researchand Education European organization), v katerem sodeluje tudi Združenje za žilne bolezni.

Dolžina vseh žil v človeškem telesu znaša okoli 40.000 kilometrov. Lani smo se ob dnevu žil učili prepoznavati periferno arterijsko bolezen (PAB) v 20 krajih v Sloveniji. PAB kot oblika ateroskleroze sodi med kronične bolezni današnjega časa. Pravočasno odkrita PAB lahko reši življenje.

Lani smo na Društvu za srce, v sodelovanju z Združenjem za žilne bolezni Slovenskega zdravniškega društva, prvič pripravili Dan žil. Odziv je bil zelo dober. Letos pa lahko dnevu žil že rečemo tradicionalni. Izbrali smo sredo, 18. marca. Letos  bomo več pozornosti namenili venam, ne bomo pa zanemarili arterij. Podrobni program še pripravljamo in ga bomo pravočasno objavili na spletni strani www.zasrce.si.