Glivično okužbo nohtov je treba zdraviti

Doc. dr. Liljana Mervic, dr. med., specialistka dermatovenerologije, dermatološka ambulanta Klinike Doktor 24

Glivična okužba nohtov je zelo pogosto obolenje, še posebej pri starejših. Sladkorna bolezen, žilna obolenja na nogah in oslabljena imunost pripomorejo k nastanku okužbe. Največkrat je zanjo odgovorna glivica Trichophyton rubrum, ki je med ljudmi zelo razširjena. Do okužbe lahko pride v prostorih, kjer hodimo bosi, na primer v bazenih in savnah.

Glivica velikokrat najprej okuži medprstne prostore stopal, nato pa se počasi naseli tudi pod prosti rob nohta, kjer ima dobre pogoje za življenje. Ponavadi je prvi obolel noht palca stopala. Na prostem robu postane rumenkast in zadebeljen ter prične odstopati od podlage. Površina spremenjenega nohta je počasi vse večja, dokler ni noht prizadet v celoti.

Okužba se začne skorajda neopazno, vendar poteka kronično in vztraja, če je ne zdravimo. Počasi se razširi tudi na preostale nohte. Nikakor ne predstavlja le estetskega bremena, pač pa pomeni bolezen in možnost za nastanek težav in zdravstvenih zapletov. Zaradi zadebeljenih nohtov nastopijo bolečine pri hoji ali nošenju obutve. Pridruži se lahko tudi vnetje obnohtja in bakterijske okužbe. Nekatere so nevarne, predvsem če se razširijo po krvi na cel organizem. Neredko se glivice z nohtov stopal prenesejo tudi na kožo drugih delov telesa.

Zdravljenje glivične okužbe nohtov je dolgotrajno, predvsem zaradi počasne rasti nohtov. Na palcu stopala noht preraste po celi dolžini šele v letu dni ali več. Veliko uspešnejši bomo, če bomo z zdravljenjem pričeli zgodaj, ob prvih znakih bolezni.

Kadar je obolela velika površina nohta, je najučinkovitejše sistemsko zdravljenje z zdravili v obliki tablet ali kapsul, ki običajno traja tri mesece. Tako zdravilo lahko neželeno učinkuje na jetra ali se vpleta v presnovo drugih zdravil. Zato se predvsem pri starejših ljudeh zanj redkeje odločimo.

Če je obolela manjša površina nohta, ga lahko zdravimo z zdravilnim lakom, ki vsebuje protiglivično učinkovino ciklopiroks. Tako zdravljenje je primerno tudi pri ljudeh, pri katerih sistemskih zdravil zaradi neželenih učinkov ali škodljivega medsebojnega učinkovanja ne smemo uporabljati. Protiglivične kreme in geli niso uspešni, ker v noht ne prodirajo.

Ker prav vse spremembe na nohtih niso posledica glivične okužbe, moramo biti pred pričetkom zdravljenja prepričani o diagnozi. Postavi jo dermatolog.

Glivična okužba nohtov

Knjižica Glivične okužbe nohtov in zdravljenje