En svet, en dom, eno srce

F77FB400-015D-11E2-91FA-E7A465B94067

Svetovni dan srca, 29. september 2012

Svetovna zveza za srce bo ob letošnjem svetovnem dnevu srca skupaj s člani, kot je naše Društvo z zdravje srca in ožilja Slovenije opozarjala na aktivnosti, ki lahko ohranijo življenja žensk in otrok. Tema letošnjega svetovnega dneva srca je namreč preventiva pred nastankom bolezni srca in ožilja pri ženskah in otrocih, pod istim geslom kakor lani: »En svet, en dom, eno srce«.

Bolezni srca in ožilja prizadenejo tako moške kot ženske.

So ubijalec žensk številka 1, saj povzročijo smrt ene od 3 žensk, kar je ena smrt na minuto! Pomembno je, da se ženske naučijo resnice o svojem tveganju za nastanek bolezni srca in ožilja ter sprejmejo določene aktivnosti, ki bodo pred srčno-žilnimi boleznimi obvarovale njih in njihove družine.  Letošnji svetovni dan srca poziva predvsem ženske, saj naj bi imele največjo vlogo pri spodbujanju k  zdravemu življenjskemu slogu v družini. Družina je namreč prva, najpomembnejša skupnost, ki že otroka usmeri v življenjske navade, katere mu bodo povečale možnosti za zdravo in dolgo življenje in ga bodo spremljale skozi vse življenje.

Tudi otroci so zelo ranljivi:

tveganje za bolezen srca in ožilja se prične že pred rojstvom, z razvojem zarodka in kasneje narašča skozi otroštvo, z neustrezno prehrano, pomanjkanjem telesne dejavnosti in s kajenjem. Otroke lahko bolezni srca in ožilja tudi močno čustveno prizadenejo, če zbolijo njihovi najdražji in so tako otroci najbližji spremljevalci njihove bolezni in trpljenja.

Sodobna družba izpostavlja otroke mnogim dejavnikom tveganja: kalorična, s pomembnimi hranili revna ter s sladkorjem, »slabimi« maščobami bogata prehrana, premalo gibanja, preveč sedenja za računalnikom in pred televizijo, pasivno kajenje, idr.

C345B23E-015D-11E2-8622-E7A465B94067

Društvo za zdravje srca in ožilja bo tudi letos pripravilo številne aktivnosti po vsej Sloveniji:

predavanja, rekreativne prireditve, objave v medijih, okrogle mize, izleti, pohodi, v Ljubljani pa bo 29. septembra 2012 osrednja prireditev v BTC-ju, med tržnico in halo A, kjer bodo od 9. do 13. ure na voljo meritve dejavnikov tveganja (npr. krvni tlak, holesterol, sladkor v krvi), snemanje EKG, brezplačna zdravstveno – informativna gradiva, družabne, rekreativne aktivnosti in še kaj.

Le nekaj sprememb v našem življenju pripomore k zmanjšanju nevarnosti za nastanek bolezni srca in ožilja: zdrava prehrana, telesna dejavnost in izogibanje kajenju. Ob tem pa je pomembno tudi, da »vemo za svoje številke« – za določene pokazatelje našega zdravstvenega stanja, ki kažejo na zdravje srca in ožilja: npr. krvni tlak, holesterol in sladkor v krvi, teža, indeks telesne mase, (ITM). Obiščimo zdravnika ali pa se oglasimo v najbližji Posvetovalnici Za srce, kjer vam bodo vse to izmerili in svetovali.

Vsi vemo, da je lažje povedati kakor narediti, zato so aktivnosti, ki jih načrtuje Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije tako pomembne – da nam olajšajo prestop k zdravim življenjskim navadam. Ali ste pripravljeni sodelovati? V napovedniku lahko preberete kaj načrtujemo ob svetovnem dnevu srca in česa se lahko udeležite. Vabljeni!