Z vlakom in peš odkrivamo zanimivosti Dolenjske in Bele krajine

Z vlakom in peš odkrivamo zanimivosti Dolenjske in Bele krajine. Za prevoz uporabimo kartico za brezplačni prevoz z vlakom/avtobusom – velja za upokojence oz. starejše od 65 let.

V sredo, 24. aprila 2024 bo pohod na Polževo (nadmorska višina 630 m), s postankom ob Hiši kranjske čebele, posvečene slovenski avtohtoni čebeli kranjski sivki in sprehodom skozi staro mestno jedro Višnje Gore, znano po literarnem delu pisatelja Josipa Jurčiča, ki je tu obiskoval Osnovno šolo, Kozlovska sodba v Višnji gori in seveda po višnjanskem polžu na zlati verigi, simbolu Višnje gore in Polževega.

Peljali se bomo  z vlakom, ki odpelje iz ŽP Metlika ob 6.46 uri, iz ŽP Črnomelj ob 7.04, iz ŽP Semič ob 7.16, iz ŽP Novo mesto Center ob 7.44, iz ŽP Mirna Peč ob 8.08. Na železniško postajo v Višnjo Goro prispemo ob 8.56. Tu izstopimo (nadmorska višina 358 m) in pričnemo naš pohod.

Povratek iz ŽP Višnja Gora predvidevamo z vlakom, ki odpelje ob 13.03 v smeri Metlike; na ŽP Novo mesto Center prispe ob 14.15, na ŽP Metlika pa ob 15.26, bolj verjetno pa z vlakom, ki odpelje ob 14.08; na ŽP Novo mesto Center prispe ob 15.03, na ŽP Metlika pa ob 16.12.

Hoje bo za 3 – 4 ure, premagali bomo višinsko razliko dobrih 230 m.

Tudi člani iz smeri Mokronoga do Trebnjega se lahko pridružite, vendar bi bilo po voznem redu malo več čakanja v Trebnjem, tako ob prihodu, kot ob povratku.

Podrobne informacije o voznih redih vlaka najdete na spletni strani Slovenske železnice – vozni redi ali pa za informacije  pokličete v Podružnico za Dolenjsko in Belo krajino (Sonjo) na tel. 051 340 880.

Splošen napotek:

Za pohod se opremite v udobne uhojene pohodne čevlje, primerno se oblecite (v plasteh, da lahko oblačila odvzemate in ponovno dodajate), v nahrbtniku pa imejte pijačo (brezalkoholno – najbolje topel čaj) in malico. Priporočljiva je tudi uporaba pohodnih palic, ki nam bodo v pomoč, tako pri vzponu, kot pri spustu. Vsekakor pa se nam pridružite s primerno pohodno kondicijo in vzdržljivostjo. Vsi skupaj se bomo trudili, da nam bo na poti prijetno in da se bomo razšli prijateljsko, obogateni z novimi spoznanji in z željo po srečanju na novem pohodu, ki nas čaka približno čez en mesec.

Vsak udeleženec hodi na lastno odgovornost.

Višnja Gora, vir slike: Wikipedija: https://en.wikipedia.org/wiki/Vi%C5%A1nja_Gora