Poslanica o pomenu opustitve kajenja

Živimo v čistem in zdravem okolju!
Dejavnosti Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije

Poslanica o pomenu opustitve kajenja ob svetovnem dnevu srca

Kajenje je eden izmed najpomembnejših dejavnikov tveganja za bolezni srca in ožilja. Je eden od največjih dejavnikov tveganja za nenadno smrt zaradi odpovedi delovanja srca: pri kadilcih je tveganje kar dvakrat večje kot pri nekadilcih. Posebej je nevaren, ker že sam po sebi povečuje tveganje za nastanek koronarnih srčnih bolezni, poleg tega tudi dodatno spodbuja in krepi vpliv drugih dejavnikov za te bolezni. Je najpomembnejši dejavnik tveganja pri mladih osebah obeh spolov in pomeni večje tveganje pri tistih, ki so mlajši od 50 let, kot pri tistih, ki so starejši od 50 let. Pri ženskah, ki kadijo in jemljejo oralno kontracepcijo, obstaja znatno večje tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni v primerjavi z ženskami, ki jemljejo tabletke in ne kadijo. Odvajanje od kajenja pripomore k počasnejšemu staranju srca ker izboljša raven »dobrega« holesterola, zniža raven žilnih oblog in nasploh zniža tveganje za nenadne zapore žil. Kadilci ne le tvegajo lastno življenje ampak tudi ogrožajo življenje ljudi okoli sebe, saj pasivno kajenje poveča možnosti za bolezni srca za 25 – 30 odstotkov. Že vdihavanje dima samo za kratek čas ima lahko neposreden učinek na srčno–žilni sistem, kar poveča možnosti za infarkt (spletna stran Društva za zdravje srca in ožilja, september 2006).

Pobuda staršem, ki kadijo
Če kadite, opustite kajenje in razložite otrokom problem zasvojenosti. Pred njimi nikoli ne kadite – naj živijo v čistem okolju! O vplivu tobaka na zdravje se z otroci pogovorite, še preden so soočeni z lastno odločitvijo. Posvarite jih pred reklamnimi triki tobačne industrije (spletna stran Društva za zdravje srca in ožilja , maj 2006).

Valentinov srček 2007
Na Valentinovo, 14. februarja, bodo strokovnjaki zdravstvene vzgoje in sodelavci Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije organizirali delavnice za učence 3,. 4. in 5. razreda osnovnih šol. V pogovoru na temo »Rad imam svoje srce«, bodo učence spodbujali k zdravemu življenjskem slogu, ki vključuje gibanje na svežem zraku, nekajenje in zdravo prehrano.

Projekt SMS
Javno-zdravstveni projekt Društva študentov medicine Slovenije »Srce moja skrb – SMS« v sodelovanju z Društvom za zdravje srca in žilja Slovenije poteka od šolskega leta 2005/2006 in obsega izvedbo delavnic o zdravem življenjskem slogu na osnovnih in srednjih šolah. Cilj projekta je izobraževanje mladih o boleznih srca in ožilja ter njihovi preventivi. Izobraževanje učencev in dijakov poteka v obliki delavnic, ki jih vodita dva posebej dodatno izobražena študenta medicine, ki delo opravljata kot prostovoljca. Delavnice potekajo v okviru rednega pouka biologije ali obveznih izbirnih vsebin. Najprej vodji delavnice s kratkim vprašalnikom ugotovita, koliko učenci in dijaki že vedo o dejavnikih tveganja ter boleznih srca in ožilja. Bistvo delavnic je, da učence in dijake spodbujamo, da sami razmišljajo in se o obravnavani problematiki pogovarjajo med sabo ter izmenjujejo svoje poglede in izkušnj. V sklopu delavnic učenci in dijaki po skupinah izdelajo plakate na določene teme (kajenje, alkohol in droge, gibanje, zdrava prehrana ter kronične nenalezljive bolezni). Plakate nato predstavijo. Udeleženci delavnic dobijo tudi zloženko, v kateri je podrobneje opisana problematika srčno-žilnih bolezni.

Knjižica o kajenju in življenju brez cigarete
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije pripravlja brezplačno knjižico o kajenju in življenju brez cigarete, ki bo marsikomu pomagala pri odločitvi, da pokadi zadnjo cigareto. Namen knjižice je osvetliti vse dejavnike in pomisleke, ki jih srečujemo v povezavi s kajenjem in izpostavljenostjo cigaretnemu dimu. Ker menimo, da se lahko marsikateri kadilec ob številnih objavah o nevarnostih kajenja počuti nelagodno, bo knjižica nudila predvsem pozitivno podporo. Bodoče nekadilce bomo nagovorili s humorjem, ter na ta način krepili njihovo samozavest, da bodo sprejeli in vztrajali pri odločitvi za zdravo življenje. Dim naj postane prispodoba za druge pozitivne občutke, ki jih lahko delimo s prijatelji, kot je primer iz danske ljudske zakladnice: »Ljubezen je kot ogenj: kolikor je večja, toliko bolj se kadi.«

Videoigrica “Kardiomobil”
Videoigrica, katere izid načrtujemo v februarju 2007, predstavlja zanimivo popotovanje s simpatičnim avtodomom po Sloveniji. Namenjena je otrokom od prvega do četrtega razreda osnovne šole. Na poti se igralec sreča s številnimi ovirami, ki jih lahko premaga le tako, da pravilno izbere obliko zdravega življenjskega sloga. Med vožnjo spozna, kaj vse vpliva na zdravje srca. Videoigrico bomo brezplačno delili v šolah, v katerih bomo izvedli motivacijske delavnice; dostopna bo tudi na spletni strani Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije.