Za Osebnost Primorske 2019 glasujte za primarija Borisa Cibica

Med ljudi, ki svoj poklic doživljajo kot poslanstvo, nedvomno lahko prištevamo upokojenega kardiologa dr. Borisa Cibica.

.

Kljub častitljivi starosti 98 let Boris Cibic še vedno rad obleče zdravniško haljo in v sklopu Društva za zdravje srca in ožilja, ki ga je takoj po upokojitvi pomagal ustanoviti, brezplačno svetuje pacientom. Cibic je doma s Proseka nad Trstom. Čeprav že več kot 70 let živi v Ljubljani, ostaja navezan na svojo rojstno vas, ki nanj ni pozabila. O tem priča množična udeležba na lanski proseški premierni projekciji dokumentarnega filma o Cibičevem življenju Rojen za zdravnika.

»Že kot fantič sem po maminem zgledu vedno ponudil pomoč tistim, ki so je bili potrebni,« pove. Medicino je izbral tudi zato, ker je desetletna sestrična umrla za tuberkulozo. »Od nekdaj sem razmišljal, kako bi lahko ljudem pomagal,«  pravi.

Pot do medicine je bila dolga, saj je Cibicu štrene premešala druga svetovna vojna. Po koncu vojne mu je jugoslovanska štipendija omogočila študij v Ljubljani, kjer se je začela tudi njegova poklicna pot. Začel je kot asistent na Inštitutu za patofiziologijo, nadaljeval kot splošni zdravnik in nazadnje pristal med specializanti interne medicine. Več desetletij je delal v bolnišnici dr. Petra Držaja. Tako je imel rad svoj poklic, da se je še ob nedeljah podal v bolnišnico, se spominja. Sprva se je posvečal srčnim boleznim, kasneje pa zlasti zdravljenju bolnikov z visokim krvnim tlakom, kar je počel vse do upokojitve.

Vest o prejetju nagrade je doktorja presenetila:  »V čast mi je, da se me ljudje spomnijo še danes, po tridesetih letih od upokojitve.«

.

Glasovanje se začenja. Svoj glas lahko oddate na več načinov

Osebnost Primorske leta 2019 bo prejel Zlato jabolko, simbol akcije na sklepni prireditvi, ki bo v koprskem gledališču v soboto, 11. januarja.

Na spletni strani www.primorske.si lahko glas oddate do četrtka, 9. januarja, do polnoči. Z vsakega spletnega naslova je mogoče glasovati le enkrat na dan.

Glasujete lahko tudi na Radiu Koper, kjer bodo klice v živo (prek telefonske številke 05/668-55-20) sprejemali danes ob 11. uri, v nedeljo ob 11.45, od ponedeljka do četrtka pa dvakrat na dan, ob 12. in 17. uri.

Glasove sprejemajo tudi na spletni strani www.radiokoper.si, prek sms sporočil lahko glasujete na številko 031/636-999 (v sporočilo zapišite samo zaporedno številko kandidata, za katerega glasujete) ter po elektronski pošti na naslovu [email protected].

Na Primorskem dnevniku lahko do četrtka, 9. januarja, do polnoči glasujete na spletni strani www.primorski.eu/osebnostprimorske ali s sms-sporočili na številki 340 1222160.

Na Radiu Trst A lahko do četrtka, 9. januarja, do 12. ure, glasujete po elektronski pošti na naslovu [email protected].