Bili smo na 6. Festivalu zdravja

Besedilo in fotografije: Jasna Petrovčič, prof. zdr. vzg

V soboto, 7.9.2019 je strokovna ekipa Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije sodelovala z meritvami gleženjskega indeksa in krvnega tlaka na 6. Festivalu zdravja v Ljubljani. Skupaj z Zavodom Zdrave Arterije smo mimoidoče povabili tudi na preizkus dotikanja plošče z roko oziroma hitrosti tapkanja ter v predklonu na klopci. S temi vajami smo izvajali promocijo dogodka Karton zdravja, ki bo 14.9.2019 in bo prvi dogodek meritve telesne pripravljenosti in gleženjskega indeksa. Teh vaj so se na Festivalu zdravja udeležili tako otroci kot ljudje v zrelih letih. Vsem je bilo skupno, da so se ob tem zabavali in upamo, da nas bodo obiskali tudi prihajajočo soboto na Kartonu zdravja v Športnem parku Kodeljevo.

Meritev gleženjskega indeksa smo opravili pri več kot osemdesetih ljudeh. Meritev se je udeležilo 16% moških in 84% žensk.

Pri 6,7% smo odkrili znižan gleženjski indeks (manj kot 1), kar v prihodnosti lahko vpliva na zmanjšan oz. zamašen pretok skozi arterije na nogah in posledično povzroči gangreno, možgansko kap ali srčni infarkt. Povišan krvni tlak (preko 140/90 mmHg)  je imelo 40,7% ljudi.

Vsem obiskovalcem, ki smo jim odkrili povišano tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja smo svetovali obisk pri izbranem zdravniku. Prav vsi obiskovalci so prejeli literatu našega društva in strokovne nasvete.