AKCIJA NARIŠI SRCE – 14. februar – Dan ozaveščanja o prirojenih srčnih napakah

V Sloveniji se letos prvič pridružujemo mednarodni pobudi ozaveščanja o prirojenih srčnih napakah, ki – ne po naključju – sovpada z valentinovim, praznikom ljubezni, katerega simbol je srce. Letos tako z vsakim narisanim srcem ozaveščamo – ne le o ljubezni, pač pa tudi o prirojenih srčnih napakah.

Prirojene srčne napake so najpogostejša oblika prirojenih bolezni. V Sloveniji se po statističnih podatkih vsak mesec s prirojeno srčno napako rodi približno 12 otrok; na operacijo pa jih mora na leto med 80 in 100. Več kot ¾ otrok s prirojeno srčno napako, ki bodo potrebovali operacijo, bodo prvič operirani pred drugim rojstnim dnem. Dan, ko diagnozo za celo življenje sprejme celotna družina, je eden najpomembnejših. In je dan, ko se mnogi starši počutijo najbolj šibki, prestrašeni in nemočni.

Srčkovanje

V želji, da bi znanje in zavedanje premagalo strah, smo ponovno začeli graditi skupnost staršev otrok s prirojeno srčno napako, ki smo jo poimenovali Srčkovanje. Naša želja je, da bi Srčkovanje postalo prva misel vsakemu staršu, ki se mu rodi otrok s prirojeno srčno napako – srčkovanje bo v različnih oblikah (spletna stran, socialna omrežja, moderirani forumi) postalo vir informacij, predvsem pa tudi  izmenjava mnenj, izkušenj in primerov dobrih praks.

Srčkovanje pa bo v svoji prvi podobi  naziv za srečanja staršev, lahko tudi drugih sorodnikov, ki se bodo v naslednjih mesecih redno odvijala po Sloveniji.

Starši se bodo tako lahko povezali, v živo poklepetali, si izmenjali kontakte, predvsem pa si ponudili priložnost za izmenjavo mnenj.

Datumi in lokacije prvih srečanj: 

  • 27. marec, ob 17. uri – Novo mesto (prostori Društva za srce, Glavni trg 10)
  • 19. marec, ob 17. uri – Maribor (prostori Društva za srce, Pobreška cesta 8)
  • 9. maja – Ljubljana 

#narisisrce

Pošljite nam sliko srca, ki ste ga narisali vi ali vaš otrok – lahko na [email protected], lahko ga pripnete na Facebook stran @srckovanje ali pa uporabite

#narisisrce

#narisi<3

Iskrena hvala, ker delite. Morda boste že z enim narisanim srcem mladim staršem dali vedeti, da v zgodbi s prirojeno strčno napako niso sami.

Več informacij: Maša Pavoković, [email protected], 040 594875