SRCE ŠPORTA-SVETOVNI DAN FAIR PLAYA

V nedeljo, 23.9.2007, je v Športnem parku Kodeljevo potekala prireditev, kjer so bili združeni trije pomembni dnevi: Svetovni dan srca, Svetovni  dan miru in Mednarodni dan FIFA fair playa. Dogodek je potekal pod naslovom »Srce športa-dan fair playa«.

Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije je sodelovalo pri izvedbi projekta kot poseben partner, prav tako tudi Nogometna zveza Slovenije. Organizacijske niti projekta so bile v domeni Zavoda za fair play in strpnost v športu. Ob upoštevanju gesla letošnjega Svetovnega dneva srca, je bila posebna pozornost namenjena družinam – v različnih pojavnih oblikah.

Rdečo nit prireditve so predstavljala nogometna srečanja med člani »nogometne družine«. Zavzeto in igrivo so nastopili najmlajši nogometaši iz Otroške nogometne šole Ljubljana, na sosednjem igrišču pa so se pomerili: starši in trenerji, sodniki in navijači, vrhunski športniki, ki so zaposleni v Slovenski policiji in vojski ter brezdomci, nogometaši z motnjo v duševnem razvoju in učitelji s Fakultete za šport ter za poslastico še športni novinarji z zdravniki. Rezultati niso bili v ospredju, pomembno je bilo druženje na in ob igrišču in spoštovanje različnosti. Športni del prireditve se je končal z revijalno nogometno tekmo, v kateri so se predstavniki »Nogometne družine« pomerili z ekipo Znanih Slovencev.

Srčno stran prireditve na Kodeljevem so v največji meri oblikovali prikazi načinov oživljanja odraslih, dojenčkov in otrok z uporabo avtomatskega defibrilatorja. Možno si je bilo izmeriti tudi krvni tlak, holesterol, trigliceride in sladkor v krvi. Meritve so izvajale izkušene laborantke. Analize izmerjenih vzorcev so zgovorne:

  • pri 51% ljudi smo odkrili povišane vrednosti krvnega pritiska,
  • pri 56 % povišane vrednosti holesterola,
  • pri 40 % povišane vrednosti trigliceridov ter
  • pri 33 % povišane vrednosti sladkorja v krvi.

 

Poleg tega sta na dveh stojnicah naši informatorki delili revije Za srce, zloženke ki jih je izdalo Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije, podajali informacije o društvu ter včlanjevali nove člane. V parku Kodeljevo se je bilo mogoče pod strokovnim vodstvom udeležiti šole teka in pri tem spremljati delovanje srca z merilniki srčnega utripa. Ljubitelji hoje pa so se udeležili vodenega pohoda po Srčni poti Becel, ki ga je preko bližnjega Golovca vodil predsednik ljubljanske podružnice Franc Zalar.

Dan je minil v znamenju lepega sončnega vremena, veselih, nasmejanih obrazov, prepotenih teles igralcev nogometa in novih znanstev, ki so se stkala, ko so si udeleženci prireditve »podali roke za zdravo srce«! Razšli smo se v upanju, da se prihodnje leto spet snidemo.
                                                                                                 

 Napisala:Urška Bizjak