JAVNO OPOZORILO: Nevarno zavajanje v oglasu o čudežnem zdravilu

Vir prispevka: Zdravniška zbornica Slovenije

V Zdravniški zbornici Slovenije opozarjajo na ponoven pojav lažnih in zavajajočih oglasov za prodajo čudežnih zdravil, za katere je bila tokrat zlorabljena tudi spletna stran enega od medjev. Sum kršitev zakonodaje smo prijavili na pristojna organa: Tržni inšpektorat in Javno agencijo Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomočke in ju prosili za povratne informacije ob ukrepanju. Hkrati posredujemo javno opozorilo stroke o nevarnostih tovrstnih oglasov.

“V zadnjem času smo priče številnim zavajajočim in neresničnim objavam o čudežnih zdravilih za zdravljenje sladkorne bolezni. Zadnja med njimi oglašuje izdelek Inspilar za 39 EUR. Prodaja ga Lojze Bizjak, za katerega je navedeno, da je zdravnik in da je predstojnik Inštituta za diabetologijo.

Zdravnik diabetolog s tem imenom in priimkov v Sloveniji ne obstaja, kaj šele Inštitut za diabetologijo. Tudi vse druge trditve o načinu delovanja pripravka in njegovi domnevni učinkovitosti, navedene v promocijskem članku, niso resnične in so nevarno zavajanje.

Takšne oglase ostro obsojamo. Hkrati imamo zaupanje, da tudi sami ljudje znajo prepoznati, da se izza takšnih oglasov skrivajo lažne obljube ter da se v primeru dvomov posvetujejo z izbranim zdravnikom, medicinsko sestro, edukatorico ali diabetologom.”

izr. prof. dr. Draženka Pongrac Barlovič, dr.med.
KO za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni UKC Ljubljana
Predsednica Diabetološkega združenja Slovenije

Lažen in zavajajoč oglas!