Poskrbite za svoje srce tudi v poletnih vročinah

Piše: Darija Cvetko

Vroči dnevi se kar vrstijo. Visoke temperature povzročijo, da srce črpa več krvi, kar ga dodatno obremeni. Poletje je le poletje in vročim temperaturam in vlagi v zraku se je potrebno prilagodit tako, da nekoliko spremenimo naš vsakdan, pazimo, da spijemo dovolj tekočine in se izogibamo soncu.

Preventiva je pomembna, še posebej za starejše osebe, otroke (zlasti dojenčke), nosečnice ter ljudi s srčnimi boleznimi, možgansko kapjo in ledvičnimi boleznimi. Nekaj nasvetov, kako lahko sami pazite na svoje srce tudi v teh najbolj vročih dneh:

  • IZOGIBAJTE SE OPOLDANSKEM SONCU

Če le lahko, se izogibajte aktivnostim na prostem v opoldanskih in zgodnjih popoldanskih urah (približno od poldneva do 15. in celo 16. ure), ko je sonce najmočnejše in ste izpostavljeni večjemu tveganju za vročinske bolezni.

Ne precenjujte svojih zmožnosti. Velikokrat ob robu ceste vidimo omagane starejše (pa tudi mlajše) kolesarje in tekače. Namreč na športne aktivnosti v posebnim vremenskih razmerah (kamor vsekakor sodijo visoke temperature, suh ali vlažen zrak) se je potrebno prilagajati postopoma. Športne aktivnosti prestavite v zgodnje jutranje ali pozne večerne ure.

  • POČITEK V SENCI ALI OHLAJENEM PROSTORU

Če morate opraviti aktivnosti zunaj, poskusite to storiti zgodaj zjutraj ali proti večeru, ko sonce ni tako močno. V vsakem primeru pa si med delom privoščite odmore v senci ali v ohlajenem prostoru. Vročina utruja, zato so redni odmori in počitek več kot dobrodošli.

  • OBLECITE SE ZA VROČE DNI

Oblecite lahka oblačila svetlih barv iz materialov, ki dihajo, kot sta bombaž ali materiali, ki odvajajo pot (funkcijska oblačila, posebej namenjena za potenje) ter oblačila z UV zaščito. Ne pozabite na klobuk, šilt-kapo in sončna očala. Nanesite kremo za sončenje z zaščitnim faktorjem vsaj SPF 15 in jo ponovno nanašajte vsaki dve uri.

  • PIJTE DOVOLJ TEKOČINE

Bodite hidrirani s pitjem dovolj tekočin. Sem sodijo vse oblike tekočin, tudi juhe, kompoti, voda, ki je v sadju. Najbolj nas bo seveda odžejala tekočina, ki ne vsebuje sladkorja: voda, nesladkan čaj, ali zelo razredčen sok ipd. Poskrbite za vnos tekočine preden greste ven, medtem ko ste zunaj, posebej pa ob telesni aktivnosti. Vedno imejte pri sebi stekleničko vode. Izogibajte se kofeinskim in alkoholnim pijačam: oba tipa pijač dodatno dehidrirata telo.

Izogibajte se aktivnostim zunaj v največji vročini in ko je sonce najmočnejše (med 11. in 16. uro). Če nimate izbire, poskrbite za zadosten vnos tekočine, pokrivala, sončna očala, kožo namažite s sončno kremo in nosite lahka svetla oblačila. Pomembni pa so počitki v senci oz. ohlajenem prostoru.

Preberite še: