SPOMLADI ZAROHNIJO MOTORJI KARDIOMOBILA

Pfizer skupaj z Društvom za zdravje srca in ožilja Slovenije in v sodelovanju z Zvezo društev diabetikov že tretje leto po vrsti uspešno nadaljuje s preventivno dejavnostjo na področju srčnožilnih obolenj.

Bolezni srca in ožilja sodijo med kronične bolezni. Čezmerna telesna teža, zvišan holesterol, kajenje, zvišan krvni tlak, čezmerno pitje alkohola, telesna neaktivnost in zvišan krvni sladkor so dejavniki, ki povečujejo ogroženost populacije. Z ugotavljanjem stopnje ogroženosti, z zdravim načinom življenja, z upoštevanjem zdravnikovih navodil ter z rednimi kontrolami lahko razširjenost srčnožilnih bolezni zmanjšujemo. Prav s takim ciljem se je snovala ideja o potujoči ambulanti, ki bi služila kot podpora, dopolnilo zdravstvene dejavnosti, saj bi potencialno ogrožene Slovence iz manjših krajev in zaselkov seznanili z nevarnostmi, jih ozavestili o zdravem načinu življenja ter jih seznanili z njihovim zdravstvenim stanjem. Po podatkih Britanskega društva za srce in Evropske mreže za srce so v Sloveniji v letu 2003 znašali celotni stroški zdravstvenega varstva na področju bolezni srca in ožilja 158.787544 evrov. Iz njihove raziskave lahko tudi zaključimo, da je leta 1999 v Sloveniji umrlo 18.885 prebivalcev, od tega za posledicami koronarnih srčnih bolezni, kapi in drugih srčnožilnih bolezni kar 46 % žensk in 35 % moških.

Kardiomobil je avtodom, ki je prirejen za opravljanje preventivne zdravstvene dejavnosti. Strokovna ekipa v sestavi zdravnika, medicinske sestre in laboratorijskega tehnika nudi preventivne zdravstvene nasvete, meritve krvnega tlaka, holesterola in sladkorja v krvi.

Navdušenje nad kardiomobilom je pred dvema letoma preseglo vsa pričakovanja.
Skupno v treh akcijah kardiomobila je ekipa opravila 9.785 meritev krvnega tlaka, holesterola in sladkorja v krvi. 59,1% ljudi je imelo povišan krvni tlak, 54,6% povišan holesterol v krvi in 17,2% povišan krvni sladkor.

 

Poleg družbe Pfizer, ki je pobudnik akcije so letos na pomoč priskočili tudi sponzorji: Adria Mobil, Becel, Boehringer Ingelheim in Zaloker&Zaloker.
Preventivni program bo tudi letos dopolnjen z zdravstveno ekipo, ki bo opravljala spirometrijo ali meritve pljučne funkcije, s katero zdravniki odkrivajo kronično obstruktivno pljučno bolezen. Ta bolezen je pogosta spremljevalka kadilcev ali nekdanjih kadilcev. Poleg strokovne ekipe za meritve, ki so jo sestavljale medicinske sestre in laboratorijski tehniki, je bil z nami vedno tudi zdravnik.

Vse meritve v kardiomobilu so za člane Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije ter Zvezo društev diabetikov Slovenije brezplačne, obiskovalci že od samega začetka za pregled in strokovni nasvet odštejejo le 500 sit.

Letos se pot kardiomobila nadaljuje vse do parlamenta …

  • 12. maj, petek od 15. do 19. ure LJUBLJANA (City Park) z Matjažem Javšnikom
  • 16. maj, torek od 14. ure do 18. ure POČE NAD CERKNIM
  • 18. maj, četrtek od 14. ure do 18. ure GRIŽE PRI ŽALCU
  • 23. maj, torek od 14. ure do 18. ure URŠNA SELA
  • 25. maj, četrtek od 14. ure do 18. ure ŽELEZNIKI
  • 30. maj, torek od 14. ure do 18. ure SV. ANTON
  • 1. junij, četrtek od 14. ure do 18. ure MARKOVCI na Dravskem polju
  • 6. junij, torek od 14. ure do 18. ure MOŽJANCA
  • 8. junij, četrtek od 14. ure do 18. ureMOST NA SOČI

Tokratna novost je obisk parlamenta, v ponedeljek 19. junija od 10. do 14. ure. Takrat bodo svoje zdravstveno stanje lahko preverili tudi politiki.

Zemljevid Kardiomobila >>>