Zobki naši so prekrasni, pa vendar nam bodo novi zrasli

Prispevek so pripravili otroci iz skupine Metulji in vzgojiteljici Lea Saksida in Mojca Čuferli iz Vrtca Deskle.

Kdaj otrokom zraste prvi zobek? Kdaj otrok izgubi prvi zobek? Kdaj otroku zraste prvi stalni zobek? To so tri vprašanja, na katera lahko podamo enak odgovor. V vrtcu. Točno takrat, ko se z otrokom veselimo vsakega njegovega novega podviga. Prvega joka in prvega nasmeha, prvih korakov in prvih besed pa prvega podviga na kahlici in prvega dne brez pleničk. Ter nenazadnje prvega mlečnega zobka in prvega stalnega zobka.

Prav ta igriv in vedoželjen podmladek, ki kipi od želje po odkrivanju sveta, imamo vzgojiteljice v Vrtcu Deskle vsak dan ob sebi. Njihova vnema po raziskovanju sveta je brezmejna, me pa moramo le najti pravo vabo za trnek, da v mrežo ulovimo čim več zanimivih informacij, ki jih ponudimo našim raziskovalcem. In tako sva letos za vabo na trnku otrokom ponudili sladkarije in jabolko. Kaj mislite, na kaj so se ulovili? Ja, večina na sladkarije. Kar je bila odlična iztočnica za naše nadaljnje delo. V jutranji krog sva prinesli dva velika zobka, enega veselega in enega žalostnega, ter otrokom predlagali, da se odločijo, kateremu zobku bodo dali sladkarijo in kateremu jabolko.

Izdelek za vajo umivanja zob.

Razvrščanje jabolk in sladkarij.

In takrat se je v nekaterih otroških »učkah« pokazalo obžalovanje, ker niso izbrali jabolka, saj jim žalosten in bolan zobek ni bil všeč. Ampak veste kaj? Skupaj smo ugotovili, da ni prav nič narobe, če so izbrali sladkarije, saj je sladkor gorivo, ki da našemu telesu energijo za tek, lovljenje, igro, petje … pa tudi otroške norčije. Pomembno je, da zobke vsak dan pravilno ščetkamo vsaj dvakrat na dan oziroma tudi večkrat, če jih razvajamo s posladki.

Obisk Zobozdravstvene preventive Nova Gorica.

Enakega mnenja kot mi pa sta tudi medicinski sestri iz Zobozdravstvene preventive Nova Gorica, Jasmina Komel in Nelida Casarsa, ki nas v vrtcu obiščeta vsak mesec in nikoli, res nikoli, ne prideta v vrtec praznih rok. Enkrat s seboj prineseta film o skrbi za zdrave zobe, drugič zmajčka z zobno maketo in vedno zeleno zobno ščetko, ker je Nelidi zelena barva najbolj všeč, pa knjigo Šim in Zara zobna miš, ki je po idejni zasnovi Jasmine prišla izpod peresa Alje Furlan. Ne pozabita tudi na sestavljanko miška Šina in Zare, pa na ogledalce, s katerim skupaj z vsakim otrokom pogledata, kako čisti so zobje in nato skrb nagradita s prav posebnim žigom, žigom Šina in Zare. Prav onidve sta nas naučili, da moramo zgornje zobe umivati od zgoraj navzdol, tako kot pada dež, spodnje pa od spodaj navzgor, tako kot raste trava.

Anže: »Zobna vila bo vzela čist zobek in bo dala denarček.«

Luka: »Rom, pom, pom! Kdaj bodo tej otroci jedli kaj zdravega?«

Maša: »Na steno za miško nalimaš zemljevid poti do zobka.«

Hana: »Moremo umivat zobke in jesti rdeča in zelena jabolka.«

Maks: »Moja zobozdravnica ima tak stol, kot je lava, rdeč.«

Naja: »Zobna vila živi na oblaku in gleda, komu je izpadel zob.«

Taja: »Drugič bom narisala zobozdravnici risbico.«

Tej: »Meni se maje zob in ga bom dal pod povšter drugi mesec.«

Azur: »Da bodo zobki zdravi moremo jesti zdravo hrano in jih umivati.«

Arian: »Zobke je treba čistit pravilno. Dol in gor.«

Sara: »Danes sem bila pri zobarci in je pogledala zobke z ogledalom in palčko. In pole mi je dala nalepko.«

Ivana: »Ko pridejo medicinske sestre v vrtec nam pogledajo zobke.«

Nina: »Meni je dala zobozdravnica žigec na roko.«

Jovan: »Zobna miška se priplazi pod posteljo in vzame zobek.«

Lovro: »Meni je zobarca na zob narisala Strelo McQueen.«

Kristian: »Zobarca mi je na zobek narisala dinozavra, ker sem bil pogumen.«

Aleksandra: »Jaz bom šla k zobozdravnici in mi bo pogledala zobke.«

Agnes: »Mama in tata mi pomagata umivat zobke.«

Ema: »Meni je pa zobarca narisala konja na zobek.«

Saj veste, kako pravijo: »Vaja dela mojstra, če mojster dela vajo.« Zato nam ni preostalo nič drugega, kakor, da smo šli v akcijo. Sami smo izdelali vsak svojo maketo ustne votline in vanjo zalepili zobke ter jezik. Nato smo ugotovili, da lahko naš izdelek, tako za hec, začaramo, da bo pričel peti. Pa smo s pomočjo makete ustne votline utrjevali prepevanje pesmice o Zoboškratu. Vajo smo utrjevali tudi tako, da sva na pano v igralnici zalepili plastificiran plakat velikih ust z zdravimi zobmi in otrokom pokazali trik, kako lahko z navadnim flomastrom »umažejo« zobe. Poiskali smo še pravo zobno krtačko in vaja se je pričela. 

Prepevanje pesmi Zoboškrat.

Čeprav smo se na spletu trudili najti avtorja pesmice o Zoboškratu, naše iskanje ni obrodilo sadov. Tako smo prišli do zaključka, da je to najverjetneje delo že upokojenih delavk našega vrtca. Lahko torej sklepamo, da je neke vrste ljudsko izročilo. Hvala jim!

ZOBOŠKRAT

Kdor si ne umiva zob, ga Zoboškrat obišče.

To je tisti grdi škrat, črvive zobke išče.

Hej, hej, ho, mi sonce hočemo,

zobo, zobo, Zoboškrat, tebe nočemo!

Krtačko vzamem v roko vsako jutro in večer,

drgnem, drgnem si zobe, da bo pred škratom mir.

Hej, hej, ho, mi sonce hočemo,

zobo, zobo, Zoboškrat, tebe nočemo!

Preberite še: