Zeliščna cigareta – trojanski konj tobačne industrije?

V EU je zdravje prepoznano kot vrednota, pravica do socialne varnosti in varovanja zdravja pa sodi med temeljne pravice posameznika (Listina Evropske Unije o temeljnih pravicah/2010C/, Evropska socialna listina/ ŠT 24/2099).

Državni zbor je na seji 15.2.2017 sprejel zakon o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov (ZOUTPI), ki »prepoveduje kajenje oziroma uporabo tobaka, tobačnih izdelkov in povezanih izdelkov, razen tobaka za žvečenje in tobaka za njuhanje, v vseh zaprtih javnih in delovnih prostorih ter v vseh vozilih v navzočnosti oseb, mlajših od 18 let! Prepovedano je vsako doniranje ali sponzoriranje dogodka, dejavnosti ali posameznika ter kakršnokoli posredno in neposredno oglaševanje in promocija tobaka, tobačnih izdelkov in povezanih izdelkov, tudi preko storitev informacijske družbe.«

»Na vsakem zavojčku in zunanji embalaži zeliščnega izdelka za kajenje se navede naslednje zdravstveno opozorilo: »Kajenje tega izdelka škoduje zdravju«.

Zeliščne cigarete so podobne navadnim, a vsebujejo mešanico zelišč, namesto tobaka.
Raziskave Koreje, Kitajske, Avstrije ter vsaj eno poročilo tobačne industrije, dokazujejo, da so zeliščne cigarete strupene, rakotvorne, spreminjajo DNK, saj PROIZVEDEJO celo VEČ NIKOTINA, OGLJIKOVEGA MONOKSIDA IN KATRANA od klasičnih cigaret. So zelo slabo nadzorovane! Na voljo so tudi različni okusi (čokolada, sadje češnje, pomaranče, jagode). Med najstniki in mlajšimi odraslimi v ZDA je zelo priljubljena tanjša oblika zeliščnih cigaret, povezana z barvnimi vrvicami.

Med kadilci zeliščnih cigaret in kadilci navadnih cigaret po proučitvi trditve tobačne industrije, da so zeliščne cigarete manj škodljive od navadnih, ni bilo mogoče zaznati razlike v vsebnosti toksičnih in rakotvornih snovi.

Ob kajenju zeliščnih cigaret vdihuje kadilec dim/ katran, ogljikov monoksid in druge toksine. Zeliščne cigarete nikakor niso varne. Lahko so prehodna točka do kajenja tobaka in zasvojenosti.
Avstralska študija potrjuje, da je kajenje« breztobačnih« in »breznikotinskih« cigaret enako škodljivo kot kajenje cigaret, ki vsebujejo tobak in nikotin.

Vir: http://www.tobaccoinaustralia.org.au/3-32-health-effects-of-smoking-other-substances

Zakon ZOUTPI ne omejuje svobode umetniškega izražanja!

Umetniki izobražujejo, ustvarjajo, so tudi vzorniki. Vzorniki pa imajo še poseben vpliv na mlade!
Študija National Cancer Institute (ZDA, 2008) kaže, da je pri mladostnikih z višjo izpostavljenostjo kajenju v filmih, glasbenih spotih ali gledaliških predstavah že v izhodišču 2- do 2,7-krat bolj verjetno, da bodo poskusili cigarete v prihodnosti. Ta ocena učinka je v skladu z dokazi tudi iz drugih presečnih študij (NCI, 2008). Zaradi svojih finančnih interesov in dejstva, da zabavni mediji oz. zabavna industrija, kot so npr. film, glasba, gledališče idr., pomembno vplivajo na mlade, jo tobačna industrija seveda v veliki meri uporablja za promocijo kajenja (WHO, 2011b). Močan vpliv na mladostnike v vizualnih medijih (vključno z gledališčem) ima prikazovanje igralca, ki kadi (vzornik) (Sargent, 2005).

Kajenje kot akt ne sme imeti niti bistvene, niti stranske vloge, saj to ni kultura. Umetniški prostori, gledališki prostori tvorijo skupen prostor z gledalci!

Za Slovenijo bi bila neprimerna vsakršna sprememba ZOUTPI v škodo zdravja prebivalcev !

Slovenska zveza za javno zdravje, okolje in tobačno kontrolo – Mreža NVO varujejo naše zdravje
Mladinska zveza Brez izgovora Slovenija
Inštitut UTRIP – Mreža Preventivna platforma
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije – Mreža NVO 25×25

Kajenje letno samo v Evropi ubije 700 tisoč ljudi. To je enako, kot če bi iz zemljevida vsako leto izbrisali mesto v velikosti Frankfurta. V svetovnem merilu posledice kajenja na letni ravni predstavljajo smrt 6 milijonov posameznikov. V Sloveniji vsak dan zaradi posledic kajenja umre 10 ljudi.

 

Projekt “Recimo NE odvisnosti” sofinancira Ministrstvo za zdravje.

logotip MZ