Aplikacija Veš kaj ješ: katere informacije o živilih in pijačah vam ponuja?

Vir: Zveza potrošnikov Slovenije

Aplikacija VešKajJeš vsebuje informacijo o sestavi že več kot 45.000 živil in pijač. V zadnjem letu je aplikacija doživela več posodobitev, ki potrošniku omogočajo še bolj ozaveščeno izbiro pri nakupu. Uporaba je preprosta – s kamero pametnega telefona le poskeniramo črtno kodo izdelka in na zaslonu se nam prikažejo koristne informacije o hranilni sestavi izdelka.

Že z nekaj kliki lahko z aplikacijo VešKajJeš pridobite podatke o:

1. Hranilni vrednosti živil in pijač v obliki prehranskega semaforja

Aplikacija Veš jaj ješ hranila, ki jih želimo v prehrani omejevati (sladkor, sol, skupne in nasičene maščobe), prikazuje v barvah semaforja. Tako dobimo hitro in jasno informacijo o hranilni sestavi živila, ki ga imamo pred seboj.

veskajjes o aplikaciji 1

Nižje vrednosti so obarvane zeleno, srednje oranžno, visoke pa rdeče. Za živila z rdeče obarvanimi polji velja opozorilo, da takšnih živil ne uživamo v večjih količinah oz. preveč pogosto.

Kaj je prehranski semafor in kako deluje? >

2. Energijski vrednosti alkoholnih pijač ter njihovi vsebnosti volumskega alkohola

Z mobilno aplikacijo lahko preverite kako kalorične so alkoholne pijače. Tega podatka namreč na večini embalaž ni mogoče najti.

veskajjes o aplikaciji 2

Preberite več o tem >

3. Vsebnosti sladil

Ob skeniranju živil, ki vsebujejo sladila, se vsebnost sladkorja obarva v sivo (in ne v barve semaforja), na zaslonu se prikaže tudi informacija »vsebuje sladila«.

veskajjes o aplikaciji 3

Preberite več o tem >

4.Vsebnosti kofeina

Ob skeniranju živil, ki vsebujejo kofein, se na zaslonu prikaže informacija »vsebuje kofein«.

veskajjes o aplikaciji 4

Preberite več o tem >

Kaj pa, če izdelka ni v bazi, ali pa če so prikazani podatki napačni?

V podatkovno bazo aplikacije VešKajJeš, je vključenih že več kot 45.000 živil in pijač, vendar pa se njihove recepture nenehno spreminjajo, na trg pa prihajajo novi in novi izdelki. Da bo v bazi še več živil in da bodo podatki o njihovi sestavi ažurni, ste vabljeni k soustvarjanju baze živil.https://www.youtube.com/embed/LQYkGQ_AE0U

V aplikaciji je posebna funkcija s katero pošljete tri fotografije živila, ki ga ni v bazi (oz. se podatki razlikujejo), naša ekipa pa sproti dopolnjuje bazo podatkov. Na ta način bodo podatki dostopni vsem uporabnikom aplikacije Veš kaj ješ.

Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije v projektu Do.IT sodeluje s partnerskima organizacijama Nutris in Zvezo potrošnikov Slovenije.