Vabilo v klub AF (atrijske fibrilacije)

Atrijska fibrilacija prizadene okoli 7 milijonov ljudi v Evropski uniji in ZDA. Zgodnje odkritje bolezni (navadno z elektrokardiografsko preiskavo – EKG) in učinkovito zdravljenje sta zato ključna cilja obravnave.

Najpogostejši znaki AF so hitro, neenakomerno  utripanje srca, razbijanje srca oziroma

nelagodje v prsih, kratka sapa, vrtoglavica in/ali zmerna do huda bolečina (tiščanje) v prsih. AF je najpogostejša motnja srčnega ritma; raziskave kažejo, da jo ima pet odstotkov ljudi, starejših od 65 let, in kar 10 odstotkov starejših od 80 let. Povedano drugače: v prihodnosti bo AF doletela vsakega četrtega 40-letnika.

Pri atrijski fibrilaciji (AF), najpogostejši motnji srčnega ritma, zaradi nenormalne električne aktivnosti srčnih preddvorov, srce bije hitro in neenakomerno. Atrijska fibrilacija poveča tveganje za možgansko kap, srčno popuščanje in smrt.

Slika1: Električna aktivnost normalno delujočega srca v primerjavi z atrijsko fibrilacijo

5C685C60-69DC-11E1-AA50-B74F66B94067

Dejavniki tveganja, ki vodijo v razvoj atrijske fibrilacije so visok krvni tlak, bolezni srčnih zaklopk (predvsem bolezni mitralne zaklopke) in koronarna bolezen. Poleg tega so za razvoj AF bolj ogroženi starejši ljudje, bolniki s čezmernim delovanjem ščitnice, debeli bolniki in tisti, ki uživajo alkohol.

Ker postajajo motnje srčnega ritma tudi v Sloveniji vse večji problem, smo se odločili, da znotraj Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije ustanovimo neformalni Klub atrijske fibrilacije. Vse, ki vas ta tematika zanima, vabimo, da se vpišete v Klub. Prijavite se tako, da v pristopni izjavi to označite (tudi, če ste že članica ali član društva), nas pokličete po telefonu (št.: 01/23 47 550) ali  pišete na elektronski naslov: [email protected].

Namen kluba bo informiranje o motnjah srčnega ritma, morebitnih zapletih, možnosti preprečevanj, ter zdravljenja atrijske fibrilacije. Že  jeseni bomo odprli  tudi poseben forum, ki bo namenjen predvsem izmenjavi izkušenj in mnenj.

Vodilo kluba atrijske fibrilacije bo zgodnje odkrivanje atrijske fibrilacije in ohranjanje zdravega življenjskega sloga.

Prisrčno vabljeni v  Klub AF, da bo vaše srce še dolgo utripalo v pravem ritmu.