Varnost vode na potovanjih

Opomba: Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije kot partner sodeluje pri projektu Veš kaj ješ, v koordinaciji ZPS, ki je tudi vir tega prispevka.

Bližajo se šolske počitnice in marsikdo se bo odpravil na potovanje. Zato ni odveč, če preberemo nekaj nasvetov o pitju vode na potovanjiih.

Najboljša in najbolj trajnostna izbira za potešitev žeje je voda iz pipe. V Sloveniji nam je povsem samoumevno, da lahko brez težav uživamo vodo iz javnega vodovodnega omrežja, saj imamo pri nas eno izmed najbolj kakovostnih pitnih vod v Evropi.

Kakovost vode iz pipe v Sloveniji

Drugače pa velja, če potujemo v bolj eksotične države, predvsem na destinacije zunaj Evrope. Tamkajšnja voda je namreč lahko oporečna, pa čeprav se na prvi pogled morda ne zdi tako. Voda, ki vsebuje škodljive mikroorganizme (na primer bakterijo legionela, bakterijo E. coli, enteroviruse, parazite…), je onesnažena s kemičnimi snovmi (na primer nitrati, pesticidi, svincem…) in podobno predstavlja tveganje za naše zdravje.

Težave zaradi zaužitja oporečne vode se kažejo z različnimi znaki kot so bolečine v trebuhu, krči, driska, bruhanje, povišana telesna temperatura. Veliko tovrstnih obolenj sicer poteka v blagi obliki, ki izzveni v nekaj dneh. V primeru resnejših zapletov pa je nujno poiskati zdravniško pomoč.

Varnost vode na potovanjih

Kadar potujemo v eksotične kraje, je zato priporočljivo, da se držimo spodnjih nasvetov.

Veš, kaj ješ nasveti za varnost vode na potovanjih:

  • Pred potovanjem se pozanimajmo o varnosti tamkajšnje vode.
  • Kadar nismo prepričani ali je voda iz pipe ustrezna, uživajmo embalirano vodo.
  • Izogibajmo se pijačam, v katerih je led, saj je ta prav tako lahko vir okužb.
  • Če nimamo dostopa do ustekleničene vode in uporabljamo vodo iz vodovodnega omrežja za katero nismo prepričani ali je mikrobiološko varna, jo pred uporabo prekuhajmo tako, da vre vsaj tri minute. V primeru, da je voda motna, jo pred prekuhavanjem zbistrimo z usedanjem in filtriranjem skozi več plasti tkanine ali papirnat filter.