Bolezni srčne zaklopke so kritična ovira za zdravo staranje

Globalna koalicija za staranje (GCOA) in Globalni center za srce (GHH) sta gostila medsektorsko okroglo mizo za ukrepanje pri bolezni srčne zaklopke pri starajočih družbah. Opozorili so na povečano število obolelih in prepozne odzive zdravstvenih sistemov in politik.

Svetovna zveza za staranje (GCOA) in Svetovni center za srce (GHH) sta marca letos izdala mednarodno poročilo z naslovom “Srčna zaklopka: Izkoriščanje inovacij za reševanje življenj, zmanjšanje stroškov in napredovanje načrta zdravega staranja”. Poročilo temelji na lanskem sestanku strokovnjakov GCOA-GHH iz različnih sektorjev in preučuje, kako lahko spremembe v vedenju in politiki najbolje obravnavajo bolezen srčne zaklopke v našem 21. stoletju.

“Posledice srčne zaklopke so še toliko bolj tragične, ker so v veliki meri preprečljive,” je dejal Michael Hodin, izvršni direktor Svetovne zveze za staranje. “Prevalenca in incidenca se hitro povečujeta s staranjem naše družbe. Čas je, da družbe in zdravstveni sistemi sprostijo medicinske inovacije, ki so zdaj na voljo, in tiste, ki bodo še prišle v prihodnosti. S tem bomo pomagali doseči bolj zdravo staranje in se uskladili z ekonomskimi koristmi za vse.”

Porast bolezni srčne zaklopke

Ko se staranje prebivalstva pospešuje, bolezen srčne zaklopke postaja tako življenjsko nevaren izziv za zdravje, kot tudi draga obremenitev za zdravstvene sisteme in proračune. Samo v ZDA se je prevalenca povečala iz 5 milijonov leta 2000 na kar 11,6 milijona leta 2018, kar vsako leto prinese stroške v višini 23,5 milijarde dolarjev za neposredne zdravstvene izdatke.

V Evropi vsak osmi človek nad 75 let trpi za zmerno ali hudo boleznijo srčne zaklopke.

Število bolnikov s srčno zaklopko naj bi se do leta 2040 podvojilo. Kljub temu ostaja bolezen neprepoznavna, deloma tudi zaradi starostnih predsodkov. Na primer, zgodnji simptomi, kot so zadihanost, utrujenost in omotica, se lahko enostavno prezrejo. V resnici pa so lahko resni znaki bolezni srčne zaklopke.

Kljub naraščajočim inovacijam za ukrepanje, modele oskrbe in napredovanja tehnologije, bolniki ne dobijo potrebne obravnave. Bolezen srčne zaklopke na ta način ponazarja, kako predsodki o staranju negativno oblikujejo našo zdravstveno oskrbo. To ustvarja jasno priložnost za učinkovitejše izkoriščanje že dostopnih sredstev za izboljšanje diagnostike in zdravljenja, olajšanje poti oskrbe in reševanje življenj.

“V kliniki opažam, da ljudje z boleznijo srčne zaklopke postajajo bolj bolni, mlajši,” je dejala mag. Ariane Macedo, dr. med., mag. znanosti, doktorica filozofije, klinična kardiologinja na Santa Casa de São Paulo in direktorica Galen Academy. “Moramo uvesti rešitve, ki bodo ljudi hitreje vključile, da bodo prepoznali in diagnosticirali bolezen prej ter bolnike obvestile o vseh razpoložljivih zdravljenjih.”

Predlogi za izboljšanje odkrivanja in obravnave bolezni

“Bolezen srčne zaklopke je mogoče zaznati z enostavnim pregledom s stetoskopom, zgodnja diagnoza in zdravljenje pa sta ključna za pozitivno staranje,” je dejal Neil Johnson, izvršni direktor Svetovne zveze za srce (Global Heart Hub), izvršni direktor Croí, Fundacije za srce in možgansko kap na zahodu Irske ter Nacionalnega inštituta za preprečevanje srčno-žilnih bolezni.

“Kljub mednarodnim smernicam najboljših praks, pomembnim izboljšavam in hitrim tehnološkim napredkom pri zdravljenju nastajajo velike razlike, neenakosti in pomanjkljivosti v oskrbnih poteh od diagnoze do zdravljenja po vsem svetu. Zdaj je čas za ukrepanje proti bolezni srčne zaklopke. Občutek nujnosti lahko pospeši preizkušeno, na dokazih utemeljeno oskrbo, ki zmanjšuje dolgoročne stroške, izboljšuje izide in bolje služi bolnikom in njihovim družinam.”

Ob tej priložnosti, povezani z desetletjem zdravega staranja Združenih narodov, so strokovnjaki na okrogli mizi pozvali politike, voditelje zdravstvenih sistemov, bolnike, negovalce in njihove zagovornike, zdravstvene delavce ter druge deležnike, da prednostno obravnavajo in okrepijo odzive na bolezen srčne zaklopke.

Skupaj se lahko več sektorsko združenje voditeljev in organizacij bojuje proti starostnim stereotipom, ki omejujejo oskrbo, izboljšajo zgodnje odkrivanje in diagnostiko ter zagotovijo povečan in širši dostop do ukrepov.

Na okrogli mizi z multidisciplinarnimi strokovnjaki so ugotovili, da je potrebna večja skrb, da bi bolniki in njihove družine, zdravstveni sistemi in družbe dosegli polno korist nedavnih inovacij, ki rešujejo življenja.

To se bo zgodilo le, če:

  • Bo večja ozaveščenost globalno in med različnimi deležniki;
  • Bodo zdravstveni sistemi omogočili pravičen dostop, povračilo stroškov in spodbudami za uporabo inovacij;
  • Bo bolezen srčne zaklopke globalno priznana kot osrednji problem Desetletja zdravega staranja.

“Potrebno bi bilo spremeniti odnos med ljudmi z boleznijo srčne zaklopke in njihovimi skrbniki,” je dejala Susan Strong, ustanovna predsednica, direktorica za angažiranje pacientov pri organizaciji Heart Valve Voice US in pacientka z boleznijo srčne zaklopke.

“To bi moral biti pravi partnerski odnos, ki bi ljudem omogočil razumevanje bolezni, njihove možnosti zdravljenja in načrte za dolgoročno oskrbo.”

O Svetovni zvezi za staranje

Svetovna zveza za staranje (GCOA) si prizadeva preoblikovati mnenja, kako se globalni voditelji lotijo in pripravijo na temeljno spremembo v staranju prebivalstva 21. stoletja. GCOA združuje globalna podjetja iz različnih industrijskih sektorjev s skupnimi strateškimi interesi glede starajočih se populacij, celostnim in sistemskim razumevanjem staranja ter optimističnim pogledom na njegov vpliv.

S pomočjo raziskav, analize javnih politik, zagovorništva in strateškega komuniciranja GCOA spodbuja inovativne rešitve in si prizadeva zagotoviti, da bo globalno staranje pot za fiskalno trajnostno gospodarsko rast, ustvarjanje družbene vrednosti in rast premoženja. Za več informacij obiščite: globalcoalitiononaging.com

O Svetovnem združenju za srce (Global Heart Hub)

Svetovno združenje za srce je prva svetovna neprofitna organizacija, ustanovljena z namenom, da bi dala glas tistim, ki živijo s srčno-žilnimi boleznimi. Je zveza organizacij za bolnike s srčno-žilnimi boleznimi in si prizadeva ustvariti združen globalni glas za tiste, ki živijo s srčnimi boleznimi. Cilj je združiti skupine bolnikov iz celega sveta pod isto okrilje. Skupna misija je ozaveščanje o srčnih boleznih in izzivih, ki jih prinašajo v vsakdanje življenje. Je platforma za organizacije bolnikov s srčnimi boleznimi, da delijo svoja stališča, se učijo iz najboljših praks drug drugega, združijo skupne cilje zagovorništva ter delijo vire. Cilj je povečati ozaveščenost in razumevanje mnogih srčnih bolezni, izboljšati izide bolnikov, izboljšati kakovost življenja in omogočati dolgoživost ter zdravo staranje. Za več informacij obiščite: globalhearthub.org

Vir: https://globalhearthub.org