DOGODKI OB SVETOVNEM DNEVU SRCA 2006

OB SVETOVNEM DNEVU SRCA 2006 POD GESLOM: “KAKO MLADO JE VAŠE SRCE”

Prireditve ob svetovnem dnevu srca 2006, Ljubljana
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
Slovenian Heart Foundation

Podružnica Ljubljana
Vodstvo Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije:
Predsednica: asist. dr. Danica Rotar Pavlič, dr.med.
Podpredsednika: prim. Boris Cibic, dr.med., Maja Prah,
Izvršilna direktorica: Elizabeta Bobnar Najžer, prof.ru. in sl
Častni predsednik: prof.dr. Josip Turk, dr.med.
Vodja projekta: Franc Zalar

LJUBLJANA

23. september: PRIREDITEV NA PREŠERNOVEM TRGU,
09.00 otvoritev osrednje prireditve in razstave. Slavnostni govorniki: predsednica Društva za srce asist. dr. Danica Rotar Pavlič, županja mesta Ljubljane, gospa Danica Simšič, predstavnik Ministrstva za zdravje
9.00 – 13.00 ogled predstavitve zdravstveno informacijskih gradiv na stojnicah meritve krvnega tlaka ter holesterola in sladkorja v krvi v Kardiomobilu
09.45 – 10.00 koncert Pihalnega orkestra Krka
10.15 – 10.30 podelitev priznanj zaslužnim članom Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije za njihovo prizadevno delo: Vesna Vodopivec, dr.med.spec.internistka, prof.dr. Blaž Mlačak, dr.med., prof.dr. Miran Kenda, dr.med.
10.30– 11.10 koncert Pihalnega orkestra Krka
13.00 zaključek

23. september ob 14.30 uri: DOBRODELNA NOGOMETNA TEKMA med ekipo znanih Slovencev in ekipo zdravnikov, Športni park Ljubljana v Šiški. Meritve krvnega tlaka ter holesterola in sladkorja v krvi (Kardiomobil).
Ob tej priložnosti podelitev defibrilatorja. Darovalec farmacevtska družba Krka.

24. september od 11. do 15. ure: MERITVE KRVNEGA TLAKA TER HOLESTEROLA IN SLADKORJA V KRVI NA ROŽNIKU.

24. september od 09.00 do 17.00 ure: MERITVE IN SVETOVANJA NA ŠMARNI GORI: meritve krvnega tlaka ter holesterola in sladkorja v krvi, preventivni in zdravstveni posveti z zdravniki na Šmarni gori.

23. do 30. september, Steklena dvorana in Atrij mestne hiše v Ljubljani: RAZSTAVA » Kako mlado je vaše srce » in » Slavne osebnosti v zgodovini medicine«
Avtor razstave je prim. Boris Cibic, dr.med.

Urnik:
ponedeljek – petek 10.00 – 17.00
sobota 10.00 – 14.00
nedelja zaprto

Spremljajoči program:

meritve krvnega tlaka ter holesterola in sladkorja od ponedeljka do petka 10.00 – 17.00, sobota 10.00 – 14.00
sreda 27. september, ob 20.00 uri, koncert pevskega zbora LEK, v Atriju Mestne hiše v Ljubljani

PODRUŽNICA ZA SEVERNO PRIMORSKO

23. september ob 14.uri: ob Svetovnem dnevu srca, se bodo člani severno primorske podružnice srečali v naravnem okolju Panovca, na prireditvenem prostoru pri okrepčevalnici Panovec. Za ogrevanje bomo pričeli s pohodom po goriški »Srčni poti« po stezicah Panovca in sicer na 3,5 km ali 6,5 km, glede na zmožnost pohodnika. Pozdrav prisotnim bo namenil predsednik in gostje. Sledila bo besedica ali dve o uresničenih načrtih v letu 2006 in nalogah, ki so še pred nami. V prostorih okrepčevalnice bomo poslušali zanimivo predavanje Janke Zavadlav, dr.med., predsednice društva »Spominčica«, na temo »JOJ, POZABLJAM….«

V naši sredini bomo pozdravili predstavnike čezmejnega društva »Cuore amico«. Merili bomo holesterol in krvni tlak ter predstavili »Hojo po nordijsko«. Družbo nam bodo delali še ponudniki: merilnih naprav za osebno uporabo, kvalitetne posode s praktičnim prikazom priprave zdravega obroka, vitaminskih dodatkov k prehrani. Prisotnim bomo ponudili možnost posveta, seznanjanja s pomočjo tiskanih materialov, knjig in zgibank ter včlanitve v naše društvo. Prireditev bo spremljala tudi kulturna nota. Želimo in pričakujemo, da se bodo velikega srečanja severno primorske podružnice Društva za zdravje srca in ožilja, udeležili člani in prijatelji cele severne Primorske.

Organiziran je brezplačni avtobusni prevoz iz Kobarida ob 13. uri, izpred avtobusne postaje, s postajališči v Tolminu, Mostu na Soči, Kanalu in Desklah. Prijave zbira ga Mira Šturm Kranjc, telefon 041 518 337, ter iz Ajdovščine ob 13.30 uri izpred avtobusne postaje, prijave zbira ga Tjaša Mišček 031 818 530. Vabljeni!

Pokrovitelj prireditve je Zavarovalnica Triglav d.d., Poslovna enota Nova Gorica.

Dobimo se v Panovcu!

PODRUŽNICA ZA KRAS

17. september ob 14. uri: 2. tradicionalni pohod iz Komna, po poti Debele Griže na Volčji grad do Gorjanskega, kjer bo ob 16. uri podelitev Štrekljeve nagrade. Letošnji nagrajenec je prof. Janez Dolenc. V Gorjanskem bo podelitev nagrade obogatena s kulturnim programom in družabnim srečanjem, pohodniki pa se zatem vračajo v Komen preko Preserij. Vodja pohoda bo izkušeni g. Emil Švara iz Komna, zbirno mesto bo v Komnu pred cerkvijo ob 14. uri pa bi se odpravili na pot. Na pohodu bomo poskrbeli za hojo po Krasu in se predali izvirni narodni ljudski pesmi.

Kontaktna oseba: Emil Švara, T.:05/766 80 66.

24. september ob 8. uri: bomo obeležili Svetovni dan srca z že znanim pohodom po Ludvikovi poti iz Lipice. Zberemo se ob 8. uri pred hotelom Maestoso v Lipici, kjer bomo do 9. ure merili krvni tlak in sladkor v krvi. Zatem se odpravimo na pohod, ki mu bo žlahtnost pristavila naša predsednica Društva za zdravje srca in ožilja – Podružnica Kras, dr. Škibinova. Kdor bo želel se bo okrepčal z enolončnico, zato ne pozabite na tisočak. Da bi z meritvami ne ostali na pol poti in za dodatne informacije, pokličite kontaktno osebo, dr. Škibinovo, T.: 040 900 021.

30. september ob 10. uri: sprehod po učni poti na senožeškem. Dobili bi se na tržnici v Senožečah, ostalo bodi do takrat nedorečeno.

PODRUŽNICA CELJE

18. in 25. september med 15. in 17. uro: predstavitev hoje s palicami Nordic Walking v mestnem parku.
19. september ob 17 uri: predavanje o pomenu hoje za zdravo srce
19. september med 10. in 12. uro: brezplačne meritve holesterola in sladkorja v krvi ter krvnega tlaka v Klubu zdravja na Glavnem trgu 10 v Celju
24. september: pohod iz 4 občin (Celje, Dobrna, Vojnik, Žalec) na Goro Št Jungert – Kunigundo, kjer bo predstavitev delovanja civilne družbe na področju preventive bolezni srca in ožilja, degustacija in demonstracija hoje s palicami.

PODRUŽNICA ZA DOLENJSKO IN BELO KRAJINO

9. september ob 9. uri: tradicionalni pohod po Andrijaničevi in Štukljevi poti. Po Štukljevi poti (daljši): ob 9. uri izpred Srednje kmetijske šole Grm na Bajnofu (Sevno na Trški gori), čez Trško goro, mimo Starega gradu, Šempetra, Lutrškega sela do cilja v športnem parku Zdravilišča Šmarješke Toplice. Po Andrijaničevi poti (krajši): ob 10.30 izpred hotela Šport na Otočcu do skupnega cilja s Štukljevo potjo.

Vsi pohodniki se bodo lahko vrnili na štartno mesto z organiziranim prevozom. Vsak udeleženec bo prejel spominek, na cilju pa tudi topel obrok in pijačo.

PODRUŽNICA ZA SLOVENSKO ISTRO

16. september ob 20. uri: člani društva se bomo pridružili pohodu z baklami po delu Poti zdravja oziroma Parenzani, kot je pri ljudeh morda bolje poznano ime pešpoti, ki so jo uredili po trasi nekdanje ozkotirne železnice med Trstom in Porečem. Pohod se bo pričel s parkirišča pri semaforju v Jagodju v Izoli, pohodna pot je speljana skozi dva tunela – izolski in piranski, z vmesno hojo po strunjanski dolini. Hoja po približno 5 kilometrov dolgi nezahtevni poti bo trajala približno eno uro. Na startu in ob prihodu pri Avditoriju v Portorožu bodo zdravstvene sodelavke podružnice za srce opravljale meritve krvnega tlaka. Z meritvami bodo pričele ob 19. uri. Baklado letos že četrtič organizira Športno-kulturno-izobraževalno društvo JAZ SEM NAJBOLJŠI iz Portoroža.

1. oktober ob 8. uri: bo tradicionalni pohod na Slavnik, skupaj z obalnim planinskim društvom. Tudi tokrat bodo zdravstvene sodelavke podružnice za srce opravljale meritve krvnega tlaka in sicer na startu v Podgorju ter ob prihodu na vrh Slavnika. Zbirno mesto bo na parkirišču pri VINAKOPER v Kopru, odhod ob 8.uri z osebnimi vozili do izhodišča poti v Podgorju.

PODRUŽNICA ZA KOROŠKO

16. september ob 9. uri: pohod na Pohorje v smeri na Ribniško kočo (12 km). Zbirališče bo na Pungartu. Zaželjene so pohodne palice in dežni plašč. Vodja pohoda je Majda Zanoškar.
23. september od 9. do 12. ure: promocija Svetovnega dneva srca v prostorih avle Mercatorja v Slovenj Gradcu.
14. oktober od 9. do 12. ure: Ob Svetovnem dnevu hrane bo imela Podružnica Društva za srce za Koroško v prostorih Interspara v Prevaljah promocijo uživanja sadja., zelenjave in vode.
21. oktober ob 9. uri: na Poljanah pri Prevaljah bo zbirališče za pohod na katerem si bomo ogledali Polhov mlin v Šentanelskem grabnu. Vodja pohoda bo Mojca Močilnik, T.:041/981 450.

PODRUŽNICA ZA ŠKOFJO LOKO S POLJANSKO IN SELŠKO DOLINO

15. septembra ob 17.00 uri: test hoje v športnem parku za OŠ Škofja Loka Mesto
12. oktober ob 18.00 uri: predavanje, dr.Urška Omejc: »Zdrav življenski slog« v OŠ Škofja Loka Mesto
ob Svetovnem dnevu srca bomo trasirali “SRČNO POT” in se udeležili Urekovega pohoda.

DRUŠTVO ZA ZDRAVJE SRCA IN OŽILJA POMURJE

21. september od 9. do 13. ure: skupaj z Zavodom za zdravstveno varstvo Murska Sobota bomo obeležili svetovni dan srca s stojnico v centru mesta Murska Sobota. Stojnica bo pred trgovino Šoping v Murski Soboti. Obiskovalci bodo dobili koristne informacije o zdravem življenjskem slogu. Organizirali bomo tudi meritve holesterola, krvnega tlaka in sladkorja.
Skupaj z otroci vrtca Murska Sobota, njihovimi starši, babicami in dedki bomo organizirali gibalno aktivnost ob ritmih glasbe. Aktivnost bo potekala istega dne od 9. do 11.30. ure na ploščadi pred trgovino Šoping.
23. september ob 9. uri: pohod po obronkih Panonskega morja. Zbirno mesto je v lončarski vasici Filovci na športnem igrišču. Po poti bomo spoznavali lepote panonske pokrajine in poskušali dobrote prekmurske kuhinje. Informacije lahko dobite na T.: 041/797 843 Ema Mesarič ali po e- pošti [email protected]

DRUŠTVO ZA ZDRAVJE SRCA IN OŽILJA MARIBOR IN PODRAVJE

Preizkus telesne zmogljivosti in hoje v letu 2006
18. september na »sprehajalni poti« v Rušah,
23. september na »srčni poti« v Miklavžu na Dravskem polju,
24. septembra na »srčni poti« v mestnem parku

Ob svetovnem dnevu srca bo Društvo za zdravje srca in ožilja za Maribor in Podravje organiziralo tudi predavanje prim. Mirka Bombeka, dr. med., spec. internista o srčnem popuščanju in predavanje Boruta Kamenika, dr. med., spec. internista na temo »Kako prepoznati, ravnati in nuditi prvo pomoč v primeru srčnega infarkta, možganske kapi ali kakšne druge nesrečem, z uporabo defibrilatorja«.