Zdravnik odgovarja: Kakšno je stališče stroke o energijskih pijačah

Vprašanje

Spoštovani

V zadnjem obdobju imam zelo “intenzivno” življenje saj moram delati pozno v noč. Da bi ostal buden  in skoncentriran sem začel uporabljati energijske pijače, ki me dejansko zbudijo in mi omogočajo tak tempo. Popijem po 3-4 pločevinke na dan. Me pa skrbi, da si s temi pripravki nebi škodil. Kakšno je stališče stroke do teh pijač?

* Vprašanje je bilo poslano po e-pošti in je le delno lektorirano.

Odgovarja prim. Matija Cevc, dr. med.

Na vaše vprašanje pravzaprav ni enoznačnega odgovora. Vse je odvisno od tega, zakaj in v kakšnih količinah pijete energijske pijače (EP) in, ne nazadnje, katere vrste uporabljate – nekatere od njih namreč vsebujejo tudi alkohol. Dejstvo je tudi, da je potrebno podatke, ki jih ponujajo proizvajalci, vzeti z rezervo. Gre namreč za enega od najbolj hitro rastočih tržnih področij (leta 2020 je po tržnih ocenah tržišče za EP znašalo 45,8 milijarde $, predvideva pa se, da bo do leta 2031 poraslo kar na 108,4 milijarde $) kar nakazuje na izredno agresivne trženjske pristope, ki so neredko zavajajoči.

Kot vedno pri prehranskih pripravkih, tudi pri energijskih pijačah velja, da je ključnega pomena vedeti, kaj in koliko česa vsebujejo. Pri tem pa pogosto pride do težav, saj v navedbi sestave navadno ni navedeno vse, kar vsebujejo (recapture so praviloma poslovna skrivnost) niti ni jasno, ali so količine, ki so navedene v deklaraciji, dejansko take.

Podobno kot pri prehranskih dodatkih so tudi za energijske pijače dovoljena velika odstopanja, nadzira pa teh pripravkov tako ali tako nihče. Dejstvo je, da praktično vsi proizvajalci energijskih pijač zagotavljajo, da pitje njihovega pripravka ne povzroča nobenih neželenih učinkov, ob tem pa tudi trdijo, da omogočajo izboljšanje telesne učinkovitosti, razpoloženja in obnašanja, izboljšajo koncentracijo in spomin. Ne nazadnje naj bi bili številni med njimi tudi odličen vir vitamina B in naj bi omogočili tudi hujšanje.

Seveda take trditve niso bile nikoli preverjanje s strokovno neoporečnimi in nepristranskimi  raziskavami med splošno populacijo in še manj, kaj pomeni, če te pijače uživamo v večjih količinah in jih mešamo z drugimi substancami npr. alkoholom. Mešanje alkohola z energijskimi pijačami izrazito povečuje nevarnost poškodb, nasilja in tudi samomorilnosti – leta 2013 je bilo v urgentnih centrih zaznanih kar 13-16 % takih dogodkov, ki so bili povezani z uporabo energijskih pijač, mešanih z alkoholom. Alkohol tudi poveča nevarnost, da pride do zastrupitve s kofeinom, saj pomembno podaljša čas njegove razgradnje v jetrih in tako povzroči kopičenje kofeina v telesu ter posledično povečajo nevarnost za njegov toksični učinek.

Večina pozitivnih podatkov o energijskih pijačah izhaja iz študij, ki so jih opravljali pri vrhunskih športnikih, ki so se praviloma ukvarjali z atletiko ali vzdržljivostnimi športi. Obstaja tudi nekaj poročil, da so imele osebe, ki so uporabljale energijske pijače v večjih količinah, pomembne negativne vplive na zdravje, kot so neželeni srčno-žilni dogodki (visok sistolni in diastolni krvni tlak, hitri srčni utrip, nadprekatna aritmija, spazem koronarnih arterij, podaljšanje QT intervala), glavoboli, epileptični napadi, ishemična kap, halucinacije, trzanje mišic, nemir, nespečnost, tesnoba, depresija, toksični hepatitis, pankreatitis, gastritis in druge gastrointestinalne težave, ledvične težave in proteinurijo, težave z zobmi, pojav debelosti in sladkorne bolezni tip II, poročali so celo o povezavi z rakom, vendar gre za nekatere nepreverjene navedbe.

Učinek večine energijskih pripravkov temelji predvsem na vsebnosti velike količine kofeina (v eni pločevinki je od 80 – 141 mg kofeina, kar je enako 1 skodelici 250 ml velike turške kave- oziroma odvisno koliko kave zakuhamo) in sladkorja ali nekaloričnega sladila, poleg tega pa dodajajo še razne druge snovi kot so taurin, ginseng, jerba mate, ginko biloba, metilksantini, glukuronolakton, maltodekstrin B, in razne vitamine (zlati iz skupine B, kot je npr. riboflavin,  niacin, piridoksin, inositol in B12, pa tudi vitamin C in D). Pogost dodatek so tudi minerali, kot je npr. kalcij, železo, cink, magnezij itd.

Veliko težavo predstavlja uporaba energijske pijače kot rekreativne pijače, ki jo pijejo mladi – celo otroci, da izboljšajo razpoloženje na zabavah. Mladina je najhitreje rastoča skupina uporabnikov, ki pa je še posebej ogrožena, saj je za otroke in mladostnike kofein še bolj škodljiv in to že v manjših količinah. V tej skupini je tudi zelo pogost pojav, da energijske pijače mešajo z alkoholom.

Izkazalo se je tudi, da je lahko pogosto uživanje energijskih pijač indikator za prepoznavanje mladostnikov in študentov, pri katerih obstaja tveganje za uporabo nedovoljenih substanc ali drugega tveganega vedenja. Zato predlagajo, da bi lahko spraševanje o nedavnem uživanju energijskih pijač pri mladostniku razkrilo njegovo nagnjenost k odvisnosti in ustvarilo priložnost za zgodnjo preventivno ukrepanje.

Kot že rečeno, je škodljivost/koristnost pitja EP odvisna od količine in namena, zakaj se uporablja. So pa v nedavno objavljeni metaanalizi, s katero so proučili podatke doslej objavljenih raziskav, zaključili, da pitje energijskih pijač, če pri tem ne pretiravamo in ne presežemo količin, ki jih dopuščajo priporočila Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) in ameriške Zvezne agencije za zdravila (FDA), ne povzroči zdravstvene škode. V kolikor pa te količine prekoračimo ali energijske pijače pijemo sočasno z alkoholom, to lahko vodi v hude in nevarne zdravstvene zaplete, kot so srčni zastoj, motnje srčnega ritma in palpitacije, povišan krvni tlak, okvara jeter, nespečnost, razdražljivost, tresavica ipd.