Ledvice in srce – vabilo ob svetovnem dnevu ledvic 2024

Svetovni dan ledvic je vsako leto na drugi četrtek v mesecu marcu. Letos ga obeležimo 14. marca, pod geslom »Stara navada je železna srajca, ki jo lahko tudi slečemo«.

Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije, Zveza društev ledvičnih bolnikov Slovenije in Slovensko nefrološko društvo vas vabijo na virtualno novinarsko konferenco ob svetovnem dnevu ledvic:

»Ledvice in srce«
torek, 12. marca 2024, ob 11.00 uri.

Meeting ID: 840 8440 0121
Passcode: 008187

Delovanje ledvic in srčno-žilnega sistema je tesno povezano, zato svoja sporočila na novinarski konferenci podajajo tri združenja: Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije, Zveza društev ledvičnih bolnikov Slovenije in Slovensko nefrološko društvo.

Govorci bodo predstavili povezavo med boleznimi srca in ledvic, vzrokih za nastanek teh bolezni, kako jih odkrivamo, kaj lahko naredimo za boljši izhod zdravljenja kronične ledvične bolezni. Ledvične in srčno-žilne bolezni so večinoma posledica nezdravega življenjskega sloga, kar pomeni, da jih z zdravim življenjskim slogom lahko preprečimo ali pomaknemo na kasnejše življenjsko obdobje. Pri spremembah življenjskega sloga pa se bržkone soočimo z mitom, da življenjskih navad skorajda ni mogoče spreminjati.

Izvedeli bomo s katerim »čudežnim« orodjem lahko spremenimo še tako trdovratno navado.

O tem bodo govorili:

  • prim. Matija Cevc, dr. med., predsednik Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije, KO za žilne bolezni, UKC Ljubljana
  • dr. Andrej Škoberne, dr. med., predsednik Slovenskega nefrološkega društva, Klinični oddelek za nefrologijo, UKC Ljubljana
  • Milan Osterc, predsednik Zveze društev ledvičnih bolnikov Slovenije

Srčno vabljeni!