Vam primanjkuje vitamina B12?

PR članek

O vitaminu B12 zadnje čase slišimo veliko, saj je njegova vloga v telesu izjemna. Izdelkov z B12 na trgu ne manjka, težava pa nastopi, ker je absorpcija omenjenega vitamina precej problematična. Tisti, ki jim vitamina B12 primanjkuje in ga iz različnih vzrokov ne morejo absorbirati iz hrane, morajo v telo vnesti dovolj visoke koncentracije, včasih celo v obliki injekcije. Slovensko podjetje Valens je razvilo rešitev za vse, ki imajo težave z absorpcijo v želodcu pa tudi za tiste, ki so naveličani jemanja kapsul ali tablet.

Pomen vitamina B12

Vitamin B12 ima vlogo pri zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti, potreben pa je tudi za normalno delovanje imunskega in živčnega sistema, za normalno psihološko delovanje, sodeluje pri presnovi hranil, sintezi DNK in pri presnovi homocisteina. Vitamin B12 sodeluje tudi v procesu tvorbe rdečih krvnih celic, hkrati pa ima zelo pomembno vlogo pri pretvarjanju rezervnih in transportnih oblik folne kisline v njeno učinkujočo obliko.

Potrebe po vitaminu B12

Priporočen dnevni vnos vitamina B12 za odraslega človeka je 2,5 µg dnevno. Takšen vnos je enostavno doseči z mešano pestro in uravnoteženo prehrano, precej težje pa pri strogi vegetarijanski prehrani oziroma pri veganih, saj se ta vitamin nahaja predvsem v živilih živalskega izvora. Nekateri ljudje, predvsem starejši in bolniki z obolenji črevesja in/ali želodca pa imajo lahko težave z absorpcijo vitamina B12. Za absorpcijo vitamina je namreč nujen tudi t. i. intrinzični faktor, ob njegovem pomanjkanju pa lahko pride do motene absorpcije vitamina B12. Takšne osebe potrebujejo precej višje vnose vitamina B12.

Najpomembnejši prehranski vir vitamina B12 so živila živalskega izvora, prenizki prehranski vnosi pa lahko povzročajo nenormalne oblike krvnih celic in poškodbe živčevja.

Valens B12 v obliki ustnega pršila

Slovensko podjetje Valens nadaljuje z razvojem inovativnih izdelkov. Pred kratkim so na trg lansirali ustno pršilo Valens B12, ki omogoča hitro absorpcijo že v ustni votlini in ima prijeten okus češnje.

Izdelki v obliki ustnega pršila so vedno bolj priljubljeni, a ne samo zaradi lažje uporabe. Precej študij namreč dokazuje boljšo absorpcijo učinkovin iz ustnega pršila v primerjavi z uživanjem kapsul ali tablet. Ugledna strokovna revija je pred nekaj leti objavila članek avtorjev N. Narang in J. Sharma, ki sta dokazala prednosti in učinkovitost prehajanja učinkovin skozi ustno sluznico.

Ustno pršilo Valens B12 je primerno za vse, ki ne želijo ali ne morejo uživati kapsul ali tablet. Slajeno s ksilitolom, ki se naravno nahaja tudi v sadju. Ker ne vsebuje sladkorja, ga brez težav lahko uživajo tudi diabetiki.

Okvirček/oblaček:

Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) je za uporabo na označbah živil, ki so dober vir vitamina B12, odobrila naslednje zdravstvene trditve:

  • prispeva k sproščanju energije pri presnovi
  • prispeva k delovanju živčnega sistema
  • prispeva k presnovi homocisteina
  • prispeva k normalnemu psihološkemu delovanju
  • ima vlogo pri nastajanju rdečih krvničk
  • ima vlogo pri delovanju imunskega sistema
  • prispeva k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti
  • ima vlogo pri delitvi celic

Potem pa nekako ločeno, lahko v okvirju kot oglas, ali pa samo kot nadaljevanje teksta, vendar na neki barvni podlagi:

Podjetje Valens ponuja vsem članom Društva za srce in ožilje ter bralcem revije Za srce 15% popust na vse njihove izdelke.

V liniji ustnih pršil Valens lahko poleg B12 najdete tudi vitamin D in B kompleks, ki jih prav tako odlikuje dober okus in enostavna uporaba. Sicer pa je podjetje Valens najbolj znano po izdelkih Quvital, ki vsebujejo koencim Q10 z izjemno absorpcijo. Pri naročilu nad 20€ je poštnina brezplačna. Več o izdelkih najdete na www.valens.si

Telefon: + 386 (0)5 933 40 22  E-mail: [email protected] Spletna stran podjetja: www.valens.si

PR članek