Trajanje projekta: 2020- 2021

Opis projekta:
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije se je z italijansko organizacijo SIPREC (The Italian Society for Cardiovascular Prevention) povezalo v projektu »Zdravniki, učitelji, dijaki in režiserji, skupaj za zdravje srca in ožilja!«, ki je bil sofinanciran s strani Evropske zveze za srce (European Heart Network, EHN), katere član je tudi Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije.

Kar se naučimo v mladosti, ohranimo skozi vse življenje, navade zdravega načina življenja nas spremljajo po poti do zdravja, globoko v starost. Moči so v projektu torej združili strokovnjaki  Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije, vodstvo šole, učitelji s področja naravoslovja – prehrane in športa, ter dijaki in priznani strokovnjaki s področja režije.

Danes mladostniki veliko časa preživijo na družbenih omrežjih, pri čemer za izražanje uporabljajo tudi video in slike. Tehnika uporabe kratkih filmov za izmenjavo informacij in pogledov na zdrav življenjski slog in prehranjevalne navade je inovativna in pomembno zato, ker mladostniki razmišljajo o vsebini se o njej pogovarjajo, pri čemer uporabljajo jezik in slog, ki ga mladi iz različnih držav zlahka razumejo (video, slike).

Projekt je potekal ravno v času, ko je tudi v Slovenijo prihajala bolezen covid-19, zaradi česar smo bili pri izvedbi dela na šolah pogosto omejeni. Strokovna ekipa Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije s področja bolezni srca in ožilja s sodelujočimi študenti medicine, ter Igor Ribič kot  ustvarjalec video filmov ter TV oddaj za otroke in mladostnike (Ribič Pepe) smo se povezali z zainteresiranima srednjima šolama: SVŠGUGL (Srednja vzgojiteljska šola. Gimnazija in umetniška gimnazija Ljubljana ter Gimnazijo II v Mariboru. Pri njih smo izvedli delavnice in sicer za dijake 2. letnika Umetniške Gimnazije – smer gledališče in film ter Gimnazija II v Mariboru. Delavnice so bile izvedene na temo pridobivanja pravilnih prehranjevalnih in gibalnih navad v vsakdanjem življenju v sodelovanju z zdravnikom prim. Matija Cevc, dr.med., ki so jih izvedle študentke zadnjega letnika Medicinske fakultete. Dijaki so pred delavnico in po delavnici izpolnili anketo s katero smo ugotavljali njihovo znanje na področju bolezni srca in ožilja, pomembnosti zdravega načina prehranjevanja, gibanja, zdravega načina življenja za zdravje. Delavnico je pripravil tudi Igor Ribič, ki je kot sodelujoči režiser s svojo ekipo zagotovil osnovne informacije, potrebne za snemanje povednega, kratkega video filma. To je bilo pomembno za drugi del projekta: pridobljene tehnične spretnosti oziroma nasveti so dijakom omogočili, da so posneli kratek video film (največ 2-3 minutni), ki bo v slikah pokazal česa so se naučili o zdravi prehrani in vsakodnevnem zadostnem gibanju, ki predstavljata zdrav življenjski slog. Te posnetke smo zbrali in izbrali najboljša dva, ki ju bomo predstavili 1. junija 2022 na predstavitvi projekta in njegovih rezultatov ob priložnosti srečanja krovne organizacije Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije, European Heart Network, v Madridu. Slovenski dijaki so se po znanju odlično odrezali, pokazali so tudi mnogo boljše znanje op srcu, ožilju, zdravem načinu življenja, kot njihovi italijanski vrstniki s katerimi je delala italijanska partnerska organizacija SIPREC. Na tem mestu se vsem šolam, učiteljem, zdravnikom, študentom, režiserju in predvsem sodelujočim dijakom iz srca zahvaljujemo za odlično sodelovanje.

Video:

O projektu je bil objavljen tudi članek v SciMedCentral: https://www.jscimedcentral.com/jounal-article-pdfd/Annals-of-Public-Health-and-Research-/publichealth-8-1105.pdf