Kampanija za zdravje srca in ožilja pri ženskah, tudi v Sloveniji!

  

»Rdeče opozorilo!«   

Mednarodna, svetovna kampanja za zdravje srca žensk (Go Red for Women) je največja akcija s to tematiko. Ameriško združenje za srce (American Heart Association) je leta 2004 akcijo zasnovalo v Ameriki. Opozorilni klic ženskam je povzela Svetovna zveza Za srce (World Heart Federation) in ga sedaj slišimo po vsem svetu.

Kampanja je posvečena  preventivi, hitrejšemu odkrivanju bolezni srca in ožilja in dejavnikov tveganja, ki lahko privedejo do bolezni srca in ožilja. Letos se ji je pridružila tudi Slovenija.

Bolezni srca in ožilja so najmočnejši ubijalec žensk po vsem svetu. So glavni vzrok umiranja in samo v Evropi predstavljajo 54% smrti pri ženskah. Dobra novica je, da lahko veliko bolezni srca in ožilja preprečimo ali vsaj prestavimo na čim kasnejše življenjsko obdobje. Slaba stran je, da so pri ženskah  znaki bolezni srca in ožilja pogosto zelo neznačilni in zato nepravilno ocenjeni.

Ženske obolevajo za boleznimi srca in ožilja 10 let kasneje kot moški. Ne glede na to, da epidemiološki podatki kažejo, da so bolezni srca in ožilja v Sloveniji še vedno večji problem pri moških kot pri ženskah, moramo temu problemu pri ženskah posvetiti več pozornosti kot doslej. Še posebej se moramo posvetiti preventivi v smislu zmanjševanja za zdravje škodljivih vedenjskih dejavnikov tveganja, saj so nekateri vedenjskih dejavniki tveganja bolj prisotni pri ženskah kot pri moških.

 Tveganje se povečuje z  menopavzo. Ženska, ki zdravo živi je v rodni dobi zaradi zaščitnih učinkov spolnih hormonov estrogena in progesterona, nekoliko zaščitena pred angino pektoris, srčnim infarktom, možgansko kapjo in drugimi boleznimi srca in žil. Vendar ta zaščitni učinek ni zanesljiv pri ženskah, ki kadijo, so debele, se premalo gibljejo, imajo zvišan sladkor v krvi ali so bolehale za sladkorno boleznijo v nosečnosti. Zaščitni učinek estrogena se po menopavzi zmanjšuje in po 65. letu starosti naravne zaščite zaradi estrogena ni več. Pomembno se poveča tveganje za razvoj srčno-žilnih bolezni, ki jih povzroča ateroskleroza, pogosto pa se povečajo tudi vrednosti holesterola in maščob v krvi.

Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije načrtuje v okviru kampanje konec maja in v začetku junija 2011 vrsto aktivnosti namenjenih ženskemu srcu, ki se bodo v prihodnjih letih ohranile in dopolnjevale. Pomagale bodo ozaveščati in spodbujati k zdravemu življenjskemu slogu ter odkrivati dejavnike tveganja tudi z meritvami (nezdrav način življenja, nezdrava prehrana, premalo gibanja, nevarnosti kajenja, povišan krvni tlak, previsoka vsebnost holesterola, trigliceridov in sladkorja v krvi, odkrivati motnje srčnega ritma) :

  •  tiskovna konferenca »Rdeče opozorilo!«, v  četrtek, 26.5. 2011
  •  Predstavitev področja aktivnosti in objava načrtovanih dejavnosti v reviji Za srce (izid: v začetku junija 2011) in na spletni strani društva www.zasrce.
  • Priprava, oblikovanje in tisk zgibanke in plakata »Rdeče opozorilo«,  brošure »Ali je žensko srce drugačno« – avtor prim. Boris Cibic, dr.med.. Izid v  nakladi: 8000 izvodov.
  • Propagandno gradivo: brošura »Ali je žensko srce drugačno?« ali zgibanka, rdeče majice z logom akcije.
  •  Pohodi po Srčnih poteh »Ženske, pojdimo v rdečem!« v Ljubljani, na Krasu, S Primorskem, Obali, Koroškem, v Mariboru in Podravju. Udeleženkam (udeležencem) bomo razdelili čimveč  zdravstveno informacijskega materiala in opraviti meritve krvnega tlaka, holesterola, trigliceridov, sladkorja v krvi, opraviti posnetek EKG: Rdeča točka.
  •  Rdeča točka: meritve krvnega tlaka, holesterola, trigliceridov, sladkorja v krvi, posnetek EKG. Bodo na več mestih aktivnosti po vsej Sloveniji (na pohodih, predavanjih, izletih), v sodelovanju z vsemi podružnicami in pridruženima društvoma, s pokrovitelji in sponzorji.
  •  Pridružitev akciji »Migajmo za zdravje žensk«, ki bo 22. maja 2011 s promocijo in tekom v Tivoliju v Ljubljani: stojnice z zdravstveno informativnimi gradivi, meritve (Rdeča točka).
  • Pridružitev »Čarobnemu dnevu« v Kopru, ki bo 12. junija 2011: stojnice z zdravstveno informativnimi gradivi, meritve (Rdeča točka).
  • Kolesarsko pohodniška prireditev Za srce, v soboto 4. junija 2011, v Ljubljani: preko povabil šolam, bomo pozvali učitelje in učence, da povabijo mame oziroma celo družino na  kolesarjenje s kratkim pohodom, od osnovne šole Vrhovci do Pograjskega doma v Polhovem gradcu, od tod pohod na Setnico in nazaj. Vsi bodo prejeli zdravstveno informativno gradivo, topel, zdrav obrok. Prisotna bo ekipa Rdeče točke.
  • Predaja paketa »Srčno dobrodošli Pediatrični kliniki«. To je paket mamicam, ob rojstvu otroka s prirojenimi srčnimi napakami.

Opomba: omenjene aktivnosti so načrtovane, z delovnim geslom in naslovi. Vabimo vas, da nam na e-naslov [email protected] pošljete vaš predlog slovenskega gesla. Originalno geslo v angleščini se glasi: “Go Red for Women”.V primeru, da bomo izbrali vaš predlog, boste nagrajeni.