Izjemen uspeh slovenske znanosti in živilske industrije: Učinkovito zniževanje holesterola s hrano

IZJAVA ZA JAVNOST

Bolezni srca in ožilja so najpogostejše kronične bolezni v Sloveniji in Evropi, med najpomembnejše dejavnike tveganja zanje pa sodi povišan krvni holesterol. Prehrana pomembno vpliva na raven holesterola v krvi in vse bolj so zaželena živila, ki bi ga zniževala. Za proizvajalce so takšni proizvodi zelo zanimivi, saj so privlačni potrošnikom. Da pa ne bi prišlo do zavajanja potrošnika, je pred uporabo zdravstveno trditev na živilih v Evropski uniji potrebno dobiti posebno dovoljenje. Ključni korak do takšne odobritve je ugodna ocena s strani Evropske agencije za varno hrano (EFSA). Pred kratkim je EFSA potrdila, da proizvod slovenske družbe Valens učinkovito znižuje holesterol. Gre za posebno ječmenovo moko, bogato z vodotopno vlaknino imenovano beta-glukani, ki jo bo živilska industrija lahko globalno začela uporabljati v proizvodnji zdravju bolj koristnih živil. Ugodna znanstvena ocena pomeni izjemen uspeh slovenske znanosti in živilske industrije, saj je EFSA med številnimi prejetimi vlogami doslej ugodno ocenila le 12 novih zdravstvenih trditev, ki se nanašajo na zniževanje tveganja za razvoj bolezni. V razvoj proizvoda je bil aktivno vključen Inštitut za nutricionistiko, ki je tudi pripravil vlogo za novo zdravstveno trditev in komuniciral z EFSO.

 
Slovenija je na ta način postala ena izmed redkih držav, katerih podjetja so uspešno stopila na pot proizvodnje živilskih sestavin, ki učinkovito krepijo zdravje človeka. V Evropski Uniji področje uporabe zdravstvenih trditev na živilih postaja vse bolj urejeno, saj je bila leta 2006 na tem področju sprejeta stroga zakonodaja. Da bi preprečili zavajanje potrošnika je za vsako trditev na živilih, ki namiguje na povezavo med izdelkom in zdravjem, potrebno dobiti dovoljenje na Evropskem nivoju. Države so pristojnost za ocenjevanje teh trditev zaupale neodvisni Evropski agenciji za varnost hrane (EFSA), ki pa je zaradi izjemno visokih standardov pri ocenjevanju veliko večino trditev doslej zavrnila. V Valensu so z ugodno oceno dokazali, da s povezovanjem z raziskovalnimi inštitucijami tudi majhno slovensko podjetje lahko uspešno konkurira velikim multinacionalkam.
 
Ugodna ocena se nanaša na posebno ječmenovo moko, bogato z naravno vodotopno vlaknino imenovano beta-glukani, ki je sposobna povečati viskoznosti v prebavnem traktu. Vsebovana vlaknina je namreč sestavljena iz zelo dolgih polimernih verig, ki v vodi nabreknejo in v prebavilih povzročijo zgostitev prežvečene hrane, iz katere se upočasni vsrkavanje holesterola. Na ta način telo izloči več holesterola, koncentracija holesterola v krvi pa se zniža. Učinkovitost tega procesa je odvisna od količine zaužitih beta-glukanov in od njihove kakovosti – dolžine verig. Žal se pri običajni izolaciji beta-glukanov iz žit njihova struktura zelo spremeni, saj pride do skrajšanja verig, z novo uporabljeno tehnologijo pa se kakovost vlaken ohranja.
 
Tako razvit proizvod bo svetovna živilska industrija lahko uporabljala za razvoj novih zdravju bolj koristnih živil. Še posebej je primeren za pekovske izdelke, žita za zajtrk in druga živila na škrobni osnovi.
 
Več informacij:
 
Dr. Igor Pravst
Inštitut za nutricionistiko