Napovednik aktivnosti Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije

NAPOVEDNIK DOGODKOV 

PODRUŽNICA LJUBLJANA 

Predavanja so vsako prvo sredo v mesecu ob 17. uri v dvorani Krke na Dunajski 65 v Ljubljani. Vstop je prost do zasedenosti mest.  

Predavanj v mesecu juliju, avgustu in septembru ne bo!  

 

Srčna pot Becel po Golovcu– vsak prvi torek v mesecu voden pohod po Srčni poti Becel po Golovcu:

prvi torek v juliju ob 18. uri

– prvi torek v avgustu ob 18. uri

– prvi torek v septembru ob 18. uri

Start je na Rakovniku, ob nogometnem igrišču Krim (Pot k ribniku). Pot je speljana nad rakovniško cerkvijo do Zvezdarne in zavije navzdol proti Litijski cesti. Pred zvezdarno si je možno izmeriti krvni tlak. V primeru slabega vremena meritve krvnega tlaka odpadejo.Naredite nekaj dobrega za svoje srce! Vse dodatne informacije: 01/234 75 55.  

Meritve krvnega tlaka, holesterola in glukoze na Rožniku pod pokroviteljstvom podjetja Unilever, d.d  

– vsako prvo nedeljo v mesecu od 11. do 15. ure:

– 7. junij

– 5. julij

– 2. avgust

– 6. september  

 

Telovadba za zdravo srce

Za člane Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije skupaj s ŠD GIB Ljubljana v prostorih na Drenikov v Šiški organiziramo vodeno vadbo. Ugodnost: člani Društva za zdravje srca in ožilja ne plačajo letne članarine (identificirate se s člansko izkaznico), ampak samo mesečno vadnino. Vadba poteka v 4 skupinah, v ŠD Gib in jo bo vodila Barbara Sluga, prof. ŠVZ po naslednjem urniku: 

ponedeljek – sreda 8.30 – 9.30

ponedeljek – sreda 9.30 – 10.30

torek – četrtek 8.30 – 9.30

torek – četrtek 9.30 – 10.30

Informacije in prijava: Športno društvo GIB Ljubljana Šiška, Drenikova 32, 1000 Ljubljana, telefon: 01/514 13 30.  

 

Telefonska posvetovalnica

 – nasveti kardiologa: prim. Boris Cibic, dr. med. – vsak delovni dan, od 12. do 14. ure: nasveti in odgovori kardiologa na številki 031/334 334 (brezplačna telefonska številka za uporabnike Mobitelovih linij 031, 041 in 051, ostali plačajo običajni telefonski pogovor).  

 

Posvetovalnica za srce, Cigaletova 9

T: 01/234 75 55, E: [email protected].,

– ponedeljek, torek, četrtek in petek od 9. do 12. ure: meritve krvnega tlaka, holesterola, trigliceridov in sladkorja v krvi; zdravstveno vzgojno svetovanje

– sreda, od 11. do 15. ure: meritve krvnega tlaka, holesterola, trigliceridov in sladkorja v krvi; zdravstveno vzgojno svetovanje. 

 

Posvetovalnica za srce, pasaža Maxi, živilska prodajalna

– torek, od 10. do 12. ure in od 18. do 20. ure meritve krvnega tlaka, holesterola, trigliceridov in sladkorja v krvi,

 – četrtek, od 10. do 12. ure: meritve krvnega tlaka, holesterola, trigliceridov in sladkorja v krvi,

– sobota, od 10. do 13. ure : meritve krvnega tlaka, holesterola, trigliceridov in sladkorja v krvi,

vsak torek od 16. do 18. ure: osebni posveti s kardiologom, prim. Boris Cibic, dr. med., obvezna predhodna prijava v Posvetovalnici za srce ali na blagajni oddelka zelišč v pasaži Maxi – živilska prodajalna  

 

Posvetovalnica za srce, prostori Bazilice-zel, Citypark v Ljubljani– četrtek, od 16. do 18. ure: meritve krvnega tlaka, holesterola, trigliceridov in sladkorja v krvi, zdravstveno-vzgojno svetovanje, brošure in revije z zdravstveno vsebino.

 sobota,  od 11. do 13. ure: meritve krvnega tlaka, holesterola, trigliceridov in sladkorja v krvi, zdravstveno-vzgojno svetovanje, brošure in revije z zdravstveno vsebino.  

 

Cenik meritev

 

člani nečlani
Vrsta preiskave Cena v EUR Cena v EUR
Glukoza   1,70  2,10
Holesterol   2,95  3,35
Trigliceridi   2,95  3,35
Glukoza + holesterol   4,20  5,00
Glukoza + trigliceridi   4,20  5,00
Holesterol + trigliceridi   5,85  6,70
Holesterol + trigliceridi +  glukoza   7,10  7,95
LDX  (holesterol, HDL, LDL, trigliceridi, glukoza)  16,70  20,90
Osebni posvet s kardiologom   6,25  8,35
Tečaj temeljnih postopkov oživljanja          21,00  30,00

 

 

 Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije ter Mercator organizirata brezplačne meritve krvnega tlaka, glukoze in holesterola v krvi za člane kluba Uživajmo zdravo in za ostale kupce v Mercator centrih.

 Do 20. junija 2009 bodo v izbranih Mercator centrih po Sloveniji, v sklopu kluba Uživajmo zdravo in Mercatorjeve trgovske znamke Zdravo življenje potekale brezplačne meritve. Člani kluba Uživajmo zdravo si bodo lahko ob identifikaciji s kartico Mercator Pika z nalepko kluba brezplačno izmerili krvni tlak, glukozo in holesterol v krvi, ostali kupci pa bodo imeli brezplačne meritve krvnega tlaka in holesterola v krvi:

– 5. junij od 15. do 19. ure v Mercator centru Ljubljana

– 13. junij od 10. do 14. ure v Mercator centru Maribor

– 17. junij od 15. do 19. ure v Mercator centru Koper

 20. junij od 10. do 14. ure v Mercator centru Ljubljana

Do sedaj smo meritve uspešno opravili že v Kranju, Ljubljani, Novem mestu, Celju in Novi Gorici. Ljudje so pokazali izjemno zanimanje za naše aktivnosti in marsikdo je izrazil željo, da bi takšne akcije morale potekati večkrat. Vljudno vabljeni!  

 

Tečaji temeljnih postopkov oživljanja dojenčkov in otrok

Namenjeni so vsem bodočim staršem, staršem, starim staršem, varuškam in drugim, ki jih tovrstno znanje zanima. Informacije in prijave: 01/ 234 75 55 ali [email protected]  

 

Tečaji temeljnih postopkov oživljanja odraslih

Informacije in prijave: 01/ 234 75 55 ali [email protected]    

 

 

PODRUŽNICA ZA SEVERNO PRIMORSKO

ob ponedeljkih in četrtkih od 17. do 20. ure: kardio fitnes na Cankarjevi 60 v Novi Gorici – skozi poletje bo zaprl vrata, ponovno bo odprt oktobra.

– vsako tretjo soboto v mesecu ob 10. uri: pohodi po »Srčni poti« v Panovcu, zbirališče pred okrepčevalnico Panovec.

– ponovno v septembru: tečaj temeljnih postopkov oživljanja. Prijave na T: 031/818 530 (Tjaša Mišček).

jeseni: predavanja v Tolminu, Novi Gorici in Ajdovščini. O vsebini in terminu bo podružnica določala sproti in obveščala pravočasno.

– 3. oktober: obeležitev Svetovnega dneva srca v organizaciji Podružnice za severno Primorsko, na prireditvenem prostoru pred okrepčevalnico Panovec. Tu bo potekal tradicionalni široko zastavljen program s pohodom in drugimi gibalnimi aktivnostmi, meritvami holesterola v krvi, svetovanjem, pokušino zdravih jedi, ponudbo podjetij in sponzorjev – vključeval bo tudi predavanje dr. Viljema Ščuke: »Fizična izgorelost in obolenje srca«

– Informacije o vseh aktivnostih podružnice: [email protected], T: 031/818 530 (Tjaša Mišček).   

 

 

PODRUŽNICA CELJE

– vsak ponedeljek, ob 15. uri: v mestnem parku voden pohod in po dogovoru šola nordijske hoje. Pričetek hoje pri kipu splavarja v celjskem mestnem parku.

Posvetovalnica za srce, Glavni trg 10, CeljeT: 03/543 44 21, 041/725 163

– vsak torek, od 10. do 12. ure: svetovanje in določanje holesterola in sladkorja v krvi ter krvnega tlaka. Med 17. in 19. uro svetovanje in določanje holesterola in sladkorja v krvi ter krvnega tlaka v City Centru Mariborska 100 v zeliščni lekarni Biotopic.

– vsako soboto, od 10. do 12. ure: svetovanje in določanje holesterola in sladkorja v krvi ter krvnega tlaka.

POMEMBNO: v juliju in avgustu meritve in svetovanja odpadejo!  

 

 

PODRUŽNICA ZA DOLENJSKO IN BELO KRAJINO

Posvetovalnica za zdravo življenje, Glavni trg 10, Novo mestoT: 07/337 41 71, E: [email protected]

 vsak predzadnji ponedeljek v mesecu, od 15. do 17. ure: v prostorih podružnice. Posvet z zdravnikom in meritve krvnega tlaka. Prosimo, da se predhodno najavite vsaj teden dni prej.

– vsak četrtek ste vabljeni na pohod po Trški gori pri Novem mestu: zberemo se ob 17. uri  pri Grmu Novo mesto, na Bajnofu (bivša Kmetijska šola Grm). Pohod traja približno 2 uri.

– 12. september: 12. tradicionalni pohod ZA SRCE, po dveh poteh:

Po Štukljevi poti (12 km) ob 9. uri izpred Grma Novo mesto – centra biotehnike in turizma (bivša kmetijska šola Grm), na Bajnofu – Sevno na Trški gori, čez Trško goro, mimo Starega gradu, Šempetra in čez Lutrško selo do cilja v športnem parku Term Krka Šmarješke Toplice.

Po Andrijaničevi poti (4 km): ob 10.20 uri izpred hotela Šport na Otočcu čez Lutrško selo do skupnega cilja s Štukljevo potjo.Vsi pohodniki se bodo iz Šmarjeških Toplic lahko vrnili z organiziranim prevozom.Vsak udeleženec bo prejel spominsko majico, na cilju pa topel obrok in pijačo.   

 

 

PODRUŽNICA ZA SLOVENSKO ISTRO

 Vsaka druga nedelja v mesecu, ob 8. uri: pohod. Pohodne poti so speljane po stezah in opuščenih kolovozih v notranjosti Slovenske Istre in kraškem robu. Zbirno mesto je vsakokrat na parkirišču pri VINAKOPER na parkirišču MERKUR v Kopru, odhod je ob 8. uri z osebnimi avtomobili do izhodišča poti, kamor se vrnemo po okoli 5 urah (4 ure hoje, 1 ura počitka, malice, razlage itd.). Pohode vodi član odbora podružnice Darko Turk, zmerne hoje je vsakokrat za približno od 4 do 5 ur. Tem uram je treba dodati še čas za malico in seznanjanje z zgodovino in zanimivostmi krajev, ki jih bomo obiskali. Priporočljiva je primerna obutev! Vabimo vas, da se nam pridružite.

 Posvetovalnica za zdravo prehranjevanje, Zdravstveni dom Izola– vsak drugi ponedeljek v mesecu v popoldanskem času: vodja posvetovalnice: višja predavateljica mag. Tamara Poklar Vatovec, univ. dipl. inž. živilske tehnologije.    

 

 

PODRUŽNICA ZA GORENJSKO

– tečaji nordijske hoje: bodo potekali na Brdu pri Kranju. Vse, ki vas tečaj zanima vabimo, da nam to sporočijo na e-naslov: [email protected], da vas bomo lahko obvestili o terminu.

– vsak torek in četrtek ob 20. uri: ure telovadbe v okviru društva Sokol, v Zgoši, v prostorih Squasha. Ob ponedeljkih in petkih vaditelji ŠD Sokol gostujejo v Vincarjih pri Škofji Loki, v studiu Be fit.

 – vsak ponedeljek in četrtek v dopoldanskih urah: telovadba v Studiu Vital na Jesenicah trikrat na teden tudi v Klubu športa in zdravja v Lescah. – v studiu Fit vizija v Stražišču pri Kranju pa vas na vašo željo med vadbeno uro ves čas spremljajo z merilci srčnega utripa, vam še dodatno svetujejo in po želji opravijo tudi razne meritve. V studiu Fit vizija lahko telovadite individualno, pod budnim očesom osebnega trenerja, ali v skupini, pod vodstvom usposobljenih in izkušenih vaditeljev.   

 

 

PODRUŽNICA ZA KOROŠKO

Posvetovalnica za srce, bolnišnica Slovenj Gradec

– vsako sredo, od 14. do 17. ure: posvetovalnica za srce v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec na internem oddelku v drugem nadstropju, T: 02/882 35 17 ali 02/882 34 00. Vaša predhodna naročila sprejemamo od 14. do 14.30.

– 13. junij ob 8. uri: pohod /(7 km) in proste vaje. Zbor pred restavracijo »Bellevie« v Slovenj Gradcu. Cilj: Mačkov križ na Kremžarici. Kontaktna oseba: Joža Slatinek, 031/486 993.

 4. julij ob 8.30. uri: pohod (7 km), proste vaje, promocija in etnologija. Zbor pred hotelom Krnec v Črni na Koroškem. Cilj: kmetija Veselko – Najevska lipa. Kontaktna oseba: Stanko Kovačič, 041/477 648.

– 4. julij: občinski praznik občine Dravograd, promocija zdravega življenjskega sloga in dela društva Za srce, v centru Dravograda. Kontaktna oseba: Heber Jožica, 040/296 140.

 med 10. in 15. avgustom: občinski praznik občine Vuzenica – promocija zdravega življenjskega sloga in dela društva Za srce. Kontaktna oseba: Rek Edvard 041/255 789.

– 22. avgust ob 8.30 uri: pohod (6 km), aerobne vaje in etnologija. Zbor pred hotelom Krnec v Črni na Koroškem. Cilj: Dolina Tople in Sveta Helena. Kontaktna oseba: Stanko Kovačič, 041/477 64.

– zadnji teden v avgustu v Ravnah na Koroškem – Ravenski dnevi: promocija zdravega življenjskega sloga in dela društva Za srce. Kontaktna oseba: Stanko Kovačič, 041/477 648.

– od 20. do 25. septembra: občinski praznik Radlje ob Dravi –  promocija zdravega življenjskega sloga in dela društva Za srce. Kontaktna oseba: Kniplič Franjo, 041/332 939.

– med 17. in 22. septembrom: promocija zdravega življenjskega sloga in našega društva v Slovenj Gradcu. Potekala bodo svetovanja, presejalne meritve, delili bomo zloženke. Koordinatorica: Majda Zanoškar, 040/432 097.

– 5. september ob 9. uri: pohod (6 km) in piknik. Zbor pred Zdravstvenim domom v Vuzenici. Cilj: Kope – sedežnica. Kontaktna oseba: Edvard Rek, 041/255 789.

– 22. september ob 10. uri: dan brez avtomobila. Praznik v Slovenj Gradcu, aktivnosti: hoja, kolesarjenje. Zbrali se bomo pred Koroško likovno galerijo ob 10. uri. Dobrodošli vsi člani društva. Majda Zanoškar, 040/432 097.

– 26. september ob 9. uri: pohod 6 km,  raztezne vaje, varna hoja in varovalni obrok. Zbor pred Zdravstvenim domom v Dravogradu. Cilj: Goriški vrh, Ojstrica. Kontaktna oseba: Jožica Heber, 040/296 140.

– 27. september: Svetovni dan srca

– 3. oktober ob 9. uri: izlet Za koroške srčke. Zbor pred avtobusno postajo Radlje ob Dravi, Slovenj Gradec, Andeški hram. Cilj: po poteh koroškega plebiscita. Prijave: Fanika Grošelj, 040/122 828 in lokalni vodje, člani Upravnega odbora podružnice društva.

– 16. oktober ob 15. uri: Svetovni dan hrane. Zbor pred lekarno Slovenj Gradec v centru mesta. Cilj: uživajmo pet barv ali vrst zelenjave in sadja na dan. Koordinator: Martina Možina, 031/634 298 in Majda Zanoškar 040/432 097.

– 17. oktober ob 9. uri: pohod 6 km, etnologija. Zbor gostilna Krivograd, Polana – Prevalje. Cilj: Šentanel. Kontaktna oseba: Mojca Grzina, 02/822 30 77.

– 7. november ob 9. uri: pohod 7 km, etnologija. Zbor pred bencinsko črpalko v Ravnah na Koroškem. Cilj: Malgajeva pot. Kontaktna oseba: Đuro Haramija, 040/325 090.

– 5. december ob 10. uri: pohod 5 km, proste vaje. Zbor pred Domom starejših občanov Fara. Cilj: okoli Brinjeve gore. Kontaktna oseba: Stanko Kovačič, 041/477 648.

– 16. december ob 16. uri: praznovanje novega leta – zadnjič v tem desetletju. Večerja s plesom. Prijave članov: lokalni vodje, člani Upravnega odbora podružnice društva.

– 9. januar ob 10. uri: pohod 6 km, proste vaje. Zbor v Kotljah pred Mercatorjem. Cilj: po Prežihovi poti. Kontaktna oseba: Jože Prednik, 02/822 14 64.V primeru močnih padavin bomo aktivnosti prestavili na naslednji teden (prestavi se enkrat).Pokličite zjutraj, na dan pohoda kontaktno osebo. Pohodi so lažji/krajši.Za naše društvo je zaželeno, da vsak pridobi v novem letu enega novega člana ali še bolje, »članstvo za družino«.

 

Ostale prireditve (zdravstveno vzgojna predavanja) bodo objavljena v Večeru, koroških radijskih postajah ali sproti v naši reviji Za srce.

Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije – podružnica za Koroško.Majda Zanoškar, predsednica podružnice za Koroško.  

 

 DRUŠTVO ZA ZDRAVJE SRCA IN OŽILJA ZA MARIBOR IN PODRAVJE

Meritve

Z jesenskim časom je Društvo za zdravje srca in ožilja za Maribor in Podravje, Partizanska c. 12/II, Maribor, uvedlo, poleg meritev krvnega pritiska, količine holesterola in sladkorja v krvi, še merjenje trigliceridov in posvetovanja z zdravnikom,ki se izvajajo:– v prostorih Društva upokojencev Maribor-Center, Maribor, Slomškov trg 5,– v prostorih Društva upokojencev Maribor-Tabor, Maribor, Gorkega ul. 48,– v prostorih Mestne četrti Tezno, Maribor, Panonska 12. O natančnem času zgoraj navedenih meritev, pa tudi o vseh drugih akcijah in prireditvah našega društva obveščamo v dnevniku VEČER in regionalnih in lokalnih radijskih ter TV postajah.  

 

Tečaji temeljnih postopkov oživljanja

V naslednjih mesecih bo društvo organiziralo posebne tečaje oživljanja z uporabo defibrilatorja za socialno službo Mestne občine Maribor in v posameznih občinah Podravja za gasilce in službe varovanja. 

 

Predavanja

V jesenskozimskem času bodo  predavanja pod naslovom “Žensko srce in menopavza”. Predavali bodo zdravniki ginekologi in kardiologi. Za dijake dijaških domov in učence višjih razredov osnovnih šol bomo nadaljevali s predavanji na temo “Ali je vaše srce ogroženo”,  ki smo jih uspešno izvedli že na dveh šolah, skupaj z razstavo ob Svetovnem dnevu srca.  

Pokličite nas v uradnih urah društva, ki so:– vsak ponedeljek od 8. do 12. ure in– vsako sredo od 8. do 12. ure in od 15. do 18. ure popoldan.