26. november – mednarodni dan pomanjkanja železa

Pomanjkanje železa je pogost sopotnik srčnega popuščanja

.

Naše telo nujno potrebuje železo – če ga ni dovolj, ne more pravilno delovati. Železo ima ključno vlogo pri tvorjenju rdečih krvnih celic, delovanju srca in skeletnih mišic, odzivu na okužbe, ohranjanju ravni energije in normalnem delovanju možganov. Pomanjkanje železa in anemija sta pogosta pojava tudi pri bolnikih s srčnim popuščanjem.

.

.

Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije vas ob tej priložnosti vabi na:

NOVINARSKO KONFERENCO, ki bo četrtek, 21. novembra 2019 ob 11. uri v prostorih Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije, Dalmatinova ul. 10, 1. nadstropje, Ljubljana.

Govorili bomo o pomanjkanju železa in njegovem vplivu na naše zdravje in počutje ter predvsem o pomanjkanju železa pri srčnih bolnikih. Z nami bodo:

  • prim. Matija Cevc,dr.med., predsednik Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije, UKC, KO za žilne bolezni
  • doc. dr. Irena Preložnik Zupan, dr. med., spec. internistka hematologinja, KO za hematologijo, UKC Ljubljana,
  • prof. dr. Miran Šebeštjen, dr. med., UKC, KO za kardiologijo

Ste vedeli, da je pomanjkanje železa oziroma slabokrvnost zelo pogost pojav in se z njo sreča kar tretjina svetovnega prebivalstva. V Evropi pomanjkanje železa prizadene do 77 % nosečnic, do 48 % otrok in 33 % žensk pred menopavzo.

Ali poznate svojo vrednost železa v krvi? V sklopu dogodka bodo v društveni Posvetovalnici za srce potekale tudi meritve hemoglobina v krvi, tako da boste lahko preverili, ali ste morda tudi vi med tistimi, ki jim primanjkuje železa.

Veselimo se srečanja z vami.

Vljudno prosimo za potrditev udeležbe na telefonsko številko: 01/234-75-50 po E-pošti: [email protected]

prim. Matija Cevc, dr. med. predsednik Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije