Izjava za javnost z novinarske konference o uvajanju terapevtskih skupin zdravil

Oblikovanje terapevtskih skupin zdravil še vedno mimo stroke

Ljubljana, 25. marec 2014 – Mreža NVO 25×25, v katero je vključenih 40 društev bolnikov s skupaj več kot 50 tisoč bolniki, ponovno opozarja na posledice uvajanja terapevtskih skupin zdravil (TSZ) za bolnike, saj ima zaradi januarske menjave zdravil proti povišanemu krvnemu tlaku in holesterolu po uvedbi TSZ precejšnje število bolnikov slabše urejeno terapijo. Zato so veliko bolj izpostavljeni dejavnikom tveganja, še bolj zaskrbljujoče pa je število bolnikov, ki so jemanje zdravil po uvedbi terapevtskih skupin zdravil celo opustili. Nova skupina zdravil za zdravljenje glavkoma je pred vrati, zato so zdravniki zelo zaskrbljeni, opozarjajo celo na možnost precejšnjega porasta slepote. 

S 1. januarjem letos sta bili uvedeni terapevtski skupini zdravil proti povišanemu krvnemu tlaku (ACE inhibitorji) in proti povišani ravni holesterola v krvi (statini), pri čemer so v Mreži NVO 25×25 skupaj z zdravniki že pred uvedbo opozarjali, da je ukrep premalo premišljen in neusklajen s stroko. Ta si želi predvsem to, da skupine ne bi bile oblikovane tako heterogeno, torej da ne bi dajali jabolk in hrušk v isti koš zdravil, ki so na voljo zdravniku, ko ta bolniku predpisuje zdravilo za omenjene kronične bolezni. Danes so znova opozorili, da bo ta ukrep imel resne posledice za zdravje ljudi. Zdravniki opažajo, da bolniki, ki zamenjajo zdravilo, ki so ga bili navajeni in ga dobro prenašajo, v terapiji potem slabše sodelujejo, nekateri pa – po podatkih iz osrednje Slovenije ocenjujemo, da je takšnih okrog 6 tisoč – s terapijo kar prenehajo. Predsednik izvršnega odbora Mreže NVO 25×25 prim. Matija Cevc opozarja, da so takšni pacienti še posebej izpostavljeni tveganju za nastanek srčno-žilnih zapletov. Po podatkih raziskav se posledice slabše dostopnosti do zdravil na populaciji začenjajo odražati približno v roku 5–10 let, a to, da se spremembe dogajajo (in to na slabše), je mogoče trditi že danes. Mreža NVO 25×25 je že pred uvedbo teh terapevtskih skupin opozarjala Zavod za zdravstveno zavarovanje (ZZZS), da bo njihov izrazito varčevalno usmerjeni in strokovno nedorečeni ukrep ogrozil doslej urejene terapije bolnikov, a so bila ta opozorila povsem preslišana.

Mreža NVO 25×25 je v lanskem letu aktivno opozarjala na tveganja in osveščala bolnike o tem, kaj jim terapevtske skupine zdravil prinašajo. Ocenjujejo, da bi bilo brez teh prizadevanj stanje lahko še slabše. Pomen osveščenosti bolnikov je pri takšnih administrativnih in strokovno neusklajenih ukrepih, kot so terapevtske skupine zdravil, še toliko večjega pomena. Zato so se pred uvedbo nove terapevtske skupine zdravil za zdravljenje glavkoma odločili, da ponovno opozorijo na problem presojanja in odločanja o tem, katera zdravila bodo vključena v neko terapevtsko skupino, saj je tudi tokrat ZZZS preslišal pomisleke stroke. Po mnenju oftalmologinjedoc. dr. Barbare Cvenkel obstaja nevarnost, da bo zaradi neustrezne terapije ali opuščanja jemanja zdravil oslepelo več bolnikov. Sprašuje se tudi, kdo bo odgovoren za te nepopravljive posledice. Ker glavkom sam po sebi ne boli, dokler ni prepozno, bolniki zaradi morebitnih neželenih učinkov jemanje zdravil hitreje opustijo. Že zdaj se pri približno 30 odstotkih bolnikov bolezen poslabša, ker ne jemljejo zdravil povsem po navodilih. Ob menjavah zdravil pa se tveganje za manjše sodelovanje bolnikov, in s tem slepoto, še poveča. Glavkomu je bolj izpostavljena starejša populacija, enako kot pri prvih dveh letos uvedenih TSZ (za zniževanje holesterola in krvnega pritiska).

Zato si bo Mreža NVO 25×25 v skrbi za zdravje bolnikov še naprej prizadevala za upoštevanje stroke pri oblikovanju terapevtskih skupin zdravil, ki nas čakajo v prihodnje. ZZZS pozivajo k bolj premišljenemu in strokovno usklajenemu oblikovanju terapevtskih skupin zdravil, ki ne bodo škodile zdravju ljudi. Navsezadnje se bo to dolgoročno poznalo tudi pri stroških zdravljenja, ki se bodo na področjih, kjer so bile terapevtske skupine doslej že uvedene, nedvomno zvišali. Bolnikom pa svetujejo, naj kljub morebitni menjavi zdravila, ki so ga bili vajeni do sedaj, ali doplačilu zanj vendarle redno jemljejo svoja zdravila in naj nikar ne opuščajo zdravljenja, saj se bo to poznalo na njihovem zdravju.